Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az Intel Comet Lake és Raptor...

Az Intel Comet Lake és Raptor Lake család processzorai miért fogyasztanak olyan sokat?

Figyelt kérdés

Miért tudnak az I7-I9 processzorok elmenni 300W feletti fogyasztásig a legkisebb I5 10400F és 14400F processzorok pedig 100W-ig? (Bár a 11400F sem sokkal takarékosabb ám!) És az I3 14100F is 70-ig, a 10100F fogyasztását meg annyira nem tudom játékok alatt.


Mit ront el az Intel mindig már 4-5 generáció óta? Mert 5 éve a Comettől kezdve 12. Generáció kivételével egyik sem volt átlag fogyasztású.


júl. 10. 16:42
 1/5 anonim ***** válasza:
Mert dual funkciósak: besegítenek a szoba fűtésében is. De olcsóbb erre a célra egy 300W-os infralámpát venned és ugyanazt éred el vele. :)
júl. 10. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Az AMD tehető felelőssé, túl modern gyártás technológiát használnak. Ezt az Intel csak elképesztő fogyasztás mellett képes lekövetni, mert nincs modern gyártás technológia a kezükben.

A Core Ultra (Arrow Lake) viszont már a TSMC-től jön. A legmodernebb node-on fog készülni. És nem lesz melegedés. Igaz nem is lesz olyan olcsó mint a jó öreg Raptor procik. De biztosan nagyon jó lesz.

júl. 10. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

"Az AMD tehető felelőssé"


Haha, ez jó volt. :)


Kérdező: ennek az az oka, hogy volt béhány év amíg az AMD teljesen piacképtelen volt a processzorfronton és az intel annyira ellépett a technológiával, hogy jobbnak láttak néhány fejlesztést lelassírani és több profitot zsebre rakni/osztalékot kifizetni.


Emiatt maradt el az intel gyártósorok tervezett fejlesztése, emiatt jött a 14+++++ nm meg a többi hülyeség. Ha az intel versenytárs hiányában is tartotta volna magát az utitervéhez akkor az AMD labdába sem rúgna most és az intel procik sem lennének kazánok.

júl. 10. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Nemrég az intel még gyakorlatilag monipólium volt. Az amd sehol se volt az intelhez képest. Erre az intel akkori vezérkara úgy reagált, hogy satuféket nyomtak, minten fejlesztéssel leálltak. Gyakorlatilag alig volt fejlesztés a 2-9. gen között. AMD oldalon viszont minden összeállt. A nemzetközi politika mindenképp célul tűzte ki, hogy az AMD-t megmentik, hogy ne legyen a proci piacon monopólium. De ezt egyértelműen az amd segítésével tették. Az intel hozott magára káros intézkedéseket a spórolással. (Ami nem is volt, mert közbe ezerféle részleget tartottak fenn, amiktől mostanában váltak meg, pl ssd, ami amúgy kifejezetten jó volt, volt piacuk, de most még attól is megváltak)


Tehát az AMD-nél lett egy bruzál jó cégvezető (Lisa Su), aki egy brutáljó csapatot épített össze. És nem csak a ryzen procik fejlesztési iránya, hanem a TSMC-re váltás is kellett a sikerhez. Náluk van az a gyártástechnológiai előny, ami az intelnek nincs meg.


Jelenleg az intel minden területen piacot veszít. Az asztali, főleg az ilyen gamer szarok rohadtul nem érdeklik őket. Mert annyit gyártanak belőlük olcsón, amennyit csak akarnak. A prroblémásabb aszervezpiac, ahol tarol az amd, jön felfelé az arm alapú, meg az aws szerverközpontok is... intel persze kapcsolt már itt is, de hát több éves lemaradásban vannak.


Amit akár most vissza is szedhetnek, mert a köv gyártósorukkal két új fejlesztést is hoznak majd, míg a TSMC a biztonságra megy, és egyszerre csak egyet láp előre.

