Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért veszítette el az ember...

Miért veszítette el az ember a C-vitamin szintetizáló képességét?

Figyelt kérdés
Ugye ismert, hogy az élőlények legnagyobb része képes erre. Valamikor az ember is képes volt rá az evolúciója során. Nem lenne jobb, ha az ember is képes lenne rá?

2021. máj. 8. 19:18
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
100%

"Én úgy tudom, hogy az ember-elődök főként húst fogyasztottak. "


EZT rosszul tudod, egyetlen föemlös faj sincs, ami ragadozó vagy az ösei azok lettek volna.

2021. máj. 8. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/49 anonim ***** válasza:
100%

5 miért lettek volna jobb képességei attól hogy képes c vitamint szintetizálni???


Ilyen logika alapján miért vesztettük el a kopoltyúnkat? Hiszen nem hátrány ha viz alatt is tudunk lélegezni.

2021. máj. 8. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/49 anonim ***** válasza:
A házi macska tudja szintetizálni.
2021. máj. 9. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/49 anonim ***** válasza:
78%

8-adikos voltam amikor ezt az evolúció kapcsán tanultuk. Amikor a tanár mondta, egyből rávágtam hogy ez nem lehetséges az evolúció logikája alapján. A tanár csak mosolygott és sütött belőle hogy azt gondolja csak én értettem meg a mai anyagot.

Igen aki ezt dolgot megkérdőjelezi, az azért gondolkodik.

De ez bizony lehetséges, ha a C vitamin előállító képesség elvesztése mellett más, abban a környezetben jóval hasznosabb tulajdonságot is örökölt a mutációt hordozó egyede. Ez a tulajdonság lehet összefüggésben a C vitamint előállító képességgel de lehet attól teljesen független.

2021. máj. 9. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/49 A kérdező kommentje:

"Senki nem állította, hogy mindenkiből egyszerre eltűnt. Valahogy így történhetett a dolog: a populáció egy egyedében megjelent egy mutáció, ami miatt nem tudott előállítani C vitamint. Mivel a táplálékban is volt elegend, ezért nem érte hátrány emiatt, ilyen szempotnból uyanolyan eséllyel indult, mint a többiek. Vagy azért, mert a többi (ettől független) tulajdonság előnyösebb volt, vagy amiatt mert pusztán szerencséje volt, lettek utódai, akik szintén tovább örökítették a tulajdonságot. Azaz pusztán a véletlenen múlt, hogy ez a tulajdonság elterjedt, amúgy (megfelelő táplálkozás mellett) se nem előnyösebb, se nem hátrányosabb, mint a C vitamin termelés képessége. Ezt nevezik genetikai sodródásnak. Ebben az esetben úgy alakult, hogy pont a C vitamin előállítására való képtelenség terjedt el az egész poptulációban. De nem egyik pillanatról a másikra!"


De hogyan terjed úgy el, hogy aztán mindenkiben kiszorítsa, végelegesen, hogy még írmagja sem maradt?

Mitől voltak jobbak azok, akik nem tudták elő állítani, mint azok akik meg igen? Meg van még itt egy csomó más is ami foglalkoztat, pl. rh+; rh- de ezekről majd kiírok egy másik kérdést...

2021. máj. 9. 13:21
 16/49 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

#15


“Mitől voltak jobbak azok, akik nem tudták elő állítani, mint azok akik meg igen?”


Nem kellett jobbak legyenek, elég ha nem nagy hátrány s ilyen szempontból nincs jelentős különbség a “termelő” és a “nem termelő” között. Könnyen lehet ,hogy mint ahogy korábban mondták ez az egyed bár nem tudott C-vitamint előállítani magától de volt más, ettől független tulajdonsága ami viszont előnyös volt s amiatt tudott utódokat nemzeni azaz továbbörökíteni a C-vitamin előállításának képtelenségét. Vagy csak simán a szerencsén múlott ,hogy ez a tulajdonság lett általános s mivel a táplálékkal amúgy is pótolták a C-vitamint ezért nem számított ,hogy valaki amúgy tudná-e magától termelni.

Tehát a C-vitamin termelésének képessége -akkoriban- eléggé semleges tulajdonság volt.

2021. máj. 9. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/49 anonim ***** válasza:
100%

Nézd: az evolúció nem gondolkodik.

Ha valami szerencsés az adott környezetben, és nem eszi meg azonnal valaki, akkor el fog terjedni.

Ha hátrányos, akkor meg fog ritkulni.

Ha pedig közömbös, akkor a véletlentől függ.

Ha ezt megérted, akkor megvan a válasz a C vitaminra is.

Amúgy a C vitamin nem "eltűnt", mivel ma is működik a gén, szépen termelődik is. Csak sajnos már annyira sérült, hogy nem képződik belőle a végén jól működő fehérje. Érdekes dolog lenne pl. kijavítani. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen hatása lenne.

Ja, és az őseink nagyon ritkán ettek húst.

2021. máj. 9. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/49 anonim ***** válasza:
100%
15 Még mindig forditva gondolkodsz, miért lettek volna hátrányba az adot pillanatban??
2021. máj. 9. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/49 sadam87 ***** válasza:
100%

"De hogyan terjed úgy el, hogy aztán mindenkiben kiszorítsa, végelegesen, hogy még írmagja sem maradt?"

Puszta véletlen. (Azért megesik az evolúció során, hogy egy-egy faj egyedszáma elég kicsi, ilyenkor a véletlen segtségével is elterjedhet és rögzülhet egy tulajdonság, akkor is, ha nem előnyös.)

"Mitől voltak jobbak azok, akik nem tudták elő állítani, mint azok akik meg igen? "

Semmivel. Írtam is! Nézz utána a genetikai sodródásnak!

2021. máj. 9. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/49 Tom Benko ***** válasza:
100%
Ha azt vesszük, lehetett előnyös a gén kikapcsolása. Bőséges növényi, főleg gyümölcsdiéta esetén a C-vitamin termelésének kikapcsolása anyagot és energiát szabadít fel a szervezetnek. Ez már simán előnyös, és ilyen szempontból még a genetikai sodródásnak sem kell szerepet adni.
2021. máj. 10. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!