Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A nyugati országok már hosszú...

A nyugati országok már hosszú ideje tartó általános (hozzánk képest mért) gazdasági sikere tulajdonképpen minek vagy kinek köszönhető?

Figyelt kérdés
Tehát az érdekelne engem, hogy ez a tőlünk sokkal fejlettebb nyugati gazdaság a helyi pénzügyi szakemberek "zsenialitása" vagy inkább a világháborúk utáni nagyhatalmi világfelosztás következménye. Pl. hogy jól helyezkedtek azok az országok, régiók?

2018. jan. 19. 14:25
 1/9 anonim ***** válasza:
70%

Felvették a Marshall segélyt, amit itt a baloldaliak nem engedtek.

Valamint a piacgazdaság nagyobb fejlődést tudott elérni ott, amíg itt a szocializmus jóval kisebbet.

2018. jan. 19. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
64%

mindig is gazdagabbak voltak nálunk, bár pl az első világháború előtt nekünk is jól mentek a dolgok


a trianoni békeszerződés és az utána lévő szankciók visszahúzták és nem engedték a fejlődést

a 2.vh - ban háborús övezet voltunk ami után budapest is romokban hevert

és végül a szocialista rendszer volt az ami visszatartott minket leginkább, a gazdaság nem fejlődhetett, az emberek nem tanulhattak rendesen, a világháború után nagyon sok értelmiséget elvittek a haláltáborokba, eladósodtunk és még sorolhatnám. a legjobban ez okozta a mai állapotunkat mivel a többi volt szocialista ország is hasonló gazdasági helyzetben van mint mi.

2018. jan. 19. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
75%
Náluk nem voltak orbánkormányok.
2018. jan. 19. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
78%

A második világháború után a nyugat szabadon fejlődhetett. Azt az utat járhattak, amit akartak, illetve ami megérte. Ez kihatott a gazdaságra is. Magyarország esetében ilyen nem lehetett, mert Moszkvából irányították a kormányt. Jött a vas és acél országa, felborult minden. 50 éves hátrányt kell leküzdeni...

Valamint: az eszme mindig fontosabb volt ilyen esetekben, mint a józan ész. Például a Szovjetúnióban is emiatt ment le a szint a biológiai kutatások terén.

2018. jan. 19. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
54%

Magyarországon az adórendszert úgy találták ki, hogy elnyomja az új vállalkozásokat, és így a vezetőség haveri körének, az oligarcháknak kedvezzen.

[link]

A 2. táblázatban láthatod, hogyaz EU legalján vagyunk, ami az adminisztratív kiadásokat jelenti. Pl. egy ír vállalkozást akar nyitni, akkor bemegy egy irodába, mondja, hogy vállalkozást akarok nyitni, és nyit. Egy magyar bemegy az irodába, csináltatnak vele háromezer papírt, mindet százezer forintért, aztán mondják, hogy az egyikben van egy folt, úgyhogy inkább csinálja újra az egészet. A magyar rendszer azzal a céllal lett kiépítve, hogy ne jelenhessenek meg új vállalkozások. Vagy amik megjelennek, azok ne tudjanak nőni. Az 1. ábrán, és fölötte a 109. oldal szövegében olvasható, hogy Magyarországon a mikro vállalkozások dominálnak. Ha Magyarországon vállalkozást akarsz nyitni, akkor először jól meg.....nak, aztán ha azt növelni akarod, akkor még jobban, amíg meg nem gondolod magadat. Magyarországon a vállalkozásnak három formája van. Vannak a régiek, meg vannak a strómanok, és végül azok, akik egy-két személyes mikro vállalkozásokat vezetnek. Ami lényegében csak jogilag vállalkozás, de nem ugyanaz az alulról jövő munkahely teremtés, ami a vállalkozásoknak elvileg az értelme.

2018. jan. 19. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
53%

Minden országban a gazdaság állapota a vezetés módjától függ, továbbá attól, mik a célok. Nem azt kell vizsgálni, mit mondanak (még a nyugatnál se!) hanem azt, mit tesznek.


Első lépés a cél meghatározása. Lehet cél egy szűk réteg határtalan meggazdagodása, lehet a jó oktatás megteremtése, lehet a nyugdíjasok méltó életkörülményei, lehet a vállalkozások elősegítése, de legjobb, ha ez egész társadalom egyfajta egyensúlyos, harmonikus elégedettsége, együttműködése folyamatos fejlődése a cél. Ez azért fontos, mert minden cselekvés ezek alapján történik.


