Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Valláskritika

A kérdés

Vallásos szülők! Nem gondolja azt senki hogy ha vallásosnak neveli a gyerekét akkor ráerőszakolja a saját hitét?

És ha ő ezt kesőbb nem akarja? Nem egy esetet hallottam amikor nem meri elmondani a gyerek az anyának hogy ő nem hisz Istenben mert akkor milyen csalódott lesz Nekem szerencsém volt mert anyám ateista viszont azt mondta abba hiszek amiben akarok őt nem érdekli Természetesen volt hittan órám (évekig mert kötelező volt) szóval volt belátásom hogy én ezt akarom e vagy nem

  márc. 17. 15:51  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3

Amikor még a gyerek kicsi, akkor kényszerítés nélkül elfogadja, amit a szülő mond vallás témában. A szülőtől sok mindent megtanul a gyerek, megtanulja ezt is.


Aztán majd eldönti, hogy hinni fog-e. De ahhoz már nagyobbnak kell lennie, hogy önállóan döntsön. Egy kisbaba nem tudja még önállóan eldönteni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/26Időpont márc. 17. 16:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem vagyok szülő és nem is akarok gyereket de hasonló nézeteim vannak nekem is a témaval kapcsolatban. Én is jártam hittan órára és a sors fintoraként olyan tanárt kaptam elsősként mikor még írni sem tudtunk, aki néha ittasan tanított. Mondtuk neki, hogy nem tudunk még írni de azt mondta nem baj. Másoljuk le ami a táblán van. (1.osztály) Otthon elmeséltem és szerencsére ennyi is volt a felesleges óráimnak. Az már korlátozza a fejlődést ha a gyereket bele bele tuszkolják egy világképbe mert nem ő választotta. Ilyenkor (és lehet most is) jön a felháborodottság, hogy mindenki nevelje úgy a gyerekét ahogy tudja és ne magyarázzak bele ebbe. Ez eddig teljesen érthető és ne tessék félreérteni nem is szándékozom beleszólni senki életébe. Egyszerűen leírom a véleményem és akinek nem tetszik görgessen tovább, akinek pedig nem inge ne vegye magára. Nem tartom helyesnek a vallásos neveltetést mert sok ismerősöm van akik ezt kapták és akik most boldogtalanok. Csapdában érzik magukat amibe a saját érzéseik tartják őket. Nem kell egy és igaz dolognak tanítani az adott vallást mert lehet annak az aki így tanítja, de annak aki még semmit sem tud a világról, neki hatalmas csalódás lehet ha felnő. Legyen meg a lehetősége megismerkedni a vallással HA akar. Ez a véleményem.

A válasz 57%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/26Időpont márc. 17. 16:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Engem vallásosan neveltek és teljesen ateista lettem.

Amikor megmondtam anyáméknak, hogy ebből a hit dologból elegem van, megkérdezték miért, beszélgettünk egyet és elfogadták.


BTW: a kötelező hittanórát én is elítélem főleg úgy, hogy osztályzás is van belőle, ami teljesen mérhetetlen és szubjektív.


Az a gyerek, aki nem meri megmondani a szülőknek, hogy mit gondol, vagy fél, vagy félénk. Első esetben jobb is, hogy nem mondja el, mert baja eshet, de nem kell aggódni, mert akik félnek a szüleiktől előbb fognak önállósodni, ha van akaraterejük, ami kemény lecke, de később hasznukra válik (na nem a rossz szülő, hanem az önállóság). A második esetben baj, hogy nem mondja el, mert nem meri saját gondolatai, érzéseit felvállalni. Ilyen emberekből szorongó és céltalan, mások céljait követő, sodródó emberek lesznek. És persze a szülő nem akarja ilyenné nevelni a gyerekét, de ha nem látja, hogy a gyerek mit él meg, akkor néma gyereknek nem fogja érteni a szavát.A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/26Időpont márc. 17. 16:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Ez a gyerekeknek kényszer lehet hogy még kiskorban nem érzik de majd ha nagyobbak lesznek és máshogy gondolkodnak rájönnek

Nekik nincs választásuk

Ez olyan mint mikor valakit vegánnak nevelnek nekik sincs lehetőségük megismeri a másik oldalt

(Unokatesómat annak nevelték ő 2 éve eszik húst abból is nagy veszekedés volt)# 4/26Időpont márc. 17. 16:40 Privát üzenet

Nyilván van, aki erőszakol és van, aki csak mesél, nevel, meg minden. Sokféle család van.

Nekem nagyanyám volt vallásos, jártam pár órát hittanra, tanultam vallási énekeket, de senki nem erőltetett semmire, pedig lelkész volt az apámnak nem nevezett közeli felmenőm s piciként kereszteltek meg. Ez is a kultúra része, manapság pedig énekelek templomokban néha, bár a kereszténység nem a kedvenc vallásom. Amíg nem erőltetik az embert s nem beszélnek káros hülyeségeket neki a vallással kapcsolatban, s a gyerek tudja, hogy joga van a saját fejével gondolkodni, addig nincs baj.A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/26Időpont márc. 17. 16:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

És az ateista szülők nem erőszakolják rá a a nézetüket a gyerekükre? Tudnék erről is mesélni.


