Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szerintetek Magyarország a...

Szerintetek Magyarország a téli vagy a nyári időszámítást tartsa meg?

Figyelt kérdés

Elvileg 2021-től nem lesz óraállítás. Kérdés, hogy melyik időszámítást tartsuk meg. Tartok tőle amúgy, hogy ezt is a kormány fogja eldönteni mindenféle egyeztetés nélkül, pedig erre tök jó lenne egy népszavazás.

Ti melyiket tartanátok meg?2018. okt. 25. 13:47
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
75%

A nyárit érdemes megtartani.

Viszont jobban járnánk,ha a Románokhoz igazítanák az órát +1,mert hosszabb nappalok lennének ezáltal csökkenne az áramfogyasztás is.Nyáron teljesen felesleges,hogy reggel 5-kor már világos legyen.

2018. okt. 25. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/40 A kérdező kommentje:

Szerintem is a nyárit kellene megtartani. A GMT+1 időzóna keleti határán vagyunk. Ha a téli maradna nyáron is, akkor nyár közepén fölöslegesen világosodna már 3 óra körül, de este 8 után már sötétedne.

Ha a nyári maradna télre is, akkor viszont nem lenne decemberben már délután 4 órakor korom sötét.

Sötétben munkába menni százszor jobb, mint sötétben hazajönni. Áramot meg már rég nem spórolunk vele semmit, mert az áram döntő része nem világításra megy el.

2018. okt. 25. 14:35
 3/40 anonim ***** válasza:
47%

Ha a téli lenne az eredeti, akkor nem lenne világos hajnali 3-kor és 21-kor sötét a leghosszabb napon (Budapest).

Az Alvásszövetség a téli mellett teszi le voksát, lehet, hogy rájuk fognak hallgatni, nem a népre.

2018. okt. 25. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/40 anonim válasza:
69%
A nyárit egyértelműen. Kinrk jó,ha már 4-kor sötét van.
2018. okt. 25. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/40 anonim ***** válasza:
69%

Engem sem zavar a sötétben munkába járás, valahol még élvezem is hogy mire kivilágosodik, már egy csomó mindent megcsináltam. Pszichésen számomra is nehezebb a délutáni sötétség, mint a reggeli.

Továbbá a nyári hajnali fényességet nem szeretem: ha véletlenül megébredek, és meglátom, nehezebben alszom vissza. Ha ez 4, fél 5 helyett még egy órával előbb lenne, annak nem örülnék.

Amúgy számomra elképesztő, hogy az Alvásszövetség a téli időszámítás mellett teszi le a voksát. Télen nem kunszt aludni, sötét van szinte egész nap, na de nyáron? Most komolyan fél 4-kor világosodjon, és 8-kor sötétedjen? Ennyi erővel át is nevezhetnék magukat Szomszéd Városba Buszozó Gyári Munkások Érdekvédelmi Szövetségévé.

2018. okt. 25. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/40 A kérdező kommentje:

#3: Az alvásszövetség, mi? Persze, mert milyen jó, hogy decemberben sötétben jössz haza és rögtön aludhatsz, mert úgysem tudsz már csinálni semmit. Meg az is olyan jó lenne, ha nyáron már hajnal 4-kor totál világos lenne...

Milyen jó lenne nyáron úgy aludni, hogy mire felkelsz 6-kor, a nap már 3 órája fent van...


A nyári időszámítással télen sokkal kevesebb baj lenne, mint a télivel nyáron! Ha a télit fogják meghagyni, inkább átkérem magam, hogy nyáron reggel 8 helyett 7-re járjak munkába...

2018. okt. 25. 15:39
 7/40 anonim válasza:
86%
Szerintem teljesen mindegy, hogy melyik marad, a lényeg, hogy ugyanazt válasszuk mint a környező országok. Véleményem szerint amúgy ez egy kiváló alkalom lenne, hogy az egész EU-ra egységes időzónát vezessenek be, ahogy ez pl Kínában is van. Aztán, ha mondjuk a szülők nem akarják, hogy sötétben induljanak a gyerekek télen iskolába (ha a nyári időszámítás maradna) akkor az iskolai tanítás kezdődhetne a téli hónapokban 9-kor. De lehetne más egyedi megoldásokat is kitalálni. A lényeg, szerintem az EU összes országára egységes időzóna kellene, nem összebarmolni, áttekinthetetlenné tenni, hogy minden ország más időzónát akar. Így a kormánynak sem lenne beleszólása.
2018. okt. 25. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/40 anonim ***** válasza:
95%
#7: Lesz regionális egyeztetés, lehet, hogy egész Közép-Európa a nyárit fogja rögzíteni, és Románia is csatlakozna ehhez a zónához azzal, hogy ő a télit választja.
2018. okt. 25. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/40 anonim ***** válasza:
73%

7: 16:16 már most gyakorlatilag az egész EU-ban egységes időszámítás van, amivel mi konkrétan rosszul járunk, mert annak a keleti végén vagyunk. Ld. itt: [link]


A földrajzi időzóna határ valahol Svájc - Ausztria határánál húzódna (pl. ld. itt: [link] ). Franciaország már egyértelműen egy másik időzóna lenne. De pont az egységes piac miatt célszerűbb az egyéges időzóna.


A földrajzi időzónánk a téli időszámítás lenne, annak a legkeletibb részén vagyunk.


Gazdaságilag érdemes abban az időzónában maradni mint amiben most vagyunk (értsd téli időszámítás), mert az EU nagyrésze is ebbe az időzónába fog tartozni.

De ez nem földrajzi/természettudományos, meg Alvásszövettség és társainak a kérdése, hanem gazdasági-diplomáciai kérdés. Ha lehet választani (és ez a választásai lehetőség az időzóna határán lévő országoknak megadatik) akkor a gazdasági-diplomáciai-politikai előnyöket kell figyelembe venni. Illetve figyelembe vehető, hogy az időzóna földrajzi keleti határa valahol Nagyecsed-Fehérgyarmat között van (keleti 22,5 fok, egy időzóna 15 fok széles, és a 0 meridián az időzóna közepe, így 15+7,5=22,5 az időzóna keleti széle). Ez alapján éppen beleférünk földrajzilag a GMT+1-be.

2018. okt. 25. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/40 anonim ***** válasza:
68%

Sokan mondják a nyárira, hogy nem az a "természetes" időzónánk, de valójában nekünk itt a UTC+1 keleti szélén a nyári UTC+2 sincs nagyon elcsúszva a nap járásától. Budapesten 11:43 helyett 12:43-kor delel a nap, Debrecenben 11:33 helyett 12:33-kor.

Amúgy pont emiatt félek, hogy a téli marad, mivel szerintem is EU-s szinten egységesen fog eldőlni, és Franciaország, Benelux, Spanyolország már így is egy időzónával keletebbit használ mint amibe tartozna, nyáron meg 2-vel. Furcsa lenne, ha az utóbbit állandósítanák, és Franciaország benyelné, hogy Párizsban télen 9-kor hajnalodjon, és háromnegyed tízkor keljen a nap.

Ha az EU nagyját be akarják terelni egy időzónába, akkor az nagy valószínűséggel a téli UTC+1 lesz. A nagy nyugati országok mind a "jó" felén vannak, nekik nyárra se lesz érvágás. Nekünk meg hajnal 4-kor majd a pofánkba süt a nap, de 8 előtt le is megy. Én sajnos erre számítok.

2018. okt. 25. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!