Elvesztett polgári per esetén behajtás hogy működik a gyakorlatban, mit visznek, mit nem vihetnek, hogyan igazolom h a tárgy nem az enyém?
ha vagyonközösségben éltek, és a tartozás ezalatt az idő alatt keletkezett, akkor mindketten teherviselővé váltok.
tehát ha te nem tudsz helytállni, akkor a feleséged fog.
(nem érdemes tehát a megtakarított pénzedet az ő számlájára tenned, ott sincs biztonságban. mindenképp részletfizetést kell kérni/felajánlani!)
vááárjál!
milyen költségeket?
a fenntartási költségek a használót terhelik. Ha értéknövelő/állagmegóvó felújítás, karbantartás történt, annak a rád eső részét (tulajdoni hányad alapján) követelheti rajtad, de elsősorban pont a tulajdoni hányadoddal tudsz helytállni ebben az esetben.
tehát a példa kedvéért:
10millát ér az ingatlan, fele fele tulajdonosok vagytok.
Ő költ rá 1millát.
Te vagy fizetsz neki 500k forintot, vagy a tulajdonrészed terheled meg vele, így már csak 45%-ban lesz tulajdonrészed az ingatlanban. És nem kell fizetned semmit sem.
Ez az életszerű bírósági gyakorlat ebben az esetben.
A "számláról eltüntetem a pénzt" mindenképp vagyonkimentésnek számít, és a törvény bünteti.
Mint mondtam korábban, mindenféle fedezetelvonó ügylet, vagy vagyonkimentés esélytelen.
Azt pedig nem véletlenül kérdeztem, hogy a tartozás pontosan kié, hogyan keletkezett, mert nem mindegy, hogy a "különvagyont" terheli-e, vagy a felek közös vagyonát.
Egyrészt én biztos vagyok benne, hogy ez a TE tartozásod lehet max., ennek az új házasságodhoz semmi köze.
Másrészt meg van ügyvéded?
Ha nincs, sürgősen szerezz! Én nem lennék biztos benne, hogy bukott ügy.
ha a 2.feleségednek volt a házasságkötésetek előtt is pénze, az hozott vagyonnak vagy személyes vagyonnak számít. azt megtarthatja, ahhoz nem fognak nyúlni.
Ha van közös megtakarításotok és az az ő számláján van az már neccesebb.
Ezt is ki lehet menteni, ha ír a párod a családjából valakivel egy kölcsönszerződést úgy, mintha évekkel ezelött adott volna kölcsön, és az most folyna vissza apránként. Ebben az esetben ez is magánvagyonnak minősül a házasságotok előttről, így ahhoz sincs senkinek semmi köze. ;-)
"lköltözésem után általa befizetett hitel felét akarja)"
Ez mondjuk majdnem jogos is. annyi finomsága van a dolognak, h nem a fele, hanem valamivel kevesebb járna neki, hiszen ő maradt birtokon belül, így az ingatlantulajdon hasznát is ő élvezte ez alatt az idő alatt.
sztem, ha jó ítélet születik valahol 30-35% környékén kellene megállapítani a te kártérítési kötelmedet.
az eladásból származó bevétel persze ettől még 50-50%-ban járna mindkettőtöknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!