Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Valláskritika

A kérdés

Ti mit gondoltok erről az idézetről? Szerintem nagyon helyénvaló! (lent)

"Csak egy ateista ismeri fel, hogy erkölcsileg mennyire kifogásolható, amikor egy katasztrófa túlélői azt hiszik, egy szerető isten óbta meg őket, miközben ugyanez az isten csecsemőket fullasztott meg a bölcsőikben"

- Sam HarrisKeress kérdéseket hasonló témákban: ateista, vallás, idézet

 2016. máj. 7. 13:58  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
A kérdező kommentje:

Bocsánat,*óvta

# 1/18Időpont 2016. máj. 7. 14:00 Privát üzenet

Teljesen igaz!

Isten nem foglalkozik egyéni sorsunkat,mert Isten maga a mindenben megnyilvánuló energia ! A pusztító árvíz,eés az óvó kar is O !A válasz 10%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/18Időpont 2016. máj. 7. 14:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sajnos nem ismeri Istent, és azt sem, hogy miért történnek ezek.

A Teremtő az aki teljesen átlátja a helyzeteket, a dolgokat a Földön, és megfelelő időt szabott, amikor véget vet ennek.

Mi csak foszlányokat látunk és ítélkezünk.A válasz 37%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 22%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/18Időpont 2016. máj. 7. 14:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Félig jogos. Kívülről jogos. Belülről kevésbé.


Zuhanó repülőn nincs ateista, nincs, aki ne imádkozna. Aki pedig vészhelyzetben imádkozik és aztán megmenekül, ha nem mutat hálát... az durva. Viszont ott van a túlélők bűntudata, amikor nem értik, miért épp ők menekültek meg, és miért haltak meg olyanok, akik talán jobbak náluk.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/18Időpont 2016. máj. 7. 16:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mojjo nevű felhasználó válasza:

Ez a zuhanó repülőn nincs ateista dolog sokszor feljön, de azért tegyük tisztába: ez a hívők puszta kitalálmánya, agyszüleménye, aminek az égvilágon semmi valós alapja nincs. Sok hívő egyszerűen képtelen elfogadni, sőt néha még csak fel is fogni, hogy emberek gondolkozhatnak alapjaiban másképpen, mint ők, láthatják másképpen a világot, mint ők, és ez a "zuhanó repülőn nincs ateista" kitaláció csak ennek a megnyílvánulása, semmi több.

A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/18Időpont 2016. máj. 7. 18:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Utolsó, egyetértek :) amúgy köszi a válaszokat.

# 6/18Időpont 2016. máj. 7. 19:20 Privát üzenet
Nagyon találónak is tarthatnám az efféle eszmefuttatásokat, ha úgy egyébként azt láthatnám -mint ahogy általában nem ezt látom-, hogy az ateistáknak mondjuk sokkal több mindennel kapcsolatban és sokkal többször volnának erkölcsi kifogásaik, legalább a saját életük/életvitelük tekintetében, mint amennyiszer vannak, és főleg mondjuk mint amennyiszer egy pl. a saját bűneit felismerő és azokon változtatni igyekvő kereszténynek vannak. De sajnos én sokkal inkább úgy veszem észre, hogy a magukat ateistáknak vallók erkölcsi kifogásai sokkal inkább Istennel, az egyházzal, meg úgy általában az önmagukon kívül lévő más emberekkel kapcsolatban vannak. Majdnem szívesen lennék ateista, ha a világ Isten nélkül élő és Isten tagadó része olyan szinten fejlett erkölcsi érzékről tenne tanúbizonyságot, mint ahogyan az olyankor látszik, amikor Istent vádolják. Akkor sem gondolnám, hogy igazuk van, de ez egy másik kérdés. Nekem általában sajnos az a tapasztalatom, hogy az Istent nagy erőkkel besározni igyekvők általában magukból indulnak ki, és ez, a gondolatban és kvázi kívánságaikban a saját erkölcsi nívójuk szintjére lehúzott Isten, melyet jobb esetben a szándékolatlan vakságukkal képeznek, ez nagyon jó ürügy általában a -szó szoros és átvitt értelmében is- sokszor istentelen életmódjuk fenntartásához.

A válasz 31%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/18Időpont 2016. máj. 7. 20:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mojjo nevű felhasználó válasza:

@7: Minden bizonnyal viccelsz. Komolyan akkor lennél ateista, ha az általad megfigyelt mikrokörnyezet ateista része erkölcsösebb lenne, meg gyakrabban végezne önvizsgálatot? Ettől függ számodra, hogy hiszel-e istenben, vagy sem? Magyarán, ha a kis környezetedben pár ember máshogy viselkedne, már szívesen nem hinnél istenben? Ugyanis ezt mondtad. Ezzel ki is nyílvánítottad istenhited mélységét. Kivéve persze, ha viccelsz. Vagy ha csak ilyetén retorikával élve próbálsz meg sarat dobálni az ateistákra. Nade a saját istenhiteddel illik viccelődni, vagy sárdobálásra felhasználni? Ejj-ejj...


Egyébként érdekes, amiket mondasz, ugyanis az emberek emberek, akkor is, ha hinduk, keresztények, muszlimok, vagy ateisták. Jók, rosszak, szelídek, agresszívek, kedvesek, vagy épp tüskések, mogorvák. Minden egyes csoportban találhatsz mindenféle embert. Amit te leírtál, az vagy a totál véletlen műve, hogy a saját mikrokörnyezetedben így van, vagy szimpla megerősítési torzítás hatása, amikor vizsgálódsz. Egy ember emberségességét ne a vallásában mérd.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/18Időpont 2016. máj. 7. 21:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kedves Mojjo,


Bár az imént már leírtam, de a helyes szövegértelmezést segítendő, idézve önmagamtól, ismét megteszem:


"Majdnem szívesen lennék ateista..."

"Akkor sem gondolnám, hogy igazuk van,..."

Felhívnám a figyelmed a majdnem kifejezésre, illetve a második idézőjelek közt található teljes gondolatra.


És nem, nem vicceltem.A válasz 21%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/18Időpont 2016. máj. 7. 22:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mojjo nevű felhasználó válasza:

@9: igaz, megkövetlek. Legalábbis ebben aa vitapontban. Ugyanakkor továbbra sem hinném, hogy egy embert a vallásáról, vagy annak hiányáról meg lehet ítélni, bármilyen szempontból. Népszerű ezzel próbálkozni, mint ahogy te is bemutattad, de ateista oldalról is sokszor bemutatják ugyanezt (kb a vallásosak hülyék szlogennel), ami pontosan ugyanolyan téves, mint ahogy téves bármiféle erkölcsösséget, illetve annak hiányát az ateistákhoz párosítani.

A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/18Időpont 2016. máj. 7. 22:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit gondoltok erről a vallási paradoxonról?
Hitgyülisek, mit gondoltok erről a Korinthusi levélből?
Mit gondoltok erről a cikkről? Tényleg bizonyíték lenne a reinkarnációra?
Ateisták, ti mit gondoltok a Bibliáról? Szerintetek van olyan része, ami igaz és tényleg értelmes, jó gondolatokkal, vagy az egész értelmetlen kitaláció?
Mit gondoltok helyénvaló-e, hogy valaki elhagyja a szülei vallását?
Ti mit gondoltok erről, helyénvaló?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Valláskritika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!