Meddig tart az EGÉSZ böjt? Pénteken vége lett, vagy még hétfőig tart? (40 nap. )
Az előző válaszolók nem jól tudják.
A nagyböjt hamvazószerdától nagyszombat estig tart.
Régen ezalatt az idő alatt egyáltalán nem ettek húst,és semmi zsírosat,hanem olajjal főztek.Ezért hívják a hamvazószerda előtti keddet húshagyó keddnek.
Később ez úgy módosult,hogy csak péntekenként nem ettek húst,egyébként a pénteki böjt egész évben kötelező volt.
A hamvazószerda és a nagypéntek szigorú böjti nap még ma is.Ez azt jelenti,hogy tilos a húsevés,és egy nap csak egyszer szabad jóllakni.Ez alól csak a kisgyerekek,öregek,és a betegek voltak felmentve,de húst ők sem fogyaszthattak.
A nagyszombati feltámadási körmenet után lehet húst enni.Ekkora már megfőzik a sonkát,kolbászt,tojást stb.
Ma már csak a két szigorúböjti napon tilos a húsevés.
A válasz megírásának időpontja: ma 06:43
a második válaszoló vagyok. miért írtad, h nem jól tudom, ha ugyanazt írtad, amit én. én nem tértem ki arra, h régen mi volt, hanem hogy ma mi van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!