Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyik a kevésbé rossz a...

Melyik a kevésbé rossz a szervezetnek? Letuszkolni a sótlan, fűszerezetlen ízetlen ételt a torkon vagy nem megenni (aminek a következménye ugye éhezés lesz)?

Figyelt kérdés
A sótlan, fűszerezetlen és ízetlen ételeket miért nem kívánja a szervezet?

dec. 14. 04:25
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

15-ös! Az első kérdésedre nem szeretnék válaszolni, hosszú lenne és nem akarok az eredeti kérdéstől elrugaszkodni.

8-as válasza tökéletes a kérdésemre, tehát nem volt szükség sok információt megadni.


16-os! Nem ilyen szempontból írtam ezt.


17-es! "Ha a tápanyagok megvannak, akkor táplálékforrásként megtenné a teljesen íztelen étel is." - Kétlem, hogy nincsen magyarázata annak, hogy miért kellemetlen az ízetlen étel. Feltételezem, hogy emésztés szempontjából problémás.

De ugyanakkor ez a mondatod meglepett: "Az ízeket elsősorban nem a test kívánja, hanem az emberi psziché." Gondolkozom ezen...


Értem a tanácsodat, hogy a só olcsó és vegyek sót. Vettem volna már, ha... De most ezt a mondatot nem fejezem be, nem akarok róla írni.


"És a bevitel mennyiségét és módját beszéld meg azért orvossal." - Kanál számmal kell pótolnom, az biztos...de nem mokkás kanál számban mérve.

dec. 15. 20:50
 22/27 TappancsMancs ***** válasza:
68%
A sót nem lehet egyszerre bevinni visszamenőlegesen - már ha így érted. Elég a megfelelő napi mennyiséget elfogyasztani. C vitamint már lehet sokat is, akár több grammot is például, de a só nem ilyen.
dec. 16. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/27 A kérdező kommentje:
"Elég a megfelelő napi mennyiséget elfogyasztani." - Persze, elég...Akkor mikor pótlódna? Soha.
dec. 16. 19:22
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor mikor pótlódna? Soha."

A só nátrium ionok és klorid ionok egyenlő arányú "keveréke" és nem keverék, hanem ionvegyület. De vizes oldatban önálló, hidratált Na ionok és Cl ionok formájában van jelen. Nem feltétlenül sót kell fogyasztanunk, ha a napi nátrium szükségletünket ki akarjuk elégíteni. A mustártól a sajtokon keresztül a gabonákig és a zöldségekig majdnem mindenben van nátrium. A felsorolásom sorrendjében csökkenő mennyiségben. Aminek a nátrium tartalma "kompatibilis" a sóval. Az emberi szervezetben majdnem 100 g nátrium van. Ennek durván harmada kötött formában a csontokban és kötőszövetekben (kötött formában), a többi kicserélhető formában a szervezet "víztereiben". Amennyiben a sóbevitel csökken, akkor a vese nem hagyja megszökni a nátriumot a vizelettel, hanem egyre több nátriumot szív vissza.

[A több napos, vagy több hetes éhezésből származó sóhiányt nem kell hirtelen visszapótolni. A normális étkezéshez való fokozatos visszatéréssel együtt ezek a "vízterek" is fokozatosan visszaállnak arra az értékre, amit az adott szervezet egyensúlya az adott időszakban megkíván. A só-löket kifejezetten káros, mert a jelenlegi egyensúlytól nagymértékben távolítja a szervezetet.]

dec. 18. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/27 A kérdező kommentje:

Értem. Köszönöm a magyarázatot!


Viszont más ételekből se jut elegendő Na vagy Cl a szervezetembe. ((De ez már az én dolgom, amit meg kell valahogy oldjak.))


Deee.....ha a pisit megkóstoljuk [Nem, nem iszom a vizeletem. A nagyarázatot hagyjuk most.], akkor érezni, hogy sós... Mégse került be több só (vagy Na-ion vagy Cl-ion) a szervezetembe, ez 100%. Nyilván a semmiből nem tudna ürülni...Akkor nem értem, hogy honnan sós még mindig.


Egyébként miért csak a nátriumról írtál? A klórról nem írtál.

dec. 18. 20:01
 26/27 anonim ***** válasza:

"Akkor nem értem, hogy honnan sós még mindig."

A nátrium ionok mellett egyéb fémionok is vannak a vizeletben - kálium, magnézium, kálcium, stb. - amelyeket leginkább a nyelv sós ízeket érző ízlelőbimbója érzékel. Valamint a karbamidnak és az ureátoknak a salétromhoz hasonló íze van, amit szintén ez a régió érzékel a nyelven.

"Egyébként miért csak a nátriumról írtál?"

Azért, mert a nátrium szabad ionok formájában van jelen a szervezet "víztereiben" (a vérben, a sejtnedvekben, a liquorban, stb.) és nem lehet megmondani egy nátrium ionról, hogy honnan jött. Hogy a sóból jött, vagy a búzalisztből jött, vagy a spenótból. És nem lehet megmondani, hogy milyen ellenion tartozik hozzá. Klorid-, vagy hidrokarbonát-, vagy éppen foszfát ion. Nyilván a klorid ion jelentős összetevő a vérben, de például a másik kettő is.

dec. 19. 09:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/27 A kérdező kommentje:
Hmmm. Köszönöm szépen a válaszod!
dec. 19. 20:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!