Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezett vagy létezik olyan...

Létezett vagy létezik olyan természettudós, aki hitt/hisz Istenben?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 9. 10:56
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
97%
Igen.
2023. ápr. 9. 10:57
 2/25 anonim ***** válasza:
96%
Persze, miért ne léteznének?
2023. ápr. 9. 11:12
 3/25 A nagy Levin ***** válasza:
86%
Persze, pl. Darwin is.
2023. ápr. 9. 11:27
 4/25 anonim ***** válasza:
17%
Az összes nagy hitt benne.
2023. ápr. 9. 11:28
 5/25 anonim ***** válasza:
91%

Charles Darwin, és Isaac Newton is istenhívő volt. Gregor Mendel, Jedlik Ányos, Nikolausz Kopernikusz szerzetesek , kanonok voltak.

Kapásból ennyi, de a lista jóval hosszabb.

2023. ápr. 9. 11:34
 6/25 anonim ***** válasza:
4%
Igen, csak ők nem egy szakállas idős bácsiként képzelik el, hanem egyfajta enitásként, amit nem ismerünk. Mint pl a sötét anyag.
2023. ápr. 9. 11:34
 7/25 A kérdező kommentje:
Nem zárja ki egymást a Biblia rengeteg elvét megdöntő tudomány és a teizmus?
2023. ápr. 9. 11:41
 8/25 anonim ***** válasza:
91%

Darwin csak fiatal korában volt hívő, idős korában szembefordult a kereszténységgel.

Világosban leírta, hogy nem hisz sem a Bibliában, sem Jézus Krisztusban, mint Isten fiában:

[link]

Korábban magára az agnosztikus kifejezést használta. De úgy öreg korára nem kizárt, hogy teljesen ateista lett.

2023. ápr. 9. 11:47
 9/25 anonim ***** válasza:
16%

Régen csak a formálisan istenhívő emberek csinálhattak akadémiai karriert, tehát a feltett kérdésnek nem sok értelme van ilyen értelemben. Soha, semmilyen, a korának szintjén művelt ember nem hihetett komolyan istenben - pontosan úgy ahogyan ma sem.

Régen aki az egyház hivatalos álláspontjával szembe ment, azt előbb-utóbb társadalmilag megsemmisítették - és ez a folyamat még ma is tart!

2023. ápr. 9. 12:27
 10/25 anonim ***** válasza:
29%
Hát én nagyon nem ezt tapasztaltam. Egyetemre felkerülve szinte lesokkolt, mennyire sok vallásos ember van természettudományos pályán. Nem is pusztán a hit valamiféle természetfeletti hatalomban - azt megértem, bizonyos kérdésekre tudományos igénnyel egyszerűen nincs válasz, bizonyos állításokat nem lehet sem alátámasztani, sem cáfolni. Hanem hogy mennyire elterjedt a vallásosság. Hogy hányan hiszik egy könyvről, hogy az a szent igazság, hányan hiszik egy maffiaszervezetről, hogy az a felsőbb hatalmat képviseli, és hányan éreznek súlyos bűntudatot, ha nem vesznek részt mindenféle birkulós szertartásokban.
2023. ápr. 9. 12:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

A természettudósok többsége enyhén eugenikus, náci hajlamú?

Tehát vallják a survival of the fittest elméletet még emberekre vonatkozólag is és a gének akaratának megszállottai, amolyan materialista vallásúak?

Jó természettudósok, ti "látjátok" magatok előtt a képletekben, számokban, kifejezésekben stb... foglalt jelenségeket vagy egyszerűen csak...

Egyszerűen semmi affinitásom nincs az absztrakt megfogalmazások elképzeléséhez, hogy most mi mivel mit művel és ez nagy nehézségeket okoz. Még ha modellezve van az is bonyolult, mert egy kis mikroszkopikus ábra vagy annak stilizált formáival se vagyok beljebb, egyszerűen túl "távolinak" tűnnek.

A természettudósok azért nem hajlandók egyszerűen elmagyarázni a dolgokat, mert irigylik a tudást mástól?

Már sokszor tapasztaltam, hogy egyszerű dolgokat csak nagyon bonyolultan hajlandók elmondani. Most például Gödel nemteljességi tételéről világosodtam meg. Eddig nem értettem, de most, hogy már értem, úgy gondolom egy középiskolásnak is simán el lehetne érthetően mondani.

A nagy természettudósok hány éves koruktól foglalkozhattak a "saját" tudományágukkal?

Például biológia. Vajon volt olyan, aki későn kezdett vele, mégis hatalmasat alkotott a területén belül? Biztosan volt olyan is, aki már kisgyermekként is belemerült ezekbe.

Természettudósok, vagy természettudománnyal foglalkozók! Nektek mit jelent a tudomány?

Miért döntöttetek úgy, hogy tudománnyal szeretnétek foglalkozni?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!