Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Amikor valaminek a szagát...

Amikor valaminek a szagát beszívjuk, akkor magát a valamit is?

Figyelt kérdés

akkor annak a valaminek a molekuláit is beszívjuk?


Például , ha ott van egy kaki, vagy valamelyik szomszéd heggeszt (?) valamit, és akkor ilyen égett fémes porszag(?) van. Akkor tehát az azt jelenti, hogy ez a törmelék is bennevan, és szálldos a levegőben, vagy csak maga a szaga? Vagy pl egy parfümmel, akkor magát a lét is beszívjuk, vagy csak az illatát?


Vagy ha pl füst van, akkor azoknak a megégetett, szálló papíroknak a darabjait is beszívjuk? Pl láttam már olyat is, hogy valami 1 cm-s dolgok repkedtek a levegőben, mikor valaki tüzelt valamit anno a környékünkön, vagy kéménnyel fűtött, vagy valami. Meg még magára a füstre is gondolok, hogy akkor hogyha pl valakinek csak valami sima füst is belemegy az orrába, pl lehet levelezős, újságpapíros, fás, cigarettás, vagy mit tudom én, akkor akkor belemennek annak az adott dolognak a darabjai is? Tehát azok a darabok úgy elégetve füstként felszállnak, és azok adják a füstnek a színét?


Vagy pl ha szivárog valami gáz mondjuk? Pl nem sikerül egyből működésre bírni a tűzhelyet, mert nem gyullad be ha pl kaját melegítene valaki, mert mondjuk régi a tűzhely, vagy valami.


Tehát: kaki, fémes por, festék, parfüm, bármilyen füst, gáz


Ezek érdekelnének pl. De ha pl valaki még tud újat is felvetni még ezekhez képest, akkor érdekelne.


Előre is köszönöm a válaszokat. Tudományos leírások is érdekelnének, meg még szimplán, hogy kinek mi jut eszébe, még az is, tehát aki pl még nem foglalkozott vele, nem olvasott ennek a tudományterületnek utána; annak a válaszai is érdekelnének.



2021. ápr. 8. 17:47
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
77%
Igen.
2021. ápr. 8. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 A kérdező kommentje:

De amúgy jóó messze heggesztett (?) , vagy mit csinált a szomszéd; tehát akár 3 házzal is arrébb lakik, meg másik utcában volt, tehát nem közvetlen szomszéd; tehát azt hallani lehetett, hogy messzebb volt, tehát nem ott a közvetlen közelben, hanem rengeteg méterrel odébb, meg lehet, hogy még valami műhelyben is, tehát nem is feltétlenül biztos,hogy a szabadlevegőn, tehát több házzal odébb volt, tehát nem láttam közvetlenül, hogy ki heggeszt, de hallottam, meg csak éreztem ezt a fémes égett szagot.


Előre is köszönöm a választ, szép napot

2021. ápr. 8. 17:50
 3/15 A kérdező kommentje:
Közben amíg írtam, már jött is egy válasz, köszönöm , ment a zöld, aki még tudna valamit hozzá fűzni, kérem, írja, köszönöm az eddigit.
2021. ápr. 8. 17:50
 4/15 anonim ***** válasza:
Végülis a molekuláit szívod be szóval igen.
2021. ápr. 8. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem a molekuláit igen, de nem akármelyket, hanem vannak kifejezetten szagmolekulák gondolom,valoszinü hogy a szagmolekula hasonlo az adott dolog többi molekulajahoz, igy lehet mergezö a mergezö dolgok belegzese, de lehet vannak kivetelek. Nagyon valoszinü hogy volt mar sok kutatas eziranyban
2021. ápr. 8. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
28%
Szagmolekula. A legtöbb szagos anyag szénhidrogén. Még nem ismert a kapcsolat a kémiai felépítés és az érzett szag között.
2021. ápr. 8. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
61%

Nem tudtam linket tenni. Idemásolom van hely.



Az elfogadhatónak tekintett elméleteket két csoportba sorolnám aszerint, hogy "felismerési" vagy "rezgési" teóriáról van-e szó. Mindkét csoport hipotézisei arra építenek, hogy a szagmolekula érintkezésbe lép egy receptorral, és ennek hatására a receptort taralmazó sejt idegimpulzust hoz létre. A felismerési elméletek szerint az érintkezés annak köszönhetõ, hogy egy fehérje (a receptor) felismeri a szubsztrátot (a szagmolekulát). A rezgési elméletek azt állítják, hogy a receptor valahogy érzékeli a szubsztrát egyik molekularezgését vagy a rezgések egy csoportját.


