Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hogyan érdemes felfűteni a...

Hogyan érdemes felfűteni a vegyes tüzelésű kazánt?

Figyelt kérdés
Többször megrakni, közte szünet, vagy folyamatosan rakni rá a fát?
nov. 25. 21:36
 1/7 anonim ***** válasza:

Igazából egyik sem jó megoldás.

Amikor a kazánban ég a tűz jóval több hőt termel, mint amennyire a háznak éppen szüksége van (főleg enyhe időben)

Amikor pedig lefojtod a kazánt (például huzatszabályzóval) akkor felére csökken a hatásfok és kátrányosodik.


A jó megoldás a puffertartály használata lenne: napi egyszer befűtöd a kazánt, fojtás nélkül, max teljesítményen. A házat eközben felfűtöd, majd a keringető szivattyú a következő begyújtásig a tartályból fűtögeti a házat.

Így a házban egész jól szinten tartható a hőmérséklet.

nov. 25. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Sajnos egyelőre puffert nem tudunk beépíttetni. Most csak a kazán van. De nem tudom, hogy célszerű felfűteni.
nov. 25. 21:55
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Akkor többször megrakni, közte szünet.

Ha folyamatosan elkezded nyomni a fát a kazánba, abból szaunázás lesz!

nov. 25. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Én begyújtom a kazánt reggel és még kétszer szoktam a tűzre rakni, kialudni nem hagyom, biztos nem gyújtanék be egy nap 3x. Be van állítva a huzatszabályzó kb. 65-70 fokra. Az tény, hogy köze van a kátrányosodásnak ahhoz, ha fojtod a kazánt, de a kazán akkor kátrányosodik, ha a fa nem száraz és úgy fojtod a kazánt, ezt még tudja fokozni az is, ha a huzat nem megfelelő, ha a kémény szigetelése elégtelen avagy nincs is. Ha száraz a fa, jó a huzat, akkor lényegesen kevesebb kátrány képződik és az is kiszárad és lepereg, ezt csak le kell kotorni minden begyújtás előtt. Ha a fa vizes, a huzat sem megfelelő, akkor lerakódik a kátrány és nem lehet csak úgy, hidegen lekotorni.

Ahol szauna van, ott nem megfelelően lett méretezve a kazán az épülethez, azért van szauna, nem azért, mert nincs puffer. Puffer az egy jó dolog, de elsősorban azért jó, mert folyamatosan tud tartani neked egy beállított hőfokot, értsd ha nincs otthon senki sem, mert pl. melóban vagytok avagy éjjel nem hűl ki az épület és természetesen ennek okán még spórolsz is a tüzelőanyaggal.

nov. 26. 08:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Kb. mennyi időközönként raksz rá újra?
nov. 26. 10:24
 6/7 anonim ***** válasza:

Kb. 5 óránként. 9 körül szoktam begyújtani, majd du. 2 óra körül szoktam rátenni először, majd este mégegyszer. Átmeneti időben, mint amilyen szeptemberben, október elején volt, akkor ált. csak egyszer gyújtok tüzet (este), az leég és ennyi, ekkor lejjebb is szoktam tekerni a huzatszabályzót. Ilyen időben, ami most van, hogy pár fok van kint begyújtást követően még kétszer kell rárakni a tűzre, kimondottan hidegben nyilván akár háromszor is, de az tavaly is talán pár nap volt, lassan olyan idő lesz nálunk, mint 10 évvel ezelőtt a horvát tengerparton.

Nálam a füstcső eléggé hosszú, a kémény külső kémény, így azt szigetelnem kellett, a csövet is, a kéményt is, a csövet hetente egyszer kikotrom (de szerintem elég volna havonta), van benne két tisztítónyílás, a szigetelés úgy lett megoldva, hogy könnyen bontható, de teljesen kiszáradt pernyét szoktam kikotorni! Minden azon múlik, hogy ne légy olyan, mint a tücsök, hogy nyáron hegedülsz, tavasszal be kell rendelni a fát a következő évre, ha méterbe veszed azt fel kell azonnal hasogatni, összerakni és hadd száradjon. Fogom a fejem az olyanok miatt, akik ősszel rendelik be a fát és kezdik el kályhakésszé feldolgozni, sőt sokan télen is rendelnek fát.

Régen is fával tüzeltünk, így tudom, hogy ez csak így bír működőképes lenni, de hát tavaly besz.ptuk mi is ezt sajnos! Mivel augusztusban jutott eszébe a főnöknek, hogy szól, hogy gebasz lesz. Ha szóltak volna időben, nem gond, nem probléma, de hát be voltak fosva, hogy akkor nem rájuk szavazok, mintha lenne egyéb alternatíva! Előtte gázzal fűtöttünk, nem érte meg fával fűteni, meg kényelmesebb is volt nyilván. Egész télen küzdöttem a kátrányosodással, a Konix ezen a ponton már nem bírt segíteni. Ki lehet égetni egyébként vagy disznópörzsölővel kiégeted és lekotrod, vagy begyújtasz kartonpapírral, vékony fával, adsz neki telibe huzatot és a kátrány felolvad, lehet lekotorni, de hát az egy agyrém!

nov. 26. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Nekem 2-5 éves fám van, szóval száraz és konyhakész. Nem tudok fát hasogatni, ezért veszem így. Nyáron veszek majd újra, de az is állhat még 1-2 évig, előreláthatólag. Fatároló kamrában van, szóval nem éri víz.
nov. 26. 11:36

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!