Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Miért és honnan terjedt el az...

Miért és honnan terjedt el az a tévhit, hogy csak az analfabéták, iskolázatlanok, vidéki szegények, buták szavaznak a fideszre? Két diplomás vagyok és fideszes is.

Figyelt kérdés

A környezetemben számtalan értelmiségi fideszes, akiknek igen jó keresetű állásuk is van. Vezetők, Csoportvezetők, mérnökök, informatikai szektorban dolgozók, gépészmérnök, fogászok. Én nő létemre mérnök vagyok.

Mégis, itt ezen az oldalon a mai napon is olvastam, hogy azért szavaz az egész ország a fideszre, mert analfabéta emberek vagyunk.nov. 18. 19:13
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
35%

#19.

De ember, ezt nem értitek. Nem hiszik el a Sorosozást, meg migránsozást az értelmiségiek, de attól még LESZAVAZ a Fideszre, mert nem lát más alternatívát. A Fidesz szavazók többsége nem elvakult rajongó, hanem olyanok akik, nem látnak más szavazatra érdemes pártot, ezért marad a Fidesz, mégha nem is veszik be a hülyeségeiket.

nov. 20. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/40 anonim ***** válasza:
27%

#21 Ez a nincs alternatíva olyan szép kampányszöveg, és hát nyilván igaz, mert minden fideszes troll ezt mondja. Nem fogtad fel, másképp fogalmazok: akinek a sorosozásra van szüksége, vagy olyan igénytelen, hogy nem zavarja annyira hogy ne szavazzon a primitívségre, az legfeljebb diplomás. Nem értelmiségi.

Nézz rá a fideszes alelnökre, szegényt zavarja a politizálás. De csak mert a TÖBBSÉG nem vele ért egyet. A templomokban, mint a kultúra másik bástyájában a politizálás valahogy nem zavarja (biztos nem azért, mert ott sok a fideszes).

nov. 20. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/40 anonim ***** válasza:
19%

#22.

Nem én mondom, hogy nincs alternatíva, de rengetegen gondolják így (mondjuk lassan tényleg igaz lesz), ez tény.

Én pedig mint említettem több jogászhallgatót vagy informatikust is ismerek, akik az egyik legokosabb emberek ismerőseim, de a fideszre szavaznak. Nem elvakultak, nem a sorosozás szintjén vannak, de mégis úgy ítélik meg, hogy a fidesz képviseli a legjobban a magyar érdekeket.

nov. 20. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/40 anonim ***** válasza:
40%
#23 Minden fideszes úgy gondolja, hogy nincs alternatíva, lépj ki az echo chamberedből! Nem tudom, milyen eltorzult fogalmuk van a magyar érdekre, de nekem nem magyar érdek, hogy a miniszterelnök strómanja az ország leggazdagabb embere, hogy az ügyészség és a bíróságok élén is csinovnyikok ülnek, ennek ellenére a Tolvaj Alkoholista Gyurcsány® nincs börtönben, hogy az alaptörvényt már 9x módosították, mert Orbán olyan lábbal kelt fel, hogy 100 újság uniszónóban sztálinista személyi kultusz szinten tolja az objektíven hazug propagandát, hogy személyre szabottan törvénykeznek, hogy az EU-ba ott kötnek bele ahol tudnak, hogy a forráselvonásokkal meg extra adókkal megbosszulják Budapesten, hogy nem a primitívségre szavaz, hogy az oroszoknak, kínaiaknak és senkiházi diktátoroknak nyalnak, vagy hogy körözött bűnözőket bújtatnak, vagy amikor 90 éves milliárdosok ellen burkolt zsidózással uszítanak.
nov. 20. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/40 anonim ***** válasza:
22%

#19.


"Az nem echo chamber, hogy értelmes emberek, köztük bizony egyetemi hallgatók vagy a kollégáim nem tudnak azonosulni a sorosozással..."


Az valóban nem. Az echo chamber az az, hogy te komolyan képes vagy azt hinni, hogy mivel te a környezetedben túlnyomó többségében csak ellenzéki véleményeket hallasz, azt hiszed, hogy az értelmiségiek zöme sem fideszes. Ez még akkor sem igaz, ha véletlenül a te munkahelyeden tényleg azok az arányok, amit leírsz (de természetesen még ez is valószínűtlen). Ez a reprezentativitás hiánya, EZ az echo chamber. És ezért megy a surprised pikachu.jpg majdnem minden választás másnapján lassan 15 éve. Mert totál irreleváns, hogy te a saját szűk környezetedben milyen objektívnek vélt, de téves megfigyelésre jutsz. Nem fedi a valóságot, csak magadat csapod be.


A 21. hozzászóló egyébként jól írja. Egy értelmiségi Fidesz-szavazónál marhára nem úgy néz ki a dolog, hogy ő is Sorosozni fog, meg kimegy tüntetni az utcára, mint valami fociszurkoló.


"Több kutatás - akár egyedi, akár aggregált szinten - rámutatott, hogy a fideszesek az átlagszavazónál alacsonyabb végzettségűek és rosszabb anyagi körülmények között élnek."


