Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Túlspiláz vagy túlspiráz?

Túlspiláz vagy túlspiráz?

Figyelt kérdés

túljátszás vagy túllihegés

spielen játszani

Az inspiráció kifejezés az orvosi szaknyelvben alapvetően belégzést jelent. A latin inspiratio szóból ered, amelynek szó szerinti jelentése: „belelégzés” vagy „befúvás”.

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók az orvosi vonatkozásairól:

1. A légzési ciklus része

A légzés két fő szakaszból áll: az inspirációból (belégzés) és az exspirációból (kilégzés).

máj. 4. 23:40
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
máj. 4. 23:43
 2/16 A kérdező kommentje:
máj. 4. 23:43
 3/16 BringaManó ***** válasza:
90%

A szó eredetileg, "szótárilag" túlspiláz (természetesen a német spielenből, 'túljátszás').

Valóban sokszor lehet hallani (akár még olvasni is) túlspiráz formában, szerintem ez is része annak a jelenségnek, hogy sokszor leverjük/cseréljük az l-t és az r-t. Pl. ez a cikk is erről szól:

[link]

"A rublika, a rotling, a lükverc és a többiek"

Nem tudom pontosan, hogy az "orvosi vonatkozások" beidézésével mi volt a cél, hiszen nyilván nincs köze a túlspilázhoz/túlspirázhoz. Ha arra akartál utalni, hogy az r-betűs szó mást jelent, akkor hiába tetted: a szavak nem csak egyféle dolgot jelenthetnek. Attól, hogy az inspirál másból ered, és mást jelent, még nyugodtan átalakulhat a "túlspiláz" "túlspiráz"-zá, ha a beszélőknek úgy lesz kényelmesebb.

Ha a szó helyesírására voltál kíváncsi (bizonyára arra), akkor ez egy kicsit nehéz kérdés, mert nem tudom, hogy benne van-e bármelyik mérvadó szótárban (ők pl. nem találták: [link] ), tehát tkp. csak a szó jól felismerhető eredete alapján tudom azt mondani, hogy én a túlspiláz formát gondolnám "hivatalosnak" (így írd, ha pl. újságcikket írsz, vagy könyvet :-), de ha valaki r-rel mondja, és te kifejezetten az ő szavait szeretnéd lejegyezni, akkor nyugodtan tekinthetjük azt egy másik alakváltozatnak – írd, ahogy hallod...

máj. 5. 00:02
 4/16 anonim ***** válasza:

Spiele = játszma, sport

Túljátssza, túlspilázza.

máj. 5. 02:33
 5/16 anonim ***** válasza:
túlspiLáz
máj. 5. 08:43
 6/16 anonim ***** válasza:
35%

Nekem spiráz a respirál miatt - szó szerint túlliheg.

Illetve pont a rükverc (lükverc...) rotring (rotling??? nemá', hát könyörgöm, egy piros karika van rajta, érted, rot-ring), rubrika, ahol a helyes alak az R, nekem a spiláz esetében is a spiráz hangzik helyesnek.

máj. 5. 13:29
 7/16 anonim ***** válasza:
69%

"Túlspiráz", ezt úgy mondják a valódi szakemberek, hogy csak félrehallásból ered.

Valakinek fogalma sincs a szóról, valódi eredetéről, csak másoktól hallotta, de rosszul értelmezte. Zajos környezet, beszédhibák, meg az emberi hallás kis trükkjei néha idevezetnek, van rá sok példa.

Egyik kedvencem Ezotéria rovatból az "entitárs".

(Entitás helyett nyilván.)

Normális?

De ha tudást próbál átadni ember, leugatják, el akarják üldözni.

máj. 5. 14:18
 8/16 BringaManó ***** válasza:
54%

"rotring (rotling??? nemá', hát könyörgöm, egy piros karika van rajta, érted, rot-ring)"

jó, hát ezt miért kéne bárkinek is értenie? (nekem pl. biztos, hogy csak valamikor felnőtt koromban esett le... amúgy nem is úgy ejtjük magyarul, ahogy németül volna, hanem rövid o-val...)

és még ha valaki érti, akkor is: a szavak változnak...

"rubrika, ahol a helyes alak az R"

hát, hm, mondjuk inkább, hogy az felel meg az eredetinek, de aztán hogy nálunk mi lesz vele, az majd elválik... :-) egyelőre ki így, ki úgy.

"nekem a spiláz esetében is a spiráz hangzik helyesnek."

hát jó. (mondjuk ez annak fényében furcsa, hogy a rotring-nál éppen azt "vártad" volna el, hogy mindenkinek legyen meg a német... itt neked nem birizgálja nyelvérzékedet az überspielen?... [link] :-)

máj. 5. 14:23
 9/16 anonim ***** válasza:
50%

6. Egyik sem indokolja a másikat, nem releváns. Rotring már 40 éve is volt, de piros kör talán nem is szerepelt, vagy nem emlékszem, vagy nem tűnt fel.

Senki nem "érvelt" ilyen piros körrel, de tudtuk, hogy Rotring és kész.

Ha valaki selypítve "lotlingot" mondott, vagy félrehallotta, az ki lett javítva.

máj. 5. 14:43
 10/16 A kérdező kommentje:
Így van, mérnököm.
máj. 5. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Jogosan esett rosszul, hogy a párom és egy régi ismerőse 'kapcsolatba'léptek egymással? Túlspilázom?

Párommal a minap a barátainknak írtunk a Facebook messengerén és ott láttam, hogy van egy új ismeretsége egy lánnyal. Megkérdeztem, hogy ki ő vagy honnan ismeri és mondta, hogy egy régi ismerőse- küldött barátkérőt- még mikor voltak az egyik városba kirándulni. Ezzel...

Szükségem lenne jogosítványra. Lenne pár kérdésem. Mennyire van túlspilázva ez a kresz vizsga ?

Még nem volt annyira szükséges a jogsi, de egyre aktuálisabb lesz. Nagyban megkönnyítené az életemet. Még nem volt komolyabban közöm a témához, viszont azt veszem észre, hogy sok olyan ember is le tudta tenni, akik végig bukták a sulit, illetve kibuktak, egyéb...

Szerintetek nincs túlspilázva ez a fogszabályzó dolog? Az új fogorvosom szerint nekem kellett volna viselnem, sőt még nem késő szerinte ( 36 éves...

Minden évben elmegyek leszedetni a fogaimról a fogkövet. Most másik orvoshoz mentem, aki konkrétan csak a fogszabályozásról beszélt. Rendkívül unalmas volt... Namost, gyerekként ajánlották, de nem engedtem nekik és soha nem is lett feltéve, pedig a szüleim tehetősek...

Lehet tüdőödémám, vagy csak túlspilázom?

Kb. 1 órája ivás közben félrenyeltem. Köhögtem egy keveset, majd vissza ültem gépezni. Mióta lefeküdtem furán érzem magam. Kétszer is be kellett fújni (asztmás vagyok), de még így is kicsit nehéz a légzésem. Ülve jobb. És a szívem is furcsa. Nagyon félek. Mit kéne...

A múlt héten megfáztam és emiatt a szüleim nem akarnak elengedni az egyik haverom szülinapjára mert túlspiláznak MINDENT! Most mit csináljak?

Most lesz szombaton és am semmi bajom csak köhögök meg most még kicsit szarul vagyok de szombatra már semmi bajom nem lesz. De nem akarnak elengedni mert azt mondják hogy betegen nem mehetek meg biztos a hideg utcán kóricálnánk félrészegen és betegen nem csinálhatok...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!