Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Asszem megfejtettem a jobbra-b...

Asszem megfejtettem a jobbra-balra forgó lány lényegét! Mit gondoltok?

Figyelt kérdés

Biztos ismeritek, de ha nem, erről van szó: " [link]

Elsősorban azoktól kérdezem, aki mind2 irányban "tudja" látni.

Amikor balra forog, akkor azért forog balra, mert az árnyéka alapján arra kell forognia, hiszen mikor a lába elől van, akkor nem látnánk az árnyékot és mikor hátul akkor meg igen.

A jobbra forgást viszont az igazolja, hogy a mozdulat csak így "normális", aki ismeri az emberi testet, meg a mozgást, az tudja hogy ilyen testtartással merre lehet jól pörögni.

Tehát ez a modell egy jobbra forgó lányról készülhetett, de a modellt balra pörgetik. És ez zavarja össze az agyunkat, hogy egyszer azt látjuk hogy jobbra kell pörögnie, egyszer meg azt hogy dehát az árnyéka alapján balra pörög!

Szóval aki földhözragadtabb, racionálisabb, az annyit lát hogy, nézd meg, ez a test balra pörög, hát ott az árnyék! (mégha nem is tudatosul benne hogy az árnyék miatt látja így)

Aki meg kreatív, de rossz megfigyelő, vagy olyan aki szereti ignorálni a tényeket, az meg azt mondja hogy hátde ez a test egy lányt ábrázol, aki balettozik, és épp lendít a lábával, és ilyen mozgással jobbra kell lendítenie! Az árnyékok meg biztos csak valami trükk miatt forognak úgy!

Mármint, persze mind2 típust eltúlozva, mert ugye mindenki kicsit ilyen is meg olyan is.

Szóval emiatt lehet az esetleg (hogyha igaz ez a jobbféleteke-kreatív balfélteke-racionalitás dolog), hogy az intuitívabb emberek, akikhez közelebb áll a tánc, a mozgás, jobbra látják pörögni, az "alulról felfelé" gondolkozó emberek meg balra látják. Közbe meg senkinek nincs igaza, mert a lány jobbra pörög, de a róla készült szobor (vagy a szobor árnyéka) meg balra :D

2011. ápr. 26. 01:15
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Umm, dehogynem értelmezem jól. Az én feltevésem az, hogy ez egy balra, vagyis óra járásával ellentétesen forgó szobor, ami egy jobbra forgó balerinát ábrázol. Kb mintha, egy zuhanórepülés pózt felvevő sasról csinálnánk egy szobrot, de fordítva tartanánk, mintha felfelé zuhanna.

Koncentráljatok a kérdés lényegére: ha eltekintetek attól hogy az árnyék, meg a bizonyítékok mit mutatnak. És tudjátok pörögni látni mind2 irányban, akkor melyik hat természetesebbnek, a jobbra, vagy a balra-pörgés?

2011. ápr. 27. 00:41
 12/15 anonim válasza:
Nem mostani a kérdés, de csak most találtam. Nem becsapás. Nem tudom megmondani, milyen oldalon, azóta is azt keresem, egyszer ábrázolták vonalakkal. Egymás mellé tettek 2 ugyanilyen forgó nőt. A lábra és a kézre rajzoltak egy vonalat. A bal képre úgy rakták a vonalat, ha a balerina balra forog, akkor a vonal egy pillanatra takatárban lesz. Ha jobbra forog, akkor először nem, a jobb képen tehát a vonal nem volt takarásban. Ezek után ha ez egyik képet letakarod, akkor balra, ha a másikat takarod le, akkor tényleg jobbra forog!
2011. okt. 14. 22:14
 13/15 anonim válasza:

megvan, nem pont ugyanezt láttam, de ez is szemlélteti

http://www.youtube.com/watch?v=i-yhtXAzYwc

2011. okt. 14. 22:19
 14/15 akikeres válasza:
Egy pár éve már beírtam ezt valahová kommentbe. Az óramutatóval ellentétes forgás érzetét a lábfej árnyékának mozgása kelti, a megegyező mozgást a lábfej mozgása. A lábfej árnyéka akkor jelenik meg, amikor a láb jobbról-balra mozog, ez óramutatóval ellentétes mozgást feltételez. A lábfejnél azt kell figyelni, hogy milyen magasságban halad el a test előtt. Egy lassabb forgású képnél könnyebb meglátni. Ha odateszed az ujjad, ahol jobbról-balra elhalad, akkor észreveszed, hogy a másik irányba haladva picit fentebb van a láb. Ez akkor lehetséges - mivel a lábra "fentről" nézünk -, ha az óramutatóval megegyező az irány. Könnyű oda-vissza fordítani, egyszer a lábfejre, egyszer az árnyékra kell koncentrálni. És semmi köze a bal meg jobb agyféltekéhez!!!
2015. okt. 13. 17:17
 15/15 anonim válasza:

És mi a helyzet a macskával?

ott nincs árnyék ami zavarjon és az is forog jobbra-balra.

Sőt, ha úgy görgetem az oldalt, hogy egyszerre lássam a két képet (32"-os TV-n könnyű).

Akkor van mikor a balerina balra, a macska meg jobbra forog.

Pl ha macskára fókuszálok, akkor néha a balerina elkezd balra forigni, míg a macska jobbra.

Itt a macska is.

[link]

2016. dec. 1. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!