Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Egyéb kérdések

A kérdés

Miért mondják azt olyan sokan azt, hogy a tudományt és a vallást össze lehet egyeztetni?

A tudomány méréseken, megfigyeléseken, számításokon alapszik. Az elméletek esetében sokszor használjuk a tudományos módszert: újra és újra megismételjük a kísérletet, aztán annak következtében vagy marad a régi vagy módosítjuk/elvetjük


Ezzel szemben a Istent sehogy sem tudjuk megfigyelni, megmérni az erejét stb. Ugyanez igaz a vallásos "csodákra" is, amit intenzíven magyaráz a tudomány (placebo hatás). És a vallások legfontosabb dogmái évezredek óta változatlanok. Ez utóbbi megint nem működik a tudományban.


Mit tesznek a hívők?


Adott egy nagyszerű tudományos elmélet, amely magyarázatot ad egy jelenségre. A hívők ebbe belerondítanak azzal, hogy valahogy nagy nezem beillesztik oda Istent. De milyen alapon? Az elmélet összes része tudományos alapokon nyugszik, kivéve azz az egyet...


Meggyőződésem szerint a tudománynak SEMMI köze nincs a valláshoz. Nincs egy súlyban a kettő. 2019. dec. 4. 08:03  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4 5 6 7 8

Nem fogod fel, amit itt veled próbálok megértetni.

Mi az a tao és bizonyítsd azt, hogy létezik és olyan, amilyennek állítják.

Ugyanolyan önkényes kijelentések tömkelege a taoizmus és az, hogy Isten azonos lenne a taoval, megint egy igazolatlan kijelentés.

Az ilyesmi tilos a természettudományban.

Most már tényleg meguntam, meg késő is van.

Jóccakát.A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 71/79Időpont 2019. dec. 5. 02:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem tudom milyen szakon végeztél, vagy mit tanulsz... de nem ártana a mérnököknek és kutatóknak alapszinten filozófiát is oktatni.


Nekem se volt a műszaki-természettudományos BSc MSc alatt, de mindmáig emlékszem a professzor szavaira. Értelmiségi tudósnak és mérnöknek lenni nem csak annyi, hogy szakbarbárként máshoz nem értesz.

Ez egy életmód, amihez hozzá tartoznak a kitekintések is. A sport mellett zene, művészetek, irodalom és bizony a filozófia is.


Rengeteget lehet tanulni a filozófiából is, ami például segít új nézőpontok feltárásában kutatásban. Ugyanakkor segíthet megérteni a brutális hardcore elvont matematikát, aminek már semmiféle evilági jelentése nincs, csak valami démoni n-dimenziós általánosítás :d


Tehát javaslom neked is, mivel egy nagyon alapvető félreértés részedről, hogy nem tudod értelmezni az absztrakt, elvont emberi fogalmakat.


Jó példa a gyakran lenézett bölcsésztudomány, nyelvészet. Miért kéne megindokolnom, bizonyítanom egy szinoníma létezését? Mikor onnantól kezdve ahogy gondolatként megszületett, kimondtam, a létezése 100%-ig bizonyított! Erősebb mint az ősrobbanás tudományos elmélete. Ez már axióma szint.


Kétségbe vonnád? Hiszen kimondtam, leírtam, használom. Rengeteg hasonló absztrakt fogalom van, ami nem materializálható egyszerűen.


Pont ahogy egy filozófiai fogalom is ilyen.

Ennél több szót kár erre fecsérelni.A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 72/79Időpont 2019. dec. 5. 02:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

"Nem igazán értem ezt az objektív - szubjektív hasonlatot."


Pedig szerintem egyértelmű.

Az objektív oldalunkat szolgálja a stabil, bizonyított tudás. A szubjektív oldalunkat meg minden olyan, ami a lelki, érzelmi világunkat támogatja, objektív praktikum nélkül."Akkor a hívő, aki szubjektív szerinted, most nem képzeli azt, hogy Isten, ördög, Mennyország stb... objektive létezik, vagyis a valóságban?"


Válasszuk szét az istenhitet és a "szent könyvekben" köré szőtt mondavilágot, ceremóniákat stb.

Maga az istenhit egy bizonyíthatatlan-cáfolhatatlan teremtő elfogadása, mint lelki szükséglet.

A vallások egyéb köré szőtt (és részint tudományosan csípőből cáfolható) világa pedig az objektíven gondolkodó hívő számára egy néhol fenntartásokkal kezelhető "tanmese", az adott vallás példás életmódjának "instrukciójaként".


"Aztán a fényképnek, vagy emléktárgynak megvan az a praktikuma és ezért nem dobjuk ki, hogy segít felidézni az elhalványuló emlékeket,"

Fenét. Csak igyekszel megokolni magadnak objektíven az érzelmi kötődésedet.

Ezen nincs mit szégyellni.


"ez az értéke és attól is objektív, hogy létező, vagy valaha létezett dolgokra emlékeztet"

Nem, ez nem teszi objektív értékké, ez eszmei értéket ad, esetlegesen épp csak neked, akinek emlék.


"és még akár kézzelfogható anyagi értéke is lehet, mondjuk dokumentum jelleggel,"


Belemagyarázás. :)


"de az ember ezekből is kidob, ha megunja, vagy úgy érzi, nincs értéke számára."


Igen, mikor a szubjektív értékét elveszti és az objektív oldalad késztetésére megválsz tőle.


"Magyarázd el légy szíves, hogy jön ez ahhoz, hogy egyesek igazolatlan kijelentéseket igaznak fogadnak el?"


Szereted a szüleidet?


