Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Jézus felül írta a 10 parancsolatot vagy sem? Az új parancsolat a 10 helyett vagy azok mellé jött?

Még csak ismerkedem a témával és zavaros.


1,

Van 10 parancsolat a keresztényeknek,elvileg. A többi 6013-al miért nem kell foglalkozni?


2,

Mi a különbség a törvény és a parancsolat között?

Jézus azt mondta,hogy nem azért jött,hogy eltörölje a törvényeket hanem hogy betöltse őket.

Mit jelenet az,hogy egy törvényt betöltetni?

3,

Meg olyat is mondott ha minden igaz,hogy új parancsolatot adok nektek.

A 10 helyett vagy azok mellé?


Mert ha azok helyett akkor pl érvényt vesztette a szombat?

Ha meg a meglévő 10 mellé akkor még érvényben van a szombat?


Miért nem egyértelmű?

Mihez kell tartania magát egy kereszténynek?

Azt még értem,hogy nem cselekedet és a törvények betartás által jutunk el Jézushoz vagy nyerünk feltámadást hanem hit és kegyelem által, de mi szükség van a parancsolatokra?

Vallás értelemben nem is olyan fontosak inkább csak az életünknek szabnak egy keretet?Hogy békében tudjuk egymás mellett élni?

Vagy a parancsolatok is kellenek a megváltáshoz?

Itt jön a kérdés,hogy szükséges-e a 7. nap megváltáshoz vagy sem? Legyen az szombat vagy vasárnap, bár nem értem miért került vasárnapra ha a 10 parancsolatban szombat áll.


Hol olvashatok erről a laikusok számára is érthetően összefoglalt írást?
 2017. okt. 30. 22:14  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4
A kérdező kommentje:

Az örmények,a koptok, a szír keresztények a szombatot vagy a vasárnapot tartják?

Az ortodoxok miért nem a szombatot?

Ezek az egyházak hogyan látják a felvetett kérdéskört?# 1/37Időpont 2017. okt. 30. 22:17 Privát üzenet

Hú, sok a kérdés, de néhányra megpróbálok röviden válaszolni. A parancsolatok olyanok, mint a kresz-szabályok, azért kell, hogy helyesen tudjuk leélni az életünket. a Krisztus által hozott "új parancsolatok" pedig megadják a fontossági sorrendet. vagyis hiába tartod meg a szombatot vagy vasárnapot, ha szeretet nélkül élsz, mindez semmit sem ér.

És hogy miért ünnepelünk vasárnapot szombat helyett? mert Krisztus harmadnapra támadt fel, vasárnap reggelre, és ezért lett a vasárnap a keresztények számára a "fő" nap, amikor megemlékezünk Krisztus áldozatáról.A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/37Időpont 2017. okt. 30. 22:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

[link]


Ez a szombat értelmezés helyes?# 3/37Időpont 2017. okt. 30. 22:43 Privát üzenet
Prókátor nevű felhasználó válasza:

1+2 A Tízparancsolat az a 10 alapszabály, ami megadja az ember Istenhez és embertársaihoz való viszonyát. A több száz törvény ezek gyakorlati módját adta meg, és a zsidók úgy tartották, hogy ha azokat egész életükben, szó szerint megtartják, akkor azzal elnyerhetnek egy személyes üdvözülést. Jézus erre hívta fel sokszor a figyelmüket, hogy a törvények aprólékos betartása közben ne feledkezzenek meg az alapvető parancsolatokról.


3. A Tízparancsolat két dolgot fogalmaz meg: szeretet Isten iránt, és szeretet embertársak iránt. Minden parancsolat erről szól! Erre hívta fel Jézus a figyelmet.


3+ Eredetileg szombatnap szerepel valóban. De Jézus vasárnap támadt fel, és már az ap. csel.-ben is ott van, hogy a hét első napján, vasárnap rendeztek kenyértörést és nagy összejöveteleket. Egyébként nem annyira az kellene, hogy fontos legyen, hogy szombat, vasárnap, hétfő vagy kedd, hanem az, hogy az adott napot mindenki az Úrnak szentelje, felé forduljon, stb. Különösen, ha már nem köt a törvény, hogy az Úr napján mit vihetsz magaddal, mit csinálhatsz, hány lépést tehetsz, stb.A válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/37Időpont 2017. okt. 30. 23:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#3-ra.


aggályos az a magyarázat.