Az elsõ felismerési elmélet, Epikurosz elmélete, feltételezi, hogy az illatos anyagok apró részecskéket – atomokat – adnak le, és ezeket az orr érzékeli. Epikurpsz úgy gondolta, hogy a sima, kerek atomok édes, a hegyes atomok ingerlõ, savas illatot keltenek. A legismertebb modern felismerési elmélet John Amoore-tól származik. Amoore szerint az orrban korlátozott számú, különbözõ receptor van, ezek mindegyike adott molekulaalkot ismer fel, és amikor inger éri, egy alapszagnak megfelelõ jelet állít elõ. Az alapszagok hasonló célt szolgálnak, mint az alapszínek a színérzékelésben. Tehát a sokféle illat alapillatok keveréke, mint ahogy a színárnyalatok vörös, kék és sárga színbõl állnak össze. Amoore elõször úgy próbálta meghatározni ezeket az alapszagokat, hogy megkereste a szagok leírására szolgáló leggyakoribb szavakat. Ennek alapján a következõ hét alapszagot állapította meg: éteres, kámforos, mósuszos, virágillatú, mentolos, csípõs, rotható. Mindegyik fajta kémiai és sztérikus tulajdonságait tanulmányozta. Az elsõ öt esetben alak szerinti receptorokat tételezett fel, a csipõs szagot pozitív, a rothadót negatív töltésû részecskéknek tulajdonította.


Késõbb azt is feltételezte, hogy ha léteznek ezek az alapszagok, akkor meg kell felelniük a szagláshiány különbözõ eseteinek (a szagláshiányban szenvedõk egyes szagokat nem érzékelnek). A különbözõ szagláshiányokat és alapszagokat nagyszámú ember vizsgálatával próbálta megállapítani. A kísérletek alapján újabb alapszagokat vezetett be, mert péládul a négy legyakoribb szagláshiány közül (mósusz, szantálfa, ámbra és vizelet) csak az egyikhez tartozó szag szerepelt a kezdeti együttesben.


Két másik felismerési elmélet is figyelmet érdemel. M. G. J. Beets 1968-ban vetette fel, hogy a szagmolekulát a funkciós csoportja "állítja" a receptorhoz, és a szagot a receptor elé tárt "molekulaprofil" határozza meg. A másik egy moldáviai kutatócsoport elektrontopológiai hipotézise. Eszerint a felismerésben a szagmolekula külsõ elektronjai és a "szagháromszögek" játszanak szerepet.


A füst-, a hús-, az ámbra- és a mósuszillat esetében meghatározták, hogy az adott illattípushoz milyen atomi háromszögnek és milyen elektromos tulajdonságoknak kell kialakulni a molekulában. A háromszög mérete és alakja szagonkényt változó, de rendszerint egy oxigén- és két hidrogénatomból áll. A mósuszillathoz szükség van egy másik molekularészre is, amely két, egymással adott geometriai kapcsolatban álló hidrogénatomot tartalmaz. A csoport 1966-ban finomította az ámbrára vonatkozó szabályt: két darab, az eredetinél kissé nagyobb molekularészre van szükség, amelyekben a külsõ elektronok helyett az atomi töltés határozza meg a szükséges elektromos tulajdonságokat.


Az elsõ rezgési elméletet G. M. Dyson fogalmazta meg 1937-ben. Dyson úgy gondolta, hogy az orrbeli receptor a szagmolekulák rezgését érzékeli, s az agy ezeket értelmezi szagként. Az elképzelést Robert Wright fejlesztette tovább: az 1960-as és 70-es években korrelációt talált az infravörös spektrum és a szag között. Dyson elméletnének gyengéje, hogy a rezgés érzékelésére nem ad választ.


Luca Turin feltételezi, hogy a receptorfehérjében, amelynek a NADPH és az cinkionok az "elektródjai" elektromos potenciálgát van. Az elektronok csak akkor juthatnak át a gáton, ha az elektródok közé szagmolekula kerül. Az elektronok az alagúthatás révén jutnak át a szagmolekula elektronpályáin, s leadott energiájuk rezgéseket gerjeszt a molekulában.



Minden az agyban dõl el


Ezek az elméletek alig-alig épülnek biológiai információkra. A teljes folyamat megfigyelésén alapulnak, pedig az illat képzõdése és agybeli felismerése között számos lépés van.


Az agy a szagokat a jellegük, az intenzitásuk és a tartósságuk szerint ismeri fel. Mindhárom tulajdonság szubjektív. A legtöbb vizsgálatot a jelleggel végezték, mert – legalábbis felszínesen – ez mérhetõ a legkönnyebben. A szag leírása azért nehéz, mert nincsenek rögzített viszonyítási pontok. A korrelációkeresés nehézsége rendszerint abban rejlik, hogy nem megfelelõ szagosztályozó rendszereket használunk. Kísérleteink során például kiderült, hogy a "gyümölcsillat" kategórája zavart okozhat, hiszen másfajta molekula idézi elõ az alma, és megint más a körte illatát. Márpedig a szerkezet–szag korreláció vizsgálatához értelmes paramétereket kell használnunk.