Illetve arról se feledkezzúnk meg, hogy a TSMC nem csak az AMD-nek gyárt (asztali, laptop, szerverprovi, gpu, ps5/xbox/miegymás készül ott az amd-nek), hanem éppenséggel az intel gpu-k, az nvidia, apple, snapdragon, mtk, stb... ha valaki szinte monopol helyzetben van most, az a Tsmc. A jelenlegi nagy teljesítményű chipek 80+%-a ott készül. Az intel a saját gyáraiban sehol nincsen már a chipgyártásban. De pc piacon még jók, eléggé jók.

Lényege ennek annyi, hogy lehet, hogy az intel akkor magasabb fogyasztású procikat gyártott, de olcsóbbak is voltak. AMD máig nem tud skálázni, 90 ezernél kezdődik a belépő procijuk,mert egyszerűen nem tudnak lejötnia annyi gyártókapacitást, amennyire szükségük lenne.

A chiplet dizájn is azért van, hogy spóroljanak a hellyel, és achipeknek csak azon részei készüljenek a legmodernebb gyártósoron, amik tényleg igénylik... amik meg nem, azok mennek a régi gyártósoron. Gpu... nvidia minden beáldozott, hogy minél nagyobb szelet jusson nekik az új gyártósoron, amd meg teljesen elengedte. Nincs kapacitás. Amd gpu-k régi gyártósoron készülnek, a 7000 széria. Ugyanazon a teljesítményen az nvidia 4000 sokkal kevesebbet fogyaszt.


Tehát nem rossz a termék meg attól, ha van árelőnyöd vele. A fogyasztás az lófitty. A 100W meg a max turbó, ami mennyi is, 11s? Az i5 locked prociknál. Utána 65-75W. És teljesen korrekt teljesítményt hoztak. A probléma inkáb a platformmal van intel oldalon... remélhetőleg a köv alaplapjaik nekik is megélnek már 4-5 évet/szériát.


Lehet sakkozni, és szerencsére hamar eltűnt az a vezérkar, aki anno a profitot választotta az intelnél a fejlesztések helyett. Láthatjuk, hogy hol van most az nvidia az ai gpu-kkal. Legértékesebb cég... i tel is itt lehetne, ha anno nem húzzák be a féket, előbb kapcsolnak a gpu gyártással, esetleg ők is kiszervezik a gyártást....

júl. 10. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

" AMD máig nem tud skálázni, 90 ezernél kezdődik a belépő procijuk,mert egyszerűen nem tudnak lejötnia annyi gyártókapacitást, amennyire szükségük lenne."


"A chiplet dizájn is azért van, hogy spóroljanak a hellyel, és achipeknek csak azon részei készüljenek a legmodernebb gyártósoron, amik tényleg igénylik... "


Itt némi félreértést vélek felfedezni. A chiplet dizájn pont hogy a skálázhatóság miatt született meg és jelenleg ez a legjobban skálázható technológia, ami 6 magtól 128 magig le tud fedni mindent.

A chiplet dizájn előnyeihez hátrányok is társulnak és ezért nincs az AMDnek olcsó DIY procija. A Zen4 chipletek 8 magosak, a "selejtes" chipletekből leszenk a 6 magos procik és az ennél olcsóbb 4 magos procik további selejtből történő előállítása ugyanannyiba kerül, mint a 6 magosoké. Árban nem tud versenyképes lenni a monolitikus 4 magos procikkal, le tudnák gyártani de a kutya nem venné meg.

A leválogatott 4 magos Zen4 és Zen4c chipletek így mennek szerverprocikba, ahol tök jól felhasználhatók. A 16 magos Epyc 9124 4db 4magos Zen4 chipletet tartalmaz aminek listaára $1083. Ugyanez a 4 chipset mehetne 4db 100$-os prociba is, csak az rohadt nagy anyagi bukta lenne. Ezen felül a szervereknél adott za az előny, hogy a chipletek számának növekedésével nő az IF sávszélessége és a DRAM sávszélesség, így az olcsó 4chipletes 16 magos Epyc memória sávszélessége sokkal sokkal nagyobb, mint egy Ryzen 9 7950X-é.


