Mennyibe kerül kiadni egy igényes könyvet, és hogyan működik ez azon kívül, hogy én meg írom?
Kiszeretnék adni egy könyvet a sztori már megvan és írni is elkezdtem,de utánna mit kell csinálni? Elvinni egy kiadóhoz ők megnézik és elmondják,hogy kiadják vagy nem kb. ennyi fogalmam van róla,de atöbbiről,hogy mégis mennyibe kerül arról lila gőzömsincs pedig nagyon fontos lenne.
15/L
"...Bár elsősorban azért vagyok itt, hogy a kérdezőnek adjak tanácsot, a kommentelőnek azt tudnám mondani a Magyar Elektronikus Könyvtárban elérhető írásai alapján, hogy a stílusa nagyon nyakatekert, nehezen követhető és redundáns. Így első ránézésre úgy gondolom, ez lehetett az egyik oka a rengeteg kiadói visszautasításnak: a fogalmazáson kellene dolgozni, kevesebb felesleges jelzővel, rövidebb, világosabb mondatokkal. ..."
Valószínűleg egy zseniális stíluselemzővel állunk szemben, ha a többféle témájú és pár ezer oldalnyi publikált anyagról kapásból kanyarítani tud egy ilyen mélyenszántó elemzést. Gratulálok az ilyen sasszeműen felületes alapossághoz! ):oP
Persze lehet kritizálni a rendszert, hogy a stílusbeli hibák miatt a szerkesztők visszadobnak egy kéziratot anélkül, hogy tudnák, milyen értékeket rejt. Ez tényleg benne van a pakliban, de nézzük a másik oldalról:
Hétfőn reggel 8 óra van, és megérkezel a kiadóba, ahol szerkesztőként dolgozol. Az alábbi feladatok várnak rád a mai napon:
1. Megszerkeszteni 40 oldalt a kéziratból, amin a szerzővel dolgoztok.
2. A másik könyv, amin dolgoznod kell, egy fordítás, itt "csak" a fordító kisebb stílusbeli bizonytalanságait kell javítanod.
3. Bár mindez bőven elég egy napra, emellett még apróbb dolgok is szoktak lenni, pl. lelevelezni egy szitut, ahol a szerzőnek nem tetszik a borítóterv, amit a grafikus készített. Persze óvatosan kell eljárnod, mert mindkét oldalon egy-egy érzékeny művészlélek áll.
És amikor éppen nekikezdenél a napi feladataidnak, a főszerkesztő továbbít neked 6 db e-mailt azzal, hogy "Ezek a kéziratok érkeztek a hétvégén, légyszi nézd át, van-e köztük kiadható". Ha hozzávesszük, hogy a szerkesztők nincsenek túlfizetve, érthető, ha nem igazán örülnek az ilyen plusz feladatoknak. Te mennyire örülnél? Ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy csak gyorsan elolvassák a szinopszist, kicsit beleolvasnak a kéziratba, és ha első ránézésre rendben van, akkor továbbítják egy lektornak, aki majd végigolvassa. (Megjegyzés: a kéziratok több mint 90 százaléka első ránézésre nincs rendben.)
Először írd meg, aztán jöhet e következő lépés.
Egyébként én is az Aranymosást ajánlom, bár én még nem indultam, majd a következőre nevezek, már évek óta érlelem a "Nagy Művet". :D Persze nem érdemes összecsapni, ha úgy látod, hogy nem lesz kész addigra, ne kapkodd el!
Ha úgy érzed, hogy kell segítség bármikor, esetleg csak át kellene olvasni, hogy hogy látja egy külső szemlélő, nyugodtan írj, szívesen olvasom át és véleményezem is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!