Nincs eltörölve a törvény, és a tizparancsolat mindenkire vonatkozik akkor is ha kegyelem alatt él. Csak éppen aki kegyelem alatt él az képes is a betöltésére.A válasz 9%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/37Időpont 2017. okt. 31. 06:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

a törvényben minden erkölcsi parancs érvényben van mindenkire nézve.

A törvényt betölteni azt jelenti, hogy nem félelemből, kikényszeritett módon, hanem autonóm indittatásból, belülről vezérelve, szívből és szabad akaratból cselekszik valaki.

Jézus azért tudta betölteni a törvényt mert Isten fia akiben nincs semmi bűn, de az ember nem képes a romlott természete miatt magától betölteni a törvényt hanem csak kegyelemből. Akkor ha Isten természetéből részesül.A válasz 16%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/37Időpont 2017. okt. 31. 06:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A szombatról csak annyit írnék, hogy sem jézus sem az Újszövetség nem hivatkozikm erre a parancsra. Ha megfigyeled a szombat nem is erkölcsi parancs, mégis tévtanitók üdvösségi kérdést csináltak belőle.

A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/37Időpont 2017. okt. 31. 06:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A 613-ban vannak étkezési szabályok, és vannak olyanok is, mint halottért való tetoválás tilalma, vagy hogy ne vess kétféle magot a földedbe, vagy amik a ruházkodásra vonatkoznak. Ezekkel mi van?

A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/37Időpont 2017. okt. 31. 08:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Jogos a kérdésed de keresztényektől nem fogsz választ kapni csak mellébeszélést. Legtöbbször azzal jönnek hogy az Ószövetség csak a zsidókra vonatkozik, rájuk nem, de Jézus soha nem mondott ilyesmit. Sőt ki is jelentette hogy nem akarja eltörölni a törvényt. Szerintük most csak a "szeresd felebarátodat" törvény érvényes ami vicc kategória hiszen a Biblia szerint Jézus személyes mondta hogy ha valaki örök életet akar akkor be kell tartania a törvényt és szeresd felebarátodat törvénye is csak egy a sok közül.


Szerintem a keresztények nehéznek tartották a törvényeket, ezért lecsökkentették egyre, az Ószövetségben kijelentett egy Istenből pedig hármat csináltak. Ez hatalmas visszalépés a zsidó valláshoz képest. Gyakorlatilag visszatértek a pogány vallásokhoz.A válasz 11%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 39%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/37Időpont 2017. okt. 31. 08:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A mózesi törvényeket azért adta Isten, hogy megmutassa, hogy a bűn az emberben van és a törvény által a jogos jussunk a halál, hacsak egy tökéletes ember meg nem vált minket. Ki lehet a tökéletes? Isten. Isten emberé lett (Jézus), betöltötte, azaz teljesítette a mózesi törvényeket, azaz sosem követett el még gondolatban, a szívében sem bűnt, így ahogy Jézus mondta, betöltötte a törvényt és az elmúlt, hatályát vesztette. Jézusnak nem volt a jellemében bűn.

Ma a szeretet törvényben gyakorlatilag benne foglaltatnak a mózesi törvények nagy része (ne ölj, ne lopj, ne kívánd másét, stb...). A szombat azért nincs benne, mert az szövetségi jegy volt, de már nincs mózesi szövetség.

A mózesi szövetség testi volt, emberi főpappal, a krisztusi szövetség lelki, ahol Isten (Jézus) a főpap.

A hívő Jézus miatt is eleget tett a (mózesi) bűn-törvény követeléseinek, így annak mér nincs érvénye ránk nézve. És így senki nem dicsekedhet a törvénykező tetteivel, mert Jézus végezte el helyettünk a munkát


Pál ezekről ír a leveleiben elég bőven kifejtve. Egy kereszténynek elengedhetetlen, hogy tudja, értse ezeket.A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 39%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/37Időpont 2017. okt. 31. 09:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Ha nem tartok be minden egyes parancsolatot, amit a Katolikus Egyház szerint kellene, attól még rk. Vagyok?
A hatodik, vagy hetedik parancsolat a ne paráználkodj?
A muszlimok mivel bírálják felül Jézust?
Mi a különbség a törvény és a parancsolat között?
Azért adatott ilyen parancsolat a zsidók számára, hogy ássák el a székletüket, mert nem tudták, hogyan kell eltüntetni?
Kedves Jehova Tanúi elmélkedtetek már azon, hogy Jehova miért tíltja a szpiritizmust ha nincs "élet" a halál után?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!