Tudna az AMD 4 magos Ryzen 3-at gyártani, csak így több pénzt csinálnak ezekből a chipletekből.


A másik lényeges indok: ezeknek qrvára nincs DIY piaca. Ha megnézed a korábbi nem hibrid procik nagytételes árazását, akkor a 4 magos i3-12100 $144-ba került, míg a 6 magos i5-12400 $211-ba. Ha a mai amerikai átlagárakat vesszük figyelembe akkor az eltérés 7 doboz cigaretta ára. Itt érdemes a nagy tételes piaci szegmentáción elgondolkodni, 2024-ben megéri-e egyáltalán 4 magos desktop/DIY desktop processzort piacra dobni? Van-e rá igény? Érdemes figyelembe venni, hogy ezek iránt a legnagyobb igényt az OEM-ek nyújtották, akik tízezer számra építették a SFF irodai gépeket. Az ő igényeiket továbbra is kiszolgálják, de a piac változása miatt ide már sok esetben nincs szükség desktop processzorokra, főleg ott ahol már rég VM alapon megy a üzem, ide megfelelőek az olcsón gyártott monolitikus APUk is, amiből nem csak 4 magos de 2 magos is van. Ha pedig a teljesítmény szerint osztályozunk és nem a magszám szerint, akkor ott van a piacon az AMD korábbi slejetjéből gyártott processzorok tömkelege.

Az igaz,hogy AM5-ön jelenleg legolcsóbb processzor nem túl olcsó ( Ryzen 5 8500G 65 000Ft-ért ), de ahova ez a processzor már feleslegesen sok/erős oda a komplett AM5 platform felesleges. A Ryzen 5 4500 elérhető 27 000Forintért, ami jelenleg 4000 forinttal olcsóbb mint az i3-12100F és teljesítményben kb ugyan az ( néhány munkafolyamatban picit erősebb ). Ha megnézzük a piacon lévő Ryzen 5-öket:


4500 27 000Ft

3600 31 000Ft

5500 37 000Ft

5600 46 000Ft

8500G 65 000Ft

7600 77 000Ft


A 4500 all-core teljesítménye kb 60%-a a 8500G-nek és kevesebb, mint féláron adják. Ettől durván 10%-kal lenne gyorsabb egy teljes értákű 4 magos 7000-res Ryzen3, de árban nem tudna versenyképes lenni. Sme szükség nincs rá, sem értelme nincs ilyen processzort piacra dobni, amikor tele van a piac az ezt a szegmenst lefedő processzorokkal.

Az intel piacra tud dobni bármit, de az intel magának gyárt és ők nem nagyon tudnak mit kezdeni a sérült monolitikus procikkal sem. LÉzerrel levágják az IGP-t ha az defektes, esetleg egy-két magot és más néven megy a piacra olcsóért, míg az AMD a selejetből nagy pénzt csinál a szerverprociknál.


Piaci és gyártástechnológiai megközelítésben szerintem nagyon más ah elyzet, mint ahogy te felvázoltad.


Más:

"A fogyasztás az lófitty. A 100W meg a max turbó, ami mennyi is, 11s? Az i5 locked prociknál. Utána 65-75W."


Az i5-12400 esetében a turbó az 117Watt, míg a 13400/14400/14500 stb esetében 154W. Ha kell a folyamatos magas teljesítmény akkor kikapcsolod a turbo time limitet viszont ide már olyna alaplap szükséges ami tudja etetni a procit 150Wattal. Ha nem kell a folyamatos magas teljesítmény akkor minek ilyen procit venni? :D

júl. 10. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!