A szagelméletek gyakori hibája, hogy nem tesznek különbséget az ok és az okozat között. Sokszor mutatunk ki korrelációt és oksági kapcsolatot két paraméter között anélkül, hogy megkérdeznénk: nem a két jelenség közös okát neveztük-e korrelációnak. Ilyen például az a feltevés, hogy adott szagmolekulák infravörös spektruma és szaga közötti korreláció azt bizonyítja, hogy a szagot bizonyos rezgések keltik. Valójában a szag is, a spektrum is közös okra, a molekulaszerkezetre vezethetõ vissza.


A szerkezet–szag korreláció a szag "mérésén" alapszik. De a szag nem fizikai tulajdonság. Csak az agyban létezik; nem tételezhetjük fel, hogy a receptorban is létezik. Semmi sem bizonyítja, hogy a receptorok egyes szagokra vagy szagítpusokra lennének hangolva. Igen valószínû, hogy a felismerési folyamat a szagmolekulák fizikai és kémiai tulajdonságain alapszik, és szag csak akkor keletkezik, amikor az agy értelemzi a szaglóidegek jeleit.


A szerkezet–szag korreláció egyik híres problémája a keserûmandula illata. A leginkább a benzaldehid és a hidrogén-cianid idézi elõ ezt az illatot. A benzaldehidhez hasonló és a benzaldehidet helyettesítõ vegyületek vizsgálata azt mutatja, hogy minél inkább hasonlít egy molekula tér- és elektronszerkezete a benzaldehidéhoz, annál inkább megközelíti a mandula illatát. A hidrogén-cianid persze nagyon különbözik a benzaldehidtõl. A mandulareceptor feltételezésével nagyon nehezen magyarázhatjuk meg az eredményeket. De ha arra gondolunk, hogy a mandulaillat csak az agyunkban létezik az idegimpulzusok eredményeként, már nem vagyunk bajban. Hiszen feltehetjük, hogy az agy megtanulta a kétféle jelsorozat (a benzaldehiddel és a hidrogén-cianiddal keltett jelek) hasonló értelmezését, mert a természetes mandulában a két molekula együtt jelenik meg az íz elõanyaga, az amigdalin (a benzaldehid-cianohidrin glikozidja) lebontásának eredményeként.


Nagyon sok mindent nem tudunk még a szaglásról és az illatok megkülönböztetésérõl. A kötõfehérjék, a hám "földrajzi" viszonyai, az idegi impulzusok haladási útvonalai mind szerepet játszhatnak a felismerési folyamatban. Azok a hibák, amelyeket a szaglási folyamat modellezésekor elkövetünk, arra figyelmeztetnek, hogy nem mondhatunk le a logikus gondolkodásról, meg kell kérdõjeleznünk a feltevéseket, menekülnünk kell a paradigmáktól – különösen akkor, ha nagy és bonyolult problémákat kell megoldanunk.



Irodalom

J. E. Amoore, Molecular basis of odour. Springfield, Illinois, US : Charles C. Thomas, 1970.

K. Axel, Sci. Amer., p 130, October 1995.

H. Breer, K. Raming and J. Krieger, Biochem. Biophys. Acta, 1994, 1224, 277.

H. Kandori, Chem. Ind., 1995, 18, 735.

P. Laffort in Relationships between molecular structure and olfactory activity, in odours and deodorization in the

environment, G. Martin and P. Laffort (eds). Weinheim: VCH, 1994.

K. J. Rossiter, Chem. Rev., 1996, 96 (8), 3201.

L. Turin, Chemical Senses, 1996, 21 (6), 773.

R. H. Wright, The sense of smell, Baton Rouge, Florida, US: CRC Press, 1982.

I. B. Bersuker and A. S. Dimogol in Reviews in computational chemistry, K. Lipkowitz and D. Boyd (eds), p 423. New

York: VCH, 1991.


A szag biológiája


Az ember a szagot a szaglóhámon érzékeli, amely az orrüregben, a szemmel csaknem egy vonalban helyezkedik el. A hámon számos receptorsejt van. Ezek a sejtek idegimpulzusokat küldenek az agy szaglógumójába. Valószínû, hogy egy receptortípus minden jele ugyanabba a részbe jut a szaglógumóban.



