Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Budapesten, egyedülálló...

Aldebarab1981 kérdése:

Budapesten, egyedülálló szülőként egy gyerekkel (hétéves) kb hány forintból jöttök ki havonta? Lakhatást, rezsit nem számolva, tehát a kaja, testápolás, takarítószerek, ruházkodás, ilyesmi.

Figyelt kérdés

jún. 23. 20:51
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Az se mindegy hogy lesz e sulikezdés, valami ünnep, szülinap ilyesmi.
jún. 23. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:
17%
100k
jún. 23. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim válasza:
26%

Ruha szempontból nem mindegy, hogy H&M, C&A, New Yorkerből, kínaiból vagy turkálóból veszed.


Mi gyerekkoromban (apám és én) nem tudom, hetente hányszor mentünk vásárolni, szerintem max 2x, és akkor hagytunk ott nem a legdrágább dolgokért összesen 10-17 ezer közötti összegeket. Manapság ugyanúgy heti max 2x megyünk vásárolni, nem a legdrágább élelmiszereket vesszük, de nem is csak parizert és zsömlét vagy kiflit + vajat, és szinte lehetetlen úgy költeni, hogy 15-20 ezer alatt legyen, annyira felmentek az árak. Hetente mondjuk, rettenet spórolósan megy kajára 25 ezer (arra is gondolva most, hogy egy 7 éves kevesebbet eszik egy felnőttnél, azonban gyümölcs, zöldség kell, azok meg drágák).


Takarítószerekre nem kellett sokat költeni, hosszan eláll, nem takarítottunk naponta, hogy a földről lehessen enni, máskor pedig a legjobb tisztítószer a forró víz. Nekem nagy Baba tusfürdő volt, az hosszan elég volt, nem használtam fürdésnél többet néhány cseppnél, mégis rendesen megfürödtem. Apám szappant használt, nem tusfürdőt, még inkább tovább kitartott, akár egy hónapig. Apám magának csak akkor vett új ruhát, ha már szakadt.

jún. 23. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Normális, jó körülmények között nevelek egy iskolás gyereket.

Ilyesmi kiadások vannak (tudom, sok az, ami nem kötelező, de esetleg te is megiszol a munkahelyeden egy kávét- az sem, aztán mégis :)

Irreális az, hogy rezsin kívül majd ilyen 50-70’eFt-okból

kijöttök.

sajnos nem, vagy nyomorogva tényleg.


- iskolai étkezés: nálunk 12-13 eFt/hó (csak ebéd) ez szeptembertől biztosan drágább, alsó hangon 15 lesz.

Nem vagyunk szociálisan rászorultak, 3-4-5 gyerekesek meg stb. Ez ennyi.

- iskolába reggeli/tízórai/uzsi (szerintem mindegy, hogy csomagolnod kell-e vagy otthon eszik, vagy talán a darabonként csomagol kis cuccok pl egy túrórudi vagy tejszelet vagy kis nápolyi arányaiban drágább, mint a családi kiszerelés. Vagy csomagolsz és 2-3 kisebb étkezés akkor is minimum 500 (igen, az alma sem 190 Ft, a sajt is 3000+- tudom, vannak csillámpónik, akik maguk termelnek mindent IS, de a gyerek különben is basic üzemmódban megvan egy zacskó háztartási keksszel… persze… :D

- de jobban jársz, ha csomagolsz és belekerül egy kis csoki vagy ilyesmi néha mert az iskolai büfében eddig is 400 volt egy kis üdítő, 500 egy szendvics- és igen, megveszi,’de gyakrabban a nyalókát, ha a többi is…

- szóval további havi 8-10 ezer az egyéb kaja.

- sport: havi 10-TŐL. plusz általában egyesületi díj. akkor is, ha a suliba megy ki mondjuk az ASI fociedzésre délután vagy sakk-klub vagy néptánc- ezekért fizetni kelll és esetleg ha 1-1 verseny is van (lesz!) akkor minimum még egy 10-20 ezer/tanév és a felszerelések sincsenek ingyen- egy sportcipő is 10 eFt.

