Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "megszentségteleníthetetlens...

A "megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért" szónak van értelme?

Figyelt kérdés
Egyszer azon gondolkodtam, van-e értelme a leghosszabbnak tartott magyar szónak, de arra jutottam, hogy valójában nem sok. Egy "i" betű felesleges benne. Kicsit rövidebb példával modellezve olyan szónak van értelme, hogy "ügyességetekért", de az "ügyességeitekért" -nek nincs. Szóval a hosszú szó "i" -s változatával nem tudok értelmes mondatot képezni. Emellett a "-eskedés" -nek sem találom a nyelvtani szerepét, csak egy üres kolonc a szón. Ezek fényében tehát csak a "megszentségetelíthetetlenségetekért" értelmes, ami már nem is olyan hosszú.

szept. 4. 03:44
1 2
 1/18 BringaManó ***** válasza:
73%

lehet különféle analógiákat találni, különféle elemeihez hasonlót találni, pl. az általan értelmetlennek tartottakra példa:

(ügy)eskedéseitekért, (ok)oskodásaitokért...


gondolkozz tovább, hátha kisül belőle valami... :-)

szept. 4. 05:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
68%

Ez a szó olyan, mint mikor a farkad hosszát a seggedtől kezded el mérni, és mutogatod, hogy "háhá, nekem 30 centi".

Semmi értelme nincs, definíciót nem lehet rá írni, példamondatba nem tudod belerakni, nincs olyan élethelyzet, amiben használni tudnád.

Külföldiekkel szemben szó-pénisz méricskélésére kiváló, egészen addig, amíg meg nem kérdezik, hogy mit jelent... :D

szept. 4. 06:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
17%
Nincs.
szept. 4. 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
18%
szept. 4. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 Gézengúz-2 ***** válasza:
81%

Tessék egy példamondat:

- Ej, ti hamis prédikátorok, hazug a szavatok! Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért most megcsapdosom kopasz fejeteket egy lada-ékszíjjal.

szept. 4. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
84%

Sanyi azt vallja, hogy minden ember bűnös, senki sem szent. Pisti is Géza viszont nem ért vele egyet, szentnek tartják magukat.


Sanyi próbálja őket megszentségteleníteni, hogy bizonyítsa tévedésüket. De ők sorozatosan mindent megtesznek ez ellen, sportot űzve belőle. Megszentségteleníthetetlenségeskednek. Mikor mindezek után megkérdezik Sanyitól, hogy mégis miért olyan ellenszenves velük, a pontos válasz:

"Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért."

szept. 4. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
28%
Kisfaludy György időfizikus egy előadásán azt mondta, hogy a magyar nyelv a legőseibb és legbonyolultabb. A mi nyelveinkben van a legtöbb logikai értelem. Elmondta, hogy a leghosszabb szavunk akkor az "elkáposztásíthatatlanságokokkal" volt, amit nem lehet egyetlen szóban lefordítani más nyelvre úgy hgy annak értelme legyen...
szept. 4. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
70%

Eleve nem sportszerű a leghosszabb szóra büszkének lenni, ha az összehasonlítás alapja nem ugyanaz a nyelvi keretrendszer.

Ugyanis a magyar egy toldalékoló nyelv, míg azok, amelyeket úgymond legyőztök a hosszú szavakkal, azok nem.

Tehát esélyük sincs versenybe szállni, mert más a természetük. Ilyen körülmények ismeretében inkább szégyen, hogy ilyen nyakatekert magyar szavakból pozitív önképet próbáltok kovácsolni.

szept. 4. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 A kérdező kommentje:

1-es (BringaManó):


Én az "ügyesség" -et és az "okosság" -ot írtam modellként, de az nem analóg az "ügyeskedés" -sel és az "okoskodás" -sal, mert az utóbbiak számszerűsíthetőek. Pl. ha egyszer trükkel megszereztem olcsón egy autót, máskor elintéztem, hogy ne kelljen adóznom, akkor már volt két ügyeskedésem, azaz mondhatjuk, hogy az ügyeskedéseimért lett több megtakarított pénzem. De az "ügyesség" nem megszámlálható, mert vagy ügyes vagyok, vagy nem. Nincs olyan, hogy "ügyességeimért". Hasonlóan az okossághoz. Ezért tűnik indokolatlannak a "megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért" -beli többes szám.


De ha a példáddal a "-eskedés" -t indoklod, szerintem az sem teljesen azonos helyzet. Az "ügyeskedik" szó alapja valójában az "ügyes", nem az "ügy". (Az igaz, hogy az "ügyes" szó az "ügy" -ből jött létre, de jelentéstanilag teljesen egybeforrt vele, ahogy az "okos" sem azt jelenti, hogy van oka, hanem hogy szellemileg magas szinten álló.) Tehát nem "ügy" + "eskedés", hanem "ügyes" + "kedés". Nem "ok" + "oskodás", hanem "okos" + "kodás". Viszont olyan értelmes szó nincs, hogy "megszentségetleníthetetlenséges", emiatt nem kapcsolható hozzá a "-kedés" képző sem.


Ezekért nem tudok megbékélni az "-eskedéseitekért" véggel, áruló módon csorbítva ezzel hazánk rekordját.

szept. 4. 10:20
 10/18 anonim ***** válasza:
58%

Megszentségteleníthetetlenségeskedik az a jehovás lány, akinek szűzen kéne férjhez mennie, így a megfektethetetlen jókislányt játszva hárítja a nála bepróbálkozó, ám számára nem kellően vonzó srácokat. A megszentségteleníthetetlensége nem valódi, mivel egy jobb csávónak engedné, hogy megfektesse esküvő előtt is, de a lúzereket a megjátszott erkölcseivel rázza le.


A teljes szó többesszámban van, amit már valóban csak nevetségesen életszerűtlen, nyakatekert példákkal lehetne illusztrálni, mittudomén jehovás ikertestvér lányok. Egy lerázott srác megtudja, hogy mégis levarrták az általa megfektethetetlennek hitt ikerlányokat. A lányok nem tudják, hogy kiderült a dolog, nem értik, hogy miért lett hirtelen mogorva a srác, megkérdezik, hogy miért haragszik rájuk. A ~ haragszom, becsaptatok, eljátszottátok a jókislányt ahelyett, hogy őszintén a szemembe mondtátok volna, hogy nem jövök be nektek.

szept. 4. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!