Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biológusok! Szerinted a tehén...

Biológusok! Szerinted a tehén tej egészséges?

Figyelt kérdés

A tehén tejről sokmindent mondanak, hogy erő, egészség meg azt is hogy nagyon rossz. Direkt nem az egészség témakörbe írtam, mert ott sok előítéletes van pro és kontra


biológiai tudásodként érdekel, hogy vajon igyak-e napi akár fél liter, ami már rengetegnek számító tejet vagy sem ?


2015. febr. 23. 21:12
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
81%
Ha bírod és nem fingod szét magad tőle, akkor igyál. Ha azonban laktóz intoleranciád van (azaz nem termelsz tejcukrot bontó enzimet, hanem hagyod a bélbaktériumaidra, akik meg gáztermelés közben bontják), akkor inkább erjesztéssel készült tejterméket egyél/igyál (túró, sajt, joghurt és kefír). Az ember minden ehetőt megehet.
2015. febr. 23. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/27 anonim ***** válasza:
12%
Semminek sem kiemelkedően jó forrás. Se vitaminok, se fehérje, se ásványi anyagok. Víz meg tejcukor meg tejzsír. Elhanyagolható fehérjével.
2015. febr. 23. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/27 anonim ***** válasza:
78%

80 éves vagyok, és van olyan nap, hogy 2 liter tejet is megiszom. Tökéletesen egészséges vagyok. Igyál annyit, amennyi jól esik.

Ha csak azt ennénk-innánk, ami "állítólag" egészséges, akkor éhen és szomjan halhatnánk.

2015. febr. 23. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/27 anonim ***** válasza:
48%

A TEJ akkor az, ha a tehéntől szinte azonnal a poharadba kerül.

Amit a boltokban árulnak, már csak a nevében hasonlít.

2015. febr. 23. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/27 A kérdező kommentje:
Nincsen laktózérzékenységem, orvosok szerint a bolti tej ugyanolyan tehéntej mint amit kivesznek a tehénből csak pasztőrözik. Gyakorlatilag sima ember vagyok, semmi puki meg tejcukorérzékenységgel
2015. febr. 23. 22:27
 6/27 Fineline válasza:
69%
Ha kóstoltál már frissen fejt tehéntejet, rájöhettél, hogy maximum színében hasonlít rá a bolti lötty.
2015. febr. 24. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/27 anonim ***** válasza:
13%

lol hát akkor igyatok kénsavat, mert 80 éves vagyok és szerintem egészséges...


számokkal hozzátok már le hogy nincs igazam, a tej nem az egészség záloga hanem luxus...

2015. febr. 24. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/27 Vree ***** válasza:
97%

A tej (yoghurt, kefír) jó kálcium, protein és D-vitamin forrás, de mivel a laktózérzékenység nagyon gyakori, akiben problémás a megemésztése, abban puffadást és bélgörcsöt okozhat, akkor is, ha nincs súlyos allergiás szinten (bár lehet gyógyszeresen is beszedni a hiányzó enzimet). Alapvetően neked kell személy szerint rájönni, hogy a tested mennyire fogadja jól a tejtermékeket, és aszerint dönteni.


(Az európaiakban van egy mutálódott gén, ami segít megemészteni a tejet, ezért náluk jelentősen ritkább a laktózérzékenység egyébként.)


Elvileg megteheted, hogy nem bolti tejet vagy csak adott márkát iszol, ha hajlandó/képes vagy utánajárni, hogy az adott cég/illető milyen módszerekkel tartja egészségesen a teheneket és hogyan ügyel a higéniára a tej gyűjtése/szállítása során.

A pasztörizálás (felmelegítés, hogy megöljék a baktériumokat a tejben) hasznos, hogy jobban sterilizálható legyen a tej, de megöl valamennyi propionibaktériumokat is, amik segítenék az emésztést, ami elvileg szintén jelenthet nagyobb arányú allergiás reakciót. Másrészt ugye jobb védelem a gyűjtés/szállítás során bezserezhető fertőződés ellen.

Az is fontos, hogy a tehenet hogyan táplálták, mert ha nem füvet evett, akkor sokkal püffedtebb/kevésbé jó egészségű.


Alapvetően valóban nehéz a sok ellentmondó vita között megtalálni, hogy mi az igazság, bár hozzáteszem: keress rá, hogy "együnk-e kenyeret?" és pont annyi parasztriogatást fogsz találni, hogy fú de mérgező, stb. :D

Mindenesetre szerintem 1 pohár tejnél többet naponta semmiképp nem szükséges inni, akkor sem, ha hiszel a pozitív hatásokban. Ennyivel már fedezed a napi ajánlott kálcium nagy részét (ha a többi táplálékodból sem hiányzik teljesen). E mellett meg azon múlik, hogy te, személy szerint mennyire vagy érzékeny a glükózra.


A "babonás" érveknek, hogy ha nem a saját fajod termékét iszod, megdöglesz (istenem, hát a többi hús stb. amit naponta eszel, mitől "természetesebb"...?) vagy hogy egyél úgy, mint az ősember, nem kell hinni. Nagyon sok ember beszopja csontból ezeket a leegyszerűsített "érveket" anélkül, hogy a konkrét adatokra ránézne.

2015. febr. 24. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/27 anonim ***** válasza:
91%

Biologus vagyok. Baromira fogalmam sincs, hogy a tej egeszseges-e, meg hogy egyaltalan mi az, hogy egeszseges.