Második lépés a célhoz eléréséhez szükséges eszköztár fokozatos megteremtése. Célt eszköz nélkül elérni nem lehet. Az eszköztár: ember, aki ért hozzá; ember, aki egyetért a céllal és akarja elérni; adat, aminek alapján az ember mérlegelhet, számolhat; technika, infrastruktúra (intézményrendszer), amit az ember felhasznál a döntéseihez. Ezért mindenekelőtt alkalmas szakembergárdát kell összegyűjteni, akik érdekeltek a célok megvalósításában. A politikus legfőbb szakértelme éppen ebben merül ki. A minősége meg abban, milyen célt tűzött ki. A szakembergárda majd meghatározza, milyen infrastruktúrafejlesztés, adatgyűjtés kell.


Ezután meg lehet határozni a feladatok sorrendjét. Itt alapvető szempont, hogy a végrehajtás a társadalomé, tehát úgy kell mindent meghatározni, hogy a társadalom nagy többsége értse, magáénak érezze a célt, szervezzék jól, és vezessék (irányítsák) megfelelően, szervezzék a munkáját, hogy ne legyen fennakadás.


Tökéletesen sehol sem megy, mert mindig akadnak ellendrukkerek, továbbá a hozzáértés se tökéletes, meg nem mindig minden áll rendelkezésre. De a gazdasági siker azon múlik, a fentiekből mi mennyire valósul meg. Ha rossz a cél, elszabotálják, ki-ki képességei szerint. Elszabotálás az is, ha értek valamihez, és elmegyek külföldre csinálni. Ez azért van, mert valamivel nem értek egyet, és nem tudom elérni, hogy megváltozzék. Akkor is rossz a cél, ha nem hiszünk a politikusnak, és elkezdünk nem törődni azzal, ki irányít. Ha sok a holtidő (rossz szervezés), romlik a hatékonyság, drágul a munka. Lehet megnézni (bárki látja), mennyi ideig tart nálunk egy útépítés és miért. Ha rossz az intézményrendszer, sok problémát okoz a társadalomnak, az emberek többsége ne ma feladatának jó megoldásán töpreng, hanem azon, hogyan lehetne jobb neki. Ha rossz a képzés, gyenge a szakembergárda. Ha rossz az egészségügy, a beteg ember nem dolgozik. Ha rossz az adórendszer, a kijátszásával vannak elfoglalva az emberek. Sorolhatnánk, ez mind a rossz intézményrendszert jelenti.


Amikor pedig már nyilvánosan lopnak, a törvényt aszerint alakítják, hogy egyeseknek jó legyen, másoknak nem, akkor pedig szétesett minden. Senki nem hisz senkinek, megszűnik az együttműködés, a feladatvégrehajtást a silányság jellemzi, és mindenki saját magával van elfoglalva. Ez szervezhetetlen.


Kétféle siker van, egyik a másikból következik. Ha haladunk előre, az a többség érzése, akkor rövid távon kimutatható előrelépés van. Ez lesz a hajtóerő a következő rövidtávra. Ha ez többször ismétlődik, gazdasági jólétre tehetünk szert, röviden, gazdag, jólétben élő ország vagyunk. Ez mutatja, hogy semmi sem megy gyorsan. Gyatra országból lassan lesz gazdag, és fordítva (ez azért gyorsabb). És ahol hosszabb ideje jobban megy, arra figyelnek. ilyen az emberi tulajdonság. A jót sajnálják elromlani, ezért kap mindig segélyt a jobb. Remélik, hogy nem romlik le. Ahol ez megtörtént, tudható, a gazdaságot rettenetesen nehéz beindítani, mert az emberek nem hisznek, és ezt megváltoztatni sok idő, sok pénz, sok munka. Sajnálják rá. Így lesz a jólét önmaga növelője, a silányság önmaga gátja.


Amit mi nem tudunk: jó vezetést kiállítani. Amiért nem tudjuk: nem hiszünk abban, hogy lehetséges. És ezért tényleg nem is fog menni. Előbb fel kell ébredni. Nem elég néhánynak, soknak kell. Tudja valaki a receptet?

2018. jan. 19. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Sok dolgot másképpen csináltak mint nálunk.


Meg még közrejátszott más is.

2018. jan. 19. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
35%
A Monarchia idején Magyarország Európa élvonalába tartozott. Egy ország gazdasági sikere alapvetően nem a helyi pénzügyi szakemberek zsenialitásán múlik, hanem az emberek munkához való hozzáállásán. A zseniális pénzügyi szakemberek szerepe annyi, hogy ne hátráltassák az emberek gazdagodásának folyamatát (pl. valamilyen ideológiai alapon), hanem segítse, támogassa. Kelet-Európa gazdasági hátrányának oka alapvetően az lehet, hogy a II. világháború után az országunkat a szovjet érdekszférába sorolták.
2018. jan. 20. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Ez a zseniális meglátás mutatja többek között, hogy miért tartunk ott, ahol tartunk.
2018. jan. 20. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!