Bizonyítsd tényszerűen.


Nem tudom, miért kell ennyire harcolni annak a bizonyításán, hogy mennyire objektív vagy. Nem vagy az. Illetve megvan a szubjektív részed is.

Mint mindenkinek.


Az emberi agy jelen értelmi szintje nem arra jött létre, hogy teljesen objektíven, színtiszta logikai alapon járjon. Az csak egy melléktermék.

Az agy fő célja a minél jobb csoportos együttműködés és ehhez a csoportos érzelmi függőség fontosabb és erősebb a logikánál.

Ez genetikai örökségünk és szükségletünk, valamennyire akaratlanul is engedünk neki.A válasz 45%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 73/79Időpont 2019. dec. 5. 07:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
200 éve mondjuk a DNS-t sem tudták kimutatni, akkor az nem volt? Nem csak az létezik amit bizonyítani tudunk.Így nagyon bekorlátozzuk a szemléletünket. Nyitottnak kell lenni. Egyébként meg sokszor a kutatásban is azt bizonyítják be amit akarnak.pl gyógyszerhatás.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 74/79Időpont 2019. dec. 5. 08:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

A pontozáson úgy látom, sok "tudományos" gondolkodású ember saját magának sem vallja be, hogy az élet sok területén ő is képtelen a tiszta objektivitásra.

Csak azt nem értem, ezen mit kell szégyellni.


Az objektivitásnak megvan a helye. Például a tudomány, ott egyértelműen az kell.

De más területen nem feltétlenül ez a fontos.A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 75/79Időpont 2019. dec. 5. 13:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Igen, ezt próbáltam én is szemléltetni sok oldalon keresztül.


A tudományos módszertan nem választás kérdése, és mindenek felett áll ha a természet objektív megismeréséről van szó.


Ám ettől még az életünk sok területén a szubjektív érzéseinkre hallgatunk. Egy koncerten nem fogom a dopaminmolekulákat számolgatni az agyamban kvantitatív módon, hanem megiszok egy sört és átadom magam a zenének :)

Ha megismerek egy lányt, akkor nem fogom tudományos módszertannal elemezni, lemérni a csípőszélességét és deep learning algoritmussal elemezni a gyermekáldási képességeit, egy 1 millió mintás training set után... és nem fogok vért venni tőle, hogy igazoljam genetikailag maximálisan kompatibilisek vagyunk a prakikus utódnemzés szempontjából :) egyszerűen csak megőrülök a bájos mosolyától és az intellektusától.


Szóval balgaság lenne tudósokat emiatt elítélni és degradálni a munkájukat azzal, hogy csak imitálják a tudományt. Ez teljes mértékben szétválasztható...A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 76/79Időpont 2019. dec. 5. 14:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

"Szóval balgaság lenne tudósokat emiatt elítélni és degradálni a munkájukat azzal, hogy csak imitálják a tudományt. Ez teljes mértékben szétválasztható..."

Szét bizony. És ugyanilyen alapon nem lehet elítélni azokat a hívőket sem, akik teljesen elfogadják a tudományt, de mellette lelki szükségletük a hit egy felsőbb értelemben.


Természetesen addig, amíg nem próbálják a hitüket objektív valósággá erőltetni, bibliai szó szerinti értelmezésekkel és tudománytámadással.A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 77/79Időpont 2019. dec. 5. 15:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Azt se felejtsük el, hogy teljesen mindegy a hit igazságtartalma és nem értelmezzük szó szerint. (Amíg nem keverjük a természettel).


Azt kell megérteni, hogy a hit egy szubjektív pszichológia jelenség, egy agyi mechanizmus vagy lelki szükséglet, ahogy Wadmalac jól leírta.


Nem fontos az igazságtartalma, ha amúgy segít feldolgozni a mindennapok nehézségeit, vagy feloldani a filozófiailag lehetetlen kérdéseket amik paradoxikus szorongást keltenek.


A tudós magánügye, ha ezt az mentális mechanizmust elfogadja és rábízza a filozófiai kérdések értelmezését.Például a saját mortalitásunktól, halálunktól való szorongás ellenére felkelünk és élünk, dolgozunk.

Ezt követően pedig terhektől mentesen koncentrálhat a természettudományra.


Ezeket a filozófikus kérdéseket mindenkinek magában kell elrendeznie, mert a szorongó agy csak depresszióba és motiválatlanságba taszít. Ez pedig senkinek nem jó, főleg nem egy nagyon stresszes, kiszolgáltatott természettudós munka mellett.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 78/79Időpont 2019. dec. 5. 15:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

#78:

Igen, körülbelül erről van szó.

Tekinthetjük úgy is, mint egy lelki placebót, ami sokaknak akkor is segít, ha éppenséggel tudják, hogy valószínűleg vagy biztosan placebo. :)A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 79/79Időpont 2019. dec. 6. 07:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Miért gondolják sokan, hogy az esőerdő termeli az oxigént?
Miért mondják olyan sokan hogy a föld gömb alakú, mikor a térképen is látszik hogy lapos ovális földdarab a föld?
Vidéki kirándulásaink alkalmával azt látom, hogy nagyon sokan egy vízzel teli ásványvizes palackot tesznek a parkoló autójuk mögé. Van, hogy középre egyet, van, hogy kettőt....
A holdra szállást sokan miért vonják, kétségebe? Szerintem. Igenis megtörtént .
A Chemtrail ben miért hisznek olyan sokan?
Miért csináltak sokan érzelmi kérdést a Plútó lefokozásából (megsajnálták a Plútót, mert már nem bolygó)?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!