Idonkent egyes etelekre rafogjak, hogy “jo” vagy “rossz”, a leggyakrabban mindenfele alap nelkul. A gyogyszerkutatasban ahhoz, hogy egy szerrol kijelenthessuk, hogy van/nincs hatasa, tobbszaz emberen elvegzett kettosvak probat kell csinalni. Etelekkel kapcsolatban meg leginkabb hiedelmek es teves megfigyelesek alapjan vonunk le hasonlo kovetkeztetest, holott csakis hasonlo modon (azaz kettosvak teszttel) lehetne.


A legelterjedtebb modszer egyebkent az osszefugges keresese Vagyis amikor azt mondjak, hogy akik sok halat esznek, azok 10%-kal tovabb elnek, ergo a hal egeszseges. Csakhogy ez egy logikai hiba, mert attol, hogy ket jelenseg egyutt jar, meg nem biztos, hogy ok-okozati osszefugges is van koztuk. Erre az egyik legszeb pelda az a grafikon, ami megmutatja, hogy az amerikai margarineladasok hihetetlen mertekben korrelalnak Maine allambeli valasok szamaval:

[link]

Pedig nyilvanvaloan senki nem hiszi, hogy a margarineves okozza valahogy a valasokat vagy a valasok okozzak a margarinevest. Ha igy lenne, akkor a margarin betiltasaval lecsokkenthetnek a valasok szamat.


De terjunk vissza a halhoz. A hal eseteben csakis ugy lehetne kimutatni, hogy tenyleg egeszseges, hogyha vennenek 5000 embert a vilag minden tajarol, mindenkinel eloirt etrendje es eletmodja lenne egesz eleteben, de az egyik csoportban lenne hal, a masikban meg csak placebo-hal lenne (halizu, halszagu, haljellegu de nem valodi hale tel), majd 100 ev mulva megneznek, hogy melyik csoport milyen tulelest mutat. Ugye erzed ennek a technikai, etikai stb korlatait. Es ha jobban belegondolunk: kik esznek sok halat? A tengerparti nepek. Es ott mi van meg ? Hat maga tenger. Lehet, hogy a tengeri levego okozza a hosszabb eletet, es nem a haleves, tehat a szarazfold kozepen hiaba zabalja valaki ketpofara a heringet, nem fog tovabb elni.


Elvileg az eteleknel ketfele oka lehet annak, hogy “rosszak”. Az egyik az, hogy kimondottan toxikus, mint a merges gomba vagy egy adalek, amirol adott esetben kiderulhet, hogy mergezo. Ez amugy a konnyebbik eset, mert az ilyet egyszeru kivonni a forgalombol . A masik problema az, hogy a szervezetnek nincs igenye valamibol arra a mennyisgre, amit beviszunk. Nagyon sok anyag van, amit a szervezet kepes kezelni, de evoluciosan nem arra vagyunk felkeszulve, hogy tonnanyit egyunk belole. Ezek nem mergezoek abban az ertelemben, hogy vegulis valami normalis dolog tortenik az etellel, de hosszu tavon a vesenk vagy a majunk vagy valami egyebunk azt mondja, hogy kosz eleg volt.


Ezen kivul ottvannak az ismert es ismeretlen etelkolcsonhatasok. A legismertebb talan az a gomba (tintagomba), ami melle nem szabad alkoholt fogyasztani, mert akkor mergezo lesz. Igy aztan peldaul lehet, hogy egyszer kiderul, hogy nem is a hal egeszseges, hanem a hal es a paradicsom egyuttes fogyasztasa.


Szoval mint biologus a kovetkezo tanacsot adom. Egyel barmit, amitol nem vagy rosszul. Egyel akar mekis hamburgert is nagyritkan, de ne azon elj. A tej nem toxikus, ha szereted idd, de ne vard tole, hogy csodat tesz. Alapvetoen egy hig vizes csucc, es a jo dolgok mellett lehetnek benne nem olyan jo dolgok is. Es soha ne dolj be a mitoszoknak.

2015. febr. 24. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/27 anonim ***** válasza:
51%

ha a kalciumon szeretnénk rugózni, akkor a sajt jobban megéri (fehérje szempontból is egyébként csak az aminosav profil itt sem olyan komplex, mint mondjuk a marhahús)

sőt egyébként a máknak is jó nagy kalciumtartalma van ám (10*ese térfogatarányban a tejhez képest)

[link]

a tejben 100ml-enként van 10g tejcukor 15g tejzsír és 3g fehérje (nagyjából, bocs ha nem)

a vitaminokat ne is számoljuk, 21. századi megpróbáltatásokhoz egyszerűen nem lehet multivitamin nélkül bevinni azt a mennyiséget (és az nem a nemzetközi standard mondjuk B vitaminból Cből ,Dből télen különösen)

nem hasra ütés szerű dolog ez a más állat teje dolog, csak az egyszerű embernek az utcán is el kell mondani valahogy

nem azért gáz, mert rossz dolgok vannak benne ásványi anyag meg vitamin szinten, hanem arányaiban túl kevés olyan anyagok mellett amik annyira azért nem

[link]

a laktóz csak egy olyan diszacharid mint mondjuk a maltóz vagy a szacharóz, ami a pékárúk jellemző szénhidrátja

azt meg szidjuk össze vissza, mert magas GI meg vércukorszint ingadozás, inzulin intolerancia...

a tejzsír pedig azért rosszabb, mint mondjuk amiket ajánlanak, mert nincsenek benne esszenciális zsírsavak mint az omega3 (mondjuk ez tartástól függ, de a 10 liter 1500 ft egészen biztosan nem ilyen.)


Nem azt mondom, hogy a tej egy egészségtelen dolog, mert étel meg van tápanyagtartalma, aki szereti igya. Szerintem csak erre alapozni az egészséget, hogy tejet iszunk hülyeség. Nem komplex.

2015. febr. 24. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!