Mindenki úgy neveli a gyermekét, ahogy azt jónak látja. A hívők jónak látják a vallásos nevelést. Vallásos családban nőttem fel, soha nem éreztem, hogy bármi rám lenne erőltetve. Megkereszteltek, beszéltek nekem Istenről, templomba jártunk, esténként imádkoztunk, iskolásként ministráltam, elsőáldozó voltam. Soha nem éreztem, hogy ez rám lett volna erőltetve, én jól éreztem magam, pedig én voltam az egyetlen vallásos az osztályban, és az osztálytársaim gúnyoltak miatta. Ez mondjuk elég bántó volt. Tiniként kezdtem megkérdőjelezni dolgokat, magamtól gondolkodtam, mert nem volt elég az, amit a szüleimtől kaptam, saját válaszok után kutattam. Végül magamtól tértem meg. És úgy gondolom, helyes volt az, ahogy a szüleim neveltek, és én is így nevelem majd a gyerkeimet.


Persze tudom, rossz példák is vannak nagyon. :/A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/26Időpont márc. 17. 16:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#5 ez még a jobbik eset


Én nem arra gondolok hogy egyáltalában ne tanuljon semmit a különböző vallásokról csak ne erőltessék had gondolkodjon a gyerek hogy szerinte hogy vagy

Ne érezze úgy hogy kényszer


Persze az ateisata és a vallásos családoknál is vannak negatív és pozitív példák is# 7/26Időpont márc. 17. 16:58 Privát üzenet
Van választásom, pedig kereszténynek neveltek, csak nem kellett volna gyerek verő papokkal összezárniuk :)

A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/26Időpont márc. 17. 17:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem vagyok se vallásos, se szülő, se keresztény, sőt, félig európai sem, de a vallás nem csak arról szól, hogy elhiszed-e a "mesét" vagy sem, sokkal inkább egy kulturális hovatartozásról. Mégis mi mást tudna mutatni magából a szülő gyermekének, ha egyszer ő kulturálisan az, ami? Indián anyának indián gyereke lesz, egy mongol gyerek hadd tudja csak megülni a lovat, ősi favágó családban már a háromévesnek is ott a kezében a fejsze (pedig lehet, hogy az sincs rendben), értelmiségi családban ráerőltetnek a gyerekre három diplomát, ha sík hülye, és gyűlöli is a tanulást, egy görög gyerek meg össze fog találkozni Zeusszal az iskolai tanórán, nem is egyen, nem is huszonnyolcon. Sok helyen - főleg ahol saját nemzetvallás van, nem egy nyakukba akasztott, és örökös erőlködéssel rajtuk tartott idegen valami - a vallás és velejárói maga a kultúra, az élet része, nem szétválaszthatóak egymástól. Szóval az a része, hogy XY valamilyen, és a gyermeke előtt is afféle példával jár el, akként neveli, az még valahol egy érthető, elfogadható dolog szerintem.


Ez a sok feszültség a vallás-téma körül más eredetű, inkább politikai eredetű. Kimondva kimondatlanul különféle vallási és politikai ágak szépen össze vannak fonódva egymással Európa szerte. Ezért akarják az embereket be/ki tologatni mindenféle vallások szárnyai alá/alól. Szerintem viszont megette a fene, ha valami egy embernek nem a saját életéből fakad, oly közvetlenséggel, mint mikor didergő jakut családnak a felkelő Tavasz csillaga végre letaszítja Szibéria egéről a fagyhozó isteneket. Jobban át tudják érzeni a dolgot, mint a plazákból misékre átterelt ifjúság a közel-keletiek 2000 évvel ezelőtti nyomorát.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/26Időpont márc. 17. 17:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
Andizsuzsi nevű felhasználó válasza:

Magyarországon nincs kötelező hittan. Kérdező te hol jártál iskolába?

A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/26Időpont márc. 17. 17:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit gondolsz arról az életfelfogásról, hogy egyedül csak a saját magad lelki épsége a fontos a világon semmi és senki más?
Tényleg így van? Ha senki nem erőltetné a másik emberre a saját igazát, akkor ráéreznénk, hogy mik is az igazán fontos dolgok az életben?
Thaiföldön valóban ennyire nyílt a gyermekprostitúció? Senki se fél semmitől? Saját tapasztalat!
"A sajat sorsat nem kerulheti el senki"- igaz vagy hamis?
Angolul hogy lenne, hogy "De ezt ő nem nagyon hangoztatja. El van a saját kis világával, úgy hogy rajta kívül senki nem tud arról. "?
A facebook-on be tudom állítani, hogy senki se tudjon megjelölni a saját képén?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Valláskritika rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!