- osztálypénz nálunk 20 eFt/év havi 2 eFt- tanári ajándék, mikuláscsomag, tisztasági szer a suliba meg kirándulás, jegyek. további havi átlag 2-5 eFt ilyen-olyan pluszok (ajánlott munkafüzet, kifogyott a tempera de csak szettben bírod megvenni, felszereléspótlás, vázlatfüzet meg mesenapló meg effélék, ami menet közben derül ki, véletlenül se az év elején. Kulacs meg ezek fogyóeszköz, de legalább min 1000 Ft darabja- vagy 4-5 kell azért forgóba…

Iskolai fotózás, nyakkendő, iskolaújság, háziverseny nevezési díj- havota 1-2 ezer ugyancsak.

- zeneiskola tandíj évente 20 eFt, kották, ajándék vagy karácsonyi koncert minimális adománnyal még egy 5-10 ezer vagyis mondjuk havi 3 eFt

- ha tehetséges, azért, ha meg nagyon nem, akkor azért kellhel

plusz óra vagy korrepetálás. felsős az én gyerekem és tehetséges. reál tanár skype órája 4.500 Ft/45 perc… és ez kifejezetten olcsó… havi 25-30 eFt elmegy akár erre, akár nyelvre, ha komolyan gondolod valamiben az előrehaladását.

- ruházkodás: hát azért évente még nőnek annyit, hogy majdnem teljes ruha és cipőcsere (kabát, csizma, fürdőruha, tesicucc, sportcipől, ünneplő)- havi 10-15 ezret nyugodtan számolj rá, mert gatya, zokni is kell és szerintem 10-10 alsó-zokni-trikó-póló stb egy nagyon minimális alap… a gagyi pepcoban is 1500 egy póló… ünneplő cipő kell vagy 2-3* egy tanévben meg pár színház.. ugye más se lát 5000 alatt?


- mai világban évente kell valamilyen iskolai beruházás: elsősnek tàska (10-30 eFt), íróasztal, lámpa, görgősszék

- később okosóra, telefon, majd legalább egy notebook (a covid és az otthonoktatás megtanított ugye)- de 4-5-től rendes helyeken van ppt meg word feladat- egyszerűen kell… ezek sincsenek meg évente 100 eFt alatt, havi 8-10-et lehet erre félretenni (meg biciklire majd később A kategóriás jogsira vagy sporteszközre stb.)


- nyári táborok: ha egyedül nevelsz egy gyereket, akkor minden húzósabb

lesz itt is. Ha nincs családi segítség, a mai világban 1-2 iskolai ömlesztett hét mondjuk 10 ezer:hét ebéddel (megőrző), de hidd el, egy értelmesebb tábor heti 30-50-től kezdődik (napi bejárós)- legyen csak 3 ilyen hét kis zsebpénzzel fagyira, akkor csak ez alsó hangon 100 eFt

- valami közös kutúrálódás: neki BKK, könyvtár ingyen van, de te a kísérője vagy- ahogy a kalandparkba, játszóházba, mozoba is mindenki vesz jegyet. Havi 20 eFt egy nagyon minimum, amibe kettőtöknek mondjuk 2 program belefér egy üdítővel- gyerekszínház vagy koncert vagy lézerharc vagy ilyesmik.

- van a gyereknek is baráti társasága, szociális hálója: ha csak sulis időben csak havi-kéthavi 1* meghívják osztálytársak szülinapi buliba, akkor ha 3-5 eFt-ot szánsz erre, nem is vagy túl bőkezű sajnos…

- év közben havi 10 eFt-ot szoktam félretenni ajándékokra

- gyógyszer: minden gyerekcucc drága, de kevés is legalább. még évi 1-2 megfázás meg a minimális év 2* fogorvos, kis vitamin (feltételezzük, hogy máshol sem az állami a top meg nemcsak nekem nem elég az 5 perc/gyerek iskolafogászati vicc)- akkor havi 5 eFt-ot nyugodtan tegyél erre is félre.