Az azért legyen világos, hogy a társadalmi rétegek nem egyenlő arányban vannak jelen. Az alacsony végzettségűekből jóval több van, mint akadémikusból. Az ország közel fele a Fideszre szavaz, magyarán tényleg megdöbbentő eredmény, ha egy kutatás megállapítja, hogy több iskolázatlan van köztük, mint diplomás :D. Akkor mi következik ebből? Ha van egy törpepárt, összesen 100 diplomás szavazóval, akkor kijelenthetjük, hogy az a törpepárt az értelmiségiek pártja? Szerintem nem. Az a párt a keveseké, a Fidesz meg a sokaké. Éppen ezért a kutatás akkor ér valamit, ha azt nézzük, hogy az adott társadalmi csoportokon belül hogy áll a Fidesz. Az van, hogy mindenhol nyer, csak változó arányokkal. A fiatalok között is, a gazdagok között is, meg az értelmiségiek között is.


A Magyar Nemzet vendégcikke egy vélemény a sok közül. Nem kívánok a tartalmáról vitatkozni, nem azért linkeltem, mert egyetértek vele. Állnak ki egyetemi oktatók a Fidesz mellett? Igen. Kijelenthető, hogy a kormányellenes oktatók vannak többségben? Pontosan nem tudjuk, de szerintem egyáltalán nem. Kell tartania attól egy Fidesz-szimpatizáns oktatónak, hogy a véleménye miatt hátrányba kerül? Szerintem ez valós kockázat, és nem csak én gondolom így. Erről (is) szól a cikk. És ha ez igaz, akkor ugyan miért csodálkozol, hogy a megfigyeléseid szerint nem találkozol velük? Tényleg nagyon meglepő, hogy négyszemközt sem fogod megtudni a valódi véleményüket. És ezzel pontosan így van sok más Fidesz-szavazó is. A legtöbben csak a szavazófülkében mondják el, mit is gondolnak valójában.


"Mellesleg a "bőven van"-t én úgy értelmezem, hogy az össztársadalmi arányukhoz képest több egyetemi oktató "bolsevik"..."


Az értelmezési nehézségeid semmiképp sem tartoznak rám, ahogy a harmatgyenge személyeskedési próbálkozásaid sem.


És persze nem kell figyelembe venni, amit én írok. Nyugodtan élj abban a tévhitben, hogy csak a buták és a szegények voksolnak a kormánypártra. Normál esetben döbbenetesen sok pénz elmegy arra a politikában, hogy a hatalmon lévő erők megpróbálják dezinformálni politikai ellenfeleiket és szavazótáborukat. Sajnos te és sokan mások keményen dolgoztok azért, hogy jelentős összegeket spóroljatok a Fidesznek, mert bárminemű beavatkozás nélkül ti inkább saját magatokat tartjátok tévedésben. Szomorú, dehát ez van.

nov. 20. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/40 anonim ***** válasza:
27%

Néhány, cáfolatra érdemes mondat:


"Egy értelmiségi Fidesz-szavazónál marhára nem úgy néz ki a dolog, hogy ő is Sorosozni fog, meg kimegy tüntetni az utcára, mint valami fociszurkoló."

Akkor befogja az orrát, felköp, alááll, majd behúzza az x-et? Vagy mi a véleménye a leírt gondolatokról? "de a gyurcsány"? Vagy "az ellenzék is lopna"? Igazi értelmiségi levezetés.


"Az ország közel fele a Fideszre szavaz, magyarán tényleg megdöbbentő eredmény, ha egy kutatás megállapítja, hogy több iskolázatlan van köztük, mint diplomás :D"

Zseniálisan bizonyítod, hogy semmit sem fogsz fel ezekből a tanulmányokból. NEM SZÁMUKBAN, hanem ARÁNYAIBAN nagyobb az iskolázatlanok aránya a fideszesek között, mint a nem fideszeseknél. Persze valószínűbb, hogy direkt "értelmezed félre", hogy beleköthess. Mert azzal nehéz vitatkozni, hogy a diplomások x%-a, a 8 általánost végzettek x*2%-a szavaz a Fideszre. Ezzel eldőlt, kinél is vannak értelmezési problémák.


"a Fidesz meg a sokaké"

Főleg, ha a közmunkásokra gondolunk. Sokan vannak. A túlnyomó többségük valóban nagyon "hálás".


"Éppen ezért a kutatás akkor ér valamit, ha azt nézzük, hogy az adott társadalmi csoportokon belül hogy áll a Fidesz. Az van, hogy mindenhol nyer, csak változó arányokkal. A fiatalok között is, a gazdagok között is, meg az értelmiségiek között is."

Ebben vagy tévedsz, vagy hazudsz, de biztos hogy nem olvasod vagy tudod értelmezni a vonatkozó tanulmányokat.


"Állnak ki egyetemi oktatók a Fidesz mellett? Igen."

Igen. A párttagok :'D A többieknek valamiért derogál.


"Kell tartania attól egy Fidesz-szimpatizáns oktatónak, hogy a véleménye miatt hátrányba kerül? Szerintem ez valós kockázat, és nem csak én gondolom így."

