X^-1 * A * X = B egyenlet megoldása?

válasza:

válasza:Bal oldali szórással mind2 oldalt szorzom X-el, mi történik?
Ugyan az marad?
Akkor kiemeltem X szor X inverzet és mi történik?
AX=XB
Na Jó, ez nem vezetett sehova :(
Akkor passz

válasza:A^-1 * A * X = A bármilyen X re aminek létezik inverze.
Ne kérd, hogy bizonyítsam.
X = I esetén biztosan működik :D

válasza:Lehet hülyeség, de ez jutott eszembe:
A súgó nélkül is "egyértelmű" a kérdés, ugyanis ez a kifejezés csak négyzetes mátrixokra áll fent és a két mátrix között hasonlóságot feltételezi (átrendezhető: 1, szorzás balról X-szel
2, szorzás jobbról X^-1-gyel).
Az ilyen eljárást diagonalizálásnak nevezzük (illetve bázis transzformáció), vagyis B egy diagonálmátrix, ami A főátlóinak elemeit tartalmazza.
Ez megköveteli, hogy X egy invertálható mátrix legyen és maga X a pedig A sajátvektoraiból áll.
Remélem nem zavaros és nem vásár után játszom az okos parasztot :D .

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok!Az lenne a kerdesem,hogy ha szinusz fuggveny egyenletet oldom meg es mind a ket oldalon szinusz van,akkor ugye ket keplet kell a megolfasahoz(Alfa+Beta=180+kx 360) illetve Alfa=Beta+lx360 Koszinusznal az elso kepletbe nem lell a 180, a masodik keplet pedig...
Adott x,y,z térbeli koordináta rendszer. A Hold ellipszis pályán kering a Föld körül x*x/a*a + y*y/b*b + z*z/c*c = 1 térbeli ellipszis egyenleten. Határozzuk meg 4 tizedes pontossággal a,b,c valós együtthatókat! 3 valós számot várok. Előre is köszönöm!
Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni az alábbi komplex számos egyenlet megoldásában: Hogyan indulnátok el a megoldásban? Valahogyan másodfokúra lenne célszerű rendezni az egyenletet?Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv!Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi komplex számos egyenlet megoldásában: Arra gondoltam, hogy z^3-t eljelölöm a-val, így z^6 a^2 lesz, ezáltal létrejön egy másodfokú kifejezés, csakhogy ha felbontom a zárójelet, akkor lesz ott mindenféle tag, egészen...
Sziasztok! A segítségetek szeretném kérni, ebben a diff. egyenlet megoldásában: y' = tg^2 ( x + y ) Sajnos egyedül nem tudom megoldani, és sehol sem találok hozzá anyagot. :( Jól sejtem ez helyettesítéses diff. egyenlet? Esetleg valaki gyorsan megtudná...
Elakadtam rögtön az első feladatnál: ax=3a ezt kéne megoldani. Kérlek, le tudnátok írni, hogy hogyan kell? Tényleg szeretném megérteni, és addig megvan, hogy egy oldalra kell rendezni az x-eket, a paramétereket stb., de itt az a-t kell kiemelni, vagy hogy kell? Köszönöm előre is! :)
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!