Miért titulálják sokan a metált a "sátán zenéjének"?
Csomó természethívő, fantasy, sőt keresztény bandát is többen sátánistának titulálnak. Én keresztény vagyok mégis hallgatok metált sőt az egyik sátánista(ami nagyon ritka!) banda énekse hívő keresztény!
Elsősorban azoknak szl ez a kérdés akik sátánistának titulálják a metált
ezt az Egyház találta ki. Nekem is tanította a pap bácsi, hogy a metálvilla a Sátán szarvait jelképei. Mire én: "A Sátánnak van szarva?" :D :D :D
Kevesen tudják, hogy eredetileg a ma már metálvillaként ismert jel a néphagyomány szerint ELŰZI a gonoszt.
Én még nem hallottam arról a hívő keresztény sátánistáról, kicsit ellentmondásos figura lehet. :D
Szerintem ez az Egyház által terjesztett tévhit. A rockereket nem lehet agymosni, azt mondani nekik, amit a középkori népnek mondtak és szívük szerint nekünk is mondanának, hogy "feltétlen engedelmességgel tartozol a királynak és az Egyháznak", járják a maguk útját, nem hisznek el minden baromságot, amit mondanak nekik, gondolkoznak (szörnyű...), a maguk útját járják. Ez bármilyen hatalom (mert az Egyház bizony évezredekig hatalom volt, és nem fog engedni a befolyásából) szempontjából veszélyes, hiszen ha nem tudják manipulálni a népet, nekik game over. Tehát kikiáltják sátánistának a metált, és tök jó nekik. De mi tudjuk, hogy nincsen semmi rossz a természethívő, fantasy, keresztény vagy éppen ateista rockban, sőt még a sátánistában is ritkán. Metál 4ever.
"járják a maguk útját, nem hisznek el minden baromságot, amit mondanak nekik, gondolkoznak (szörnyű...), a maguk útját járják"
Pont úgy rabjai ők a saját ún. utuknak. Mert sajnos azok az utak és gondolatok is nagyon hasonlítanak egymásra. A rockernek szimplán csak más a vallása.
Miért baj, hogy annak titulálják?
Csak maguknak ártanak ezzel, minket nem igazán érdekel, ők viszont így kimaradnak egy igen izgalmas és sokoldalú műfaj megismeréséből.
Scrapnel
Én ugyan nem vagyok "szomorú lány", de nyáron is talpig feketében járok, nem azért, mert rabja vagyok valaminek, hanem mert én így érzem jól magam. A rock és a metal megadják nekem azt, amire semmi más nem képes.
Srapnel és nem Scrapnel. Itt kezdjük.
"nem azért, mert rabja vagyok valaminek, hanem mert én így érzem jól magam"
vö.:
"nem azért, mert rabja vagyok a ciginek, hanem mert én így érzem jól magam" és a "bármikor le tudom tenni, nem vagyok a rabja"
"A rock és a metal megadják nekem azt, amire semmi más nem képes."
Ez rendben is van, a következő fejlődési szint az lesz, amikor felismered azokat a dolgokat is, amelyek megadják neked azt, amire meg a rock és a metal nem képes.
De hogy az eredeti kérdésre is visszatérjünk, van metalból olyan is, aminek semmi köze sem kereszténységhez, sem sátánizmushoz. A miért mindössze annyi, hogy:
1. az ismeretlentől való félelem
2. a metal sok ember számára nehéz és kellemetlen hangzású
3. van benne hangköz, amit régen a sátán hangjának gondoltak (a kellemetlen és fura hangzás miatt)
4. aki a metalrajongását külsőségekben is mutatja, az általában a fekete színnel él, ami a sátán színe
5. bárki bármit mond a keménymag (külsőség) metalosok halmaza érdekes módon nagy metszéket ad a lázadó tinédzserek halmazával, a lázadás pedig tini és sátán dolog
Bocs a félregépelésért, ez tényleg nem volt szép dolog.
Az összevetés nem a legszerencsésebb, ugyanis a cigi függőséget okoz, míg a zenével nem ez a helyzet. A zene érzelmileg felszabadít, eddig egyezik a két dolog, viszont akármeddig hallgatsz zenét, bármilyen elvonási tünet nélkül abbahagyhatod. Érthetőbben: zenét akkor hallgatsz, amikor szükséged van rá, míg azért cigizel egy idő után, mert függővé lettél.
Ha ez a következő fejlődési szint, akkor már jóval túl vagyok rajta. Nem mondtam, hogy csak a metal képes nekem megadni azt, amire szükségem van, de nincs egy más zenei műfaj sem, amely olyan jó érzéseket váltana ki belőlem, mint a rock vagy épp a metal, erre utaltam korábban is.
