Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gömb koktél paradicsom miért...

Gömb koktél paradicsom miért reped szét érés előtt? Még zöldek a magok benne, alig pirosodik meg, reggelre szétreped mind. Nem locsolom túl. Nálatok is?

Figyelt kérdés
2023. aug. 19. 07:51
 1/7 A kérdező kommentje:

Szeretnénk frissel leszedni és megenni amikor piros.

Lehet hogy még narancssárgán kéne leszedni és utóérve enni, annak ugyanolyan az íze?

2023. aug. 19. 07:58
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A repedes tudtommal a hirtelen sok viz miatt van. Pl most sok eso miatt.
2023. aug. 19. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Valóban, a sok eső miatt repednek szét.
2023. aug. 19. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Én is így tudom, de amikor sokáig nem esett jelentős mennyiség, akkor is repedt.
2023. aug. 19. 13:56
 5/7 anonim ***** válasza:

Pontosan!

Egy szárazabb időszak után, amikor 'szűkebb' az öntözés, hirtelen nagyobb mennyiségű vizet kap a növény, akkor gyors fejlődésnek indul. A gyümölcs belseje jobban növekszik, mint a héja, ez okozza a repedést.

Az öntözés többnyire elégtelenné válik előzőleg, mivel a növény a termés beérlelődése idején már dúsan burjánzik, több vizet igényelne, mint korábban. Cserépben tartva lehetetlen elég vizet adni neki, még akkor sem, ha reggel és este is öntözünk, mert annyi vizet nem tud kapni, amennyi elég lenne, hiszen csak kevés öntözővizet tud a föld felvenni, a zöme kifolyik alul. Esetleg szükségessé válhat a nap közbeni öntözés is, amikor nincs tűző napon a növény, vagy ha felhősebb az ég.

Lehet kissé ritkítani a leveleket, egyes ágait is lenyesni.

Fontos lehet a mulcsozás, valamilyen szerves anyaggal, szalmával, vagy fűnyesedékkel, amit ősszel be lehet forgatni a talajba. Így nem szárad annyira ki a föld, kisebb a párolgás.

Léteznek kifejezetten ellenállóbb fajok erre a jelenégre. Ilyen a „Celebrity”, „Juliet”, „Plum Regal” és „Pink Girl”, de ezeken kívül is bőven van, amit a vetőmag tasakján fel is szoktak tüntetni.

2023. aug. 19. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha az érett, félérett szemek felületét sokáig víz borítja (esős időben), akkor az ozmózis miatt a héjon keresztül olyan sok vizet vesznek fel a termések, hogy emiatt pattannak szét.

Ez a jelenség egyes fajtákra erősebben, másokra kevésbé jellemző.

Vírusfertőzött, ill. egyes tápanyagok hiányával küzdő paradicsomokon is gyakoribb a repedés, mert a héj megvastagszik, és nem tud nyúlni, ahogy érés előtt több víz jut a termésekbe.

2023. aug. 20. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2023. aug. 21. 17:49

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!