Az ábra egy receptorsejtet mutat. A szagmolekulák a levegõbõl az orr nyálkahártyájára kerülnek, a receptorsejt köré. Nem tudjuk, hogyan jutnak be a sejtbe, de mivel valamelyest oldódnak a vízben, létrejöhet a diffúzió – bár ez nem magyarázza meg, hogy az vízben oldhatatlan szénhidrogéneknek, például az izooktánnak miért van szaga. Egy másik elképzelés szerint a szagmolekula szagkötõ fehérjék segítségével jut át a nyálkahártyán. A legelfogadottabb hipotézis azt mondja, hogy a szagkötõ fehérjék a szagmolekulát a sejtek felszínén ülõ receptorfehérjékhez szállítják, de az is lehet, hogy a kötõfehérje–szagmolekula komplex kötõdik a receptorfehérjéhez. A különbözõ szagkötõ fehérjék más-más affinitást mutatnak a szagmolekulákkal és a receptorfehérjékkel szemben. A nyálkahártyában bontófehérjék is vannak – talán azért., hogy folyamatosan eltávolítsák a szagmolekulákat vagy szagmolekula–kötõfehérje komplexeket, és így elõsegítsék, hogy a jelkeltés megszûnjön a szagforrás eltávolítása után.


A receptorfehérjék a sejt lipidmembránjában foglalnak helyet. A fehérje váza hétszer halad át a membránon, s a fehérje egyik vége a sejten a kívül, a másik a sejten belül van. A membránon áthaladó részek a-hélixek. Ezek az a-hélixek együtt hengert formálnak. A feltevések szerint ebben vannak a szagmolekulák kötõhelyei. Két kutatócsoport tanulmányozta a patkány OR5 nevû szagreceptor-fehérjéjének lehetséges kötõhelyeit. Az egyik csoport a 2-metil-3-(4-tetrabutil-fenil)-propanal, a másik a 3,7-dimetil-4-hidroxi-oktanal lehetséges kötõhelyét találta meg. A két kötõhely a fehérje hasonló területein van, s mindkét vegyület illata a gyöngyvirágéra emlékeztet.


A szagmolekula és a receptorfehérje kölcsönhatása megváltoztatja a fehérje szerkezetét, és a receptorhoz tartozó G-fehérje vagy a foszfolipáz C-t, vagy az adenilil-ciklázt aktiválja, s ennek nyomán másodlagos hírvivõ, vagy inozitol-trifoszfát (IP3), vagy ciklikus adenozin-trifoszfát (cAMP) kerül a sejtbe. Ezeknek a másodlagos hírvivõknek a hatására a sejtmembránban kinyílnak a kalcium- és nátriumion-csatornák, és idegimpulzusok képzõdnek. A másodlagos hírvivõk foszforilezéssel elindítják a receptor dezaktiválását. Az újbóli aktiváláshoz defoszforilezés szükséges.


A receptorfehérjéket kódoló géncsalád a legnagyobb genom, akár több ezer különbözõ receptorfehérjét tartalmazhat. Egyetlen fajban azonban nem jelenik meg minden receptorfehérje, s a meglevõk sem egyenletesen oszlanak el a hámban. Ezért a hám különbözõ területérõl érkezõ szagok intenzitása is hozzájárulhat a szag azonosításához.

2021. ápr. 8. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

több dolog keveredik itt ,

három részre bontanám,


makro és mikrorészecskék: ezek az tökéletlen égés során a meleg-levegővel terjednek szét és az anyag részei, belélegezhetőek.


gázmolekulák: a gáznemű anyag része és belélegezhető, szaga és színe is van,

már amelyiknek vannak,

színtelen és szagtalan gáz pl. szén-monoxid (CO),

mérgező,

de például az oxigén is gáz,és a mindennapi élethez lélegezzük be színtelen,szagtalan, íztelen gáz.


szag és illatmolekulák: az adott anyag levegőben oldott anyaga.

2021. ápr. 8. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

A szagot természetesen valamilyen anyag okozza, de ez nem mindig azonos azzal, amit magad előtt látsz.

Csak az a része, amelyik párolog is.

2021. ápr. 8. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:

#6 ez nem igaz szerintem. Sok egyszerű szénhidrogénnek nincsen szaga, még rengeteg anyagnak van szaga, ami nem szénhidrogén.

A kérdésre válaszolva szerintem egy részét az anyagnak valószínűleg belélegzed, igen. Már csak azért is, mert nem biztos, hogy az adja közvetlenül a szagot, de ha már belélegzed a "szagmolekulát", akkor elég közel vagy magához az anyaghoz is, hogy a részecskéi nagy számban keringjenek a levegővel, és belélegezd.

2021. ápr. 8. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!