Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hajón dolgozom, időnként...

Hajón dolgozom, időnként embertelen körülmények között. Van értelme ügyvédhez fordulni, feljelentést tenni/perelni?

Figyelt kérdés

Bárosként dolgozom egy folyami hajón. A szerződést sok ponton megsértette már a hajós társasság.

Például:

Min. 2 szabadnapot biztosítani kell egy hónapban.

48 napja dolgozom megállás nélkül és váratóan meg lesz a 60 nap is. A bérpapíron viszont rajta lesz, hogy ők kiadták a 2 napot és alá kell(ene) írnom.

Extra munkaórákra pótlék van írva a szerződésben, de nincs jelentléti és rengetegszer extra órákat dolgozunk, nem hivatalosan. Van, hogy nincs meg a 8 óra pihenés, valamint a szerződésben leírt maximális 12 munkaórát túllépjük.

A szerződésben benne van, hogy 20 nappal munkakezdés előtt létre kell jönnie a szerződésnek. (munkakezdés előtti nap, kaptam meg a szerződést, németül (svájci/német cég) és másnap utaztam ki németországba dolgozni.

És még hasonló dolgok. Júl. 11.vel már felmondtam és megyek haza. Csináltam fényképeket a beosztásról, lefényképeztem este a bárban az órát, ha extrába dolgoztam. És a bérpapírt se leszek hajlandó aláírni, hogy kaptam 2 szabadnapot és a beszélgetésről tervezek hangfelvételt készíteni.

Lenne értelme ezek függvényében ügyvédhez fordulnom?

Azt se akarom, hogy bukjam esetleg a pert és rá menjen minden pénzem.

Köszönöm, hogy végigolvastad!



2019. jún. 27. 18:38
 1/9 anonim ***** válasza:
89%

Ha munkaügyi pert kezdeményez a kérdező, akkor az nem Magyarországon tárgyaltatik majd, hanem úgy néz ki, hogy Németországban, s az alperes német lesz.


Sajnos azt kell mondanom, hogy én százszor is meggondolnám, hogy német bíróság előtt beperelek-e egy német személyt magyarként, mert nem szeretném, hogy a nehezen megkeresett pénzemet elvigye a perköltség.


Kiutazni Németországba perlekedni, nem is tudom.

2019. jún. 27. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
75%
Elengedném a dolgot. Hallottál már ilyesmi perről, amit a munkavállaló nyert meg?
2019. jún. 27. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen ez a popszakma. Neked senki nem monda el, hogy mire számíts, ha hajóra mész dolgozni?

Én nem fordulnék ügyvédhez a helyedben, ugyanis ha azt sem tudod, melyik országhoz tartozik a cég (német vagy svájci) akkor hogy akarsz ellene pert indítani. Magyarországon biztos nem fog tudni neked egyik ügyvéd se segíteni.

Ha van pénzed német vagy svájci ügyvédet fogadni és jól is beszéled a nyelvüket akkor persze odakint fogadhatsz ügyvédet és kikérheted a véleményét.

2019. jún. 27. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
77%
Nincs értelme. Eleve polgári peres ügyeikben az a bíróság illetékes, ahol a hajó be van jegyezve. Nálunk is polgári perben egy ügyvéd azt vállalja kb. 200-300 ezer + ÁFÁ-ért, hogy áttanulmányozza az ügy iratait, küld egy felszólító levelet, ha arra nem fizetnek, akkor még 2-3 tárgyalási napon képvisel, utána minden ügyedre szánt óráért plusz 30 ezret kér. Na most ez Németországban kapásból 3-szor ennyi, Svácjban 5-ször...
2019. jún. 27. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell ehhez hajón dolgozni!

Engem diplomás munkakörben zsigerelt ki ennyire svájci cég.

Évszámra semmi szabadság (Aki el tud menni szabadságra, az bebizonyítja önmagáról, hogy nincs rá szükség!") de ki sem lett fizetve, napi 10-12-13 óra munka ("Nem munkaidő van, hanem munkafeladat!")

Szóval, nekem nem kell bemutatni az agyonirigyelt nyugati munkalehetőségeket, bár tény, hogy 3x-os volt a fizetésem, de el sem tudtam költeni, mert éjjel-nappal dolgoztam.

2019. jún. 27. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

A munkavállaló körülményeit alapvetően a munkavállaló képességei határozzák meg. Itt most képesség alatt nemcsak szakmát, hanem általános eligazodást, találékonyságot, önismeretet és sok mást kell érteni.


Aki itt kérdezi , hogy van-e értelme ügyvédhez fordulni, annak a legjobb válasz: nem. Ugyanis nagyon ritka eset, hogy valaki érdekeit önmagánál jobban tudja képviselni másvalaki.

Akit kizsigerelnek, azért teszik, mert megtapasztalták, hogy ez lehetséges. Vitathatatlan, hogy a helyzet egyre rosszabb, és sokkal rosszabb, mint régebben, de akkor is, az adott ember személyisége fogja meghatározni a történéseket. Aki valamiben jó, és ilyen tapasztal, máshová megy. Ez ugyan nem magától értetődő, de még mindig a jobbik verzió.

2019. jún. 27. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 szántóvető ***** válasza:
39%
csak óvatosan,nehogy kitegyenek út közben.jobb ha aláírsz mindent mert jobb a békesség.
2019. jún. 27. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell rendes per, elég feljelenteni őket az Arbeitsgericht-nél, ha német a cég, és kártérítést követelni a ledolgozott plusz órákért.
2019. jún. 28. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Mit csináltál kérdező? Indítottál polgári pert a cég ellen?
2021. jan. 17. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!