Az ok, hogy azért nevezik sátáninak a metalt, mert nem ismerik - de nem lenne egyszerűbb megismerni, mint hogy sületlenségeket hangoztatni. Állítom, hogy a metal- és rockdalokban (az igaziakban) több értelem van, mint a mai tucatzenészek dalaiban (és most ide sorolok néhány "rockegyüttest" is). Nyilvánvalóan egyedi a hangzása a metalzenének, ezért nem tartozik a mainstream ágazatok közé, ami szerintem rendben is van így. De a hangzása alapján nem lehet rá azt mondani, hogy jó vagy rossz. Ez egy szubjektív dolog - valakinek jó, valakinek rossz, kellemetlen.
A Sátán hangjához ennyit. Ha most elkezdjük a C zenei hangot sátáninak nevezni, akkor attól az lesz? Nyilvánvalóan nem, tehát ez az érvelés nem igazán állja meg a lábát. Értem, hogy te nem azt mondod, hogy ez így van, hanem hogy részben ez okozta a metal "megbélyegzését", de azért ez mégiscsak badarság.
A fekete a Sátán színe? Nem is tudtam? Akkor a gyászolók mind a Sátán színét öltik magukra? És, javíts ki, ha tévednék, de a papok is feketét vesznek magukra a miséken, istentiszteleteken. Akkor hogy is van ez?
Igen a metal lázadó, ez teljesen igaz. Viszont a lázadás hozzá tartozik az ember egészséges lelki és szellemi fejlődéséhez! Tinédzserkorban nem hiába lázadnak a fiatalok - ha úgy tetszik, beléjük van kódolva. Aztán valakik nem hagyják abba a lázadást, és különcei lesznek a világnak. Azzal sem értek egyet, hogy a lázadás Sátáni dolog lenne. Lényegében Jézus is "lázadt" az akkori "vezetés" és rend ellen. Akkor ő is sátáni dolgot hajtott végre? A lázadás az, ami előreviszi a társadalmat. Ha senki sem próbálna meg kilógni a sorból, semmit sem változtunk volna, és még mindig a fán lennénk.
Akinek az Epica, Indica, Tales of Evening vagy a Nevergreen
sátánista, az egyéb aljasságokra is képes.
"Az ok, hogy azért nevezik sátáninak a metalt, mert nem ismerik - de nem lenne egyszerűbb megismerni, mint hogy sületlenségeket hangoztatni."
A helyzet az, hogy mivel mindent mindenki nem tudhat megfelelő mélységig, így ahogy nálad meg más témakörök mély ismerete hiányzik, úgy másoknál meg mondjuk a metálé. Ráadásul mi a fenének merüljön bele valaki, akinek már eleve nem tetszik benne egy-két azonnal hallható dolog? Én pl. szoktam metált hallgatni, de a darálós-károgós-röfögős idétlenkedés nem tetszik, nem is tudom elviselni még fél percig sem.
"De a hangzása alapján nem lehet rá azt mondani, hogy jó vagy rossz. Ez egy szubjektív dolog - valakinek jó, valakinek rossz, kellemetlen."
Nem is ez volt a kérdés.
"A Sátán hangjához ennyit. Ha most elkezdjük a C zenei hangot sátáninak nevezni, akkor attól az lesz? Nyilvánvalóan nem, tehát ez az érvelés nem igazán állja meg a lábát. Értem, hogy te nem azt mondod, hogy ez így van, hanem hogy részben ez okozta a metal "megbélyegzését", de azért ez mégiscsak badarság."
Annak nevezik azt a hangközt(!) és megvan neki a történelmi oka, ennyi. Ezen nincs mit vitázni.
"A fekete a Sátán színe? Nem is tudtam? Akkor a gyászolók mind a Sátán színét öltik magukra? És, javíts ki, ha tévednék, de a papok is feketét vesznek magukra a miséken, istentiszteleteken. Akkor hogy is van ez?"
Úgy, hogy bizonyára észrevetted, hogy elég sok dolgot jelölhet ugyanaz a szó, ugyanaz a kép, ugyanaz a jel, ugyanaz a szín. Ilyen egyszerű.
"Azzal sem értek egyet, hogy a lázadás Sátáni dolog lenne."
Ezt nem is mondja senki. Viszont ha sok dolog _egyszerre_ van jelen, na, akkor már...
"Akkor ő is sátáni dolgot hajtott végre? A lázadás az, ami előreviszi a társadalmat. Ha senki sem próbálna meg kilógni a sorból, semmit sem változtunk volna, és még mindig a fán lennénk."
Igen egyszerű világképet alakítottál ki magadban. A dolgok ennél bonyolultabbak. A gulyáslevesben és a rakott krumpliban is van krumpli, mégsem ugyanarról a kajáról van szó. A dolgokat általában több másik dolog egyszerre definiál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!