Igen, rettegnek a libsi megtorlástól! :D Ne haragudj, te jól érzed magad? Nem röhögtél, amikor ezt leírtad? Amikor a szegedi fideszes rektor kirúgja azt ellene etikai vizsgálatot indító kollégáját, (mert koronavírusosan műteni bizony erkölcsileg támogatandó)? Amikor kancellárokat ültetnek a rektorok fejére, vagy a BCE, SZFE élére senkiházi pártkatonákat raknak, a fideszeseknek kell félnie? :D


"Az értelmezési nehézségeid semmiképp sem tartoznak rám, ahogy a harmatgyenge személyeskedési próbálkozásaid sem."

Értelmezési nehézségek, lásd fentebb. Aki bolsevikozik, csak mert valaki nem fideszes, az személyeskedik. Ha ezért leprimitívezlek téged vagy a gondolatodat, az tényközlés. Én legalább egy szerintem egész könnyen felfogható érvelést mutatok be, pl. "sorosozás -> primitív embereknek szól", az "ellenzéki -> bolsevik" nem ilyen. De legalább kibújt a szög a zsákból. Ugyanis normális, értelmes, pláne értelmiségi ember nem bolsevikozik (és társai, lásd cikk). Mondanám, hogy vizsgáld újra, ki a harmatgyenge...

nov. 20. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/40 anonim ***** válasza:
26%

#24.

Magyar érdeknek azt tartják mondjuk, hogy a Fidesszel szerintük jobban jár az ország, mint más párttal. Ennyire egyszerű.

nov. 20. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/40 anonim ***** válasza:
100%

#26.

Arányokban kisebb a fidesz támogatottsága diplomások között igazad van, de azt felejted el, hogy a fiatalok és a diplomások között is a Fidesz a legnépszerűbb párt. Összességében talán többen akarnak kormányváltást, de a legnépszerűbb a fidesz. Nem 50-60 %-al, hanem pl csak 35%-al, de közöttük is vezet.

nov. 20. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/40 anonim ***** válasza:
0%

"Zseniálisan bizonyítod, hogy semmit sem fogsz fel ezekből a tanulmányokból. NEM SZÁMUKBAN, hanem ARÁNYAIBAN nagyobb az iskolázatlanok aránya a fideszesek között, mint a nem fideszeseknél."


Atya ég öregem, ez már fájdalmas. :(


Fentebb levezettem, miért van ez így, légyszi olvasd el újra, és próbáld megérteni, mielőtt engem nézel hülyének.


"Mert azzal nehéz vitatkozni, hogy a diplomások x%-a, a 8 általánost végzettek x*2%-a szavaz a Fideszre."


A probléma csak az, hogy az összes diplomás szavazó közül is a Fideszre szavaznak a legtöbben, meg az összes iskolázatlan szavazó közül is. Az egyedüli, amit sikerült neked és az általad hivatkozott tanulmányoknak bizonyítania, hogy több a nemdiplomás, mint a diplomás, és mivel nem egyenlő a népességen belüli arányuk (nemdiplomásból sokkal több van), így minél nagyobb az adott párt össznépszerűsége, annál kisebb lesz benne az értelmiségiek aránya. Mágia :)) /Tessék, csak leírtam újra, hogy még vissza se kelljen olvasnod./


"Főleg, ha a közmunkásokra gondolunk. Sokan vannak."


Nem, ma már nincsenek össz. 100 ezren. Ők semmilyen választás végkimenetelét nem tudják eldönteni (ráadásul szintén egy olyan csoportról beszélsz, akikről nem tudod teljes bizonyossággal megmondani, hogy pontosan kire szavazhatnak), ez csak egy újabb gyenge kifogás az ellenzék folyamatos vereségére. Akár abba is lehetne hagyni.


"Ebben vagy tévedsz, vagy hazudsz, de biztos hogy nem olvasod vagy tudod értelmezni a vonatkozó tanulmányokat."


Te figyelj, pötyögd már be légyszi a Google-be a "fiatalok fidesz" és a "diplomások fidesz" keresőszavakat. Tudom, dolgozik a kognitív disszonancia, de tényleg fontos volna, hogy lásd.


Az pedig bizony benne van a pakliban, hogy azért nem fogsz fideszes véleményeket hallani a körülötted lévő emberektől, mert nem kívánnak konfrontálódni egy nem túl népes, ellenben rendkívül hangos, elfogult baloldali csoport miatt, főleg ha ők már előzetesen hallották, hogy neked mi a véleményyed. Ez így megy az élet számos területén, és nem csak Magyarországon.


"ellenzéki -> bolsevik"


Ilyen logikai kapcsolat pedig kizárólag a te fejedben született meg, én nem utaltam erre, ne is próbáld hát belemagyarázni.

nov. 20. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/40 anonim ***** válasza:
40%

Magyarázd már meg, miért bolsevikezel, te értelmiségi. Á, inkább hagyjuk.


"A probléma csak az, hogy az összes diplomás szavazó közül is a Fideszre szavaznak a legtöbben, meg az összes iskolázatlan szavazó közül is."


Hazudsz. Ennyit ér a többi baromságod is.

nov. 20. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!