- ha a gyerek szemüveges vagy szupinált cipő kell vagy ételallergiás/cukorbeteg, egyéb krónikus (nos ez a 3 halmaz vagy jó 20%át is kiteheti a gyerekeknek, szerencsés, aki nem ide tartozik)- akkor megintcsak nem túlzás a havi min 10 eFt a dietás kajára, több gyógyszerre, optikára, ne adj Isten magánorvosra, ha nem OK egy állami allergiavizsgatra vagy gyerekortopédiára 5-6 hónapot (!!!) várni.

- higiénés cuccok mondjuk 5 eFt max, de nálunk nincs porciózva a wc-papír, ugyanaz a mosószer mossa mindkettőnk ruháját, rá ez nem külön tétel.


Kaja: ha főzöl normálisan (értsd van hús, hal, néha egy pizzát is összedobsz vagy sütit akkor a sulis kaján kívül az ilyen háztartási bevásárlás (amiben egy aufólia vagy egy vágódeszka se bűn alsó hangon heti 20-25 eFt a mai árakkal


Számold össze.

A nem alap szintre kevés lesz kettőtöknek a 100 eFt is, iskola, hobbi, sport, zene stb nincs ingyen és nyárra is sok pénz kell.

A 200 eFt kettőtökre már egy fokkal emberibb életet eredményez, de ez sem pazarlás meg dúskálás…

jún. 24. 02:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
9%
A lányom szerencsére aspi, így nincsenek komoly kiadásaink. Elég értelmes ahhoz, hogy ne kelljen neki magántanár, korrepetálás. Nem járkál el inni, moziba, osztálykirándulásra, stb. Sport és zeneiskola sincs
jún. 24. 04:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
48%
150 ezer.
jún. 24. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

4. (hosszú) válaszoló vagyok.

Kedves 5.- nagyon sajnálom- de pl fejlesztési kiadásod sincsen? Legyen az bármiféle mentálhigiénés támogatás, szakorvosi kontroll vagy támogató (önsegítő) csoport?

Speciális iskolában sincs semmiből szüksége esetleg valamiféle képesség/készségfejlesztésre, a problémás területeken valamiféle támogatásra?


Továbbá neked és a családodnak sincs, soha nem is volt, nem is lesz és igényként sem merült fel soha semmiféle edukáció az állapotával kapcsolatban, bármi, számára életet segítő eszköz soha nem tette könnyebbé a család életét, nem kerül pénzbe sem még egy művészetterápia alapanyaga sem soha és te sem érezted azt, hogy tanács, szakértő kell akárcsak ahhoz, hogy meghallgasson, segítsen stb.


…hát tudod az én fiam is értelmes.Na pont ezért van külön matek, mert ez a támogatás arra, hogy az országos versenyre is készült, eredményes lett.

Ja, van edzés is (gondolom a mozgásterápia is valami úri huncutság lehet nálatok, nálunk nem ez van, de egy magyar korosztályos bajnok sportolónak ja.. pénzbe kerül még a versenyengedély is…


…de semmi baj, lenézhetsz nyugodtan másokat- én azért egy diagnosztizált szindrómát nem tartanék kiemelkedően magas intelligencia mellett sem szerencsének a gyermekemnél… és bizony, akkor a társadalmi viselkedés, kommunikáció, szociális kapcsolatrendszerbeli képességei, készségei legalább többségi, “normál” szintjéhez közelítéséért áldoznék anyagiakat szakértőre, eszközkre, akár saját magam képzésére.


…de kinek mi.

Abban valóban szerencsés vagy akkor, ha senkinek semmi igénye és ez semmibe se kerül :D

jún. 24. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!