Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan működik egy szerkesztős...

Hogyan működik egy szerkesztőség és az újságírói munka?

Figyelt kérdés

Jelenleg újságírónak tanulok, és a diploma után szeretnék elhelyezkedni. Arról beszéltek az egyetemen, hogy általában milyen egy nagyobb lap szerkesztősége, de úgyérzem nem látok rendesen bele.

Hogyan lehet bekerülni?

Egy havonta megjelenő lapnál mennyi a munka? (Pl. Turista magazin) Akik ilyennél dolgoznak, van másik munkahelyük, vagy ehhez kell a teljes munkaidő? Mennyi a fizetés kb?

Hogyan lehet "szabadúszónak" lenni? Mennyire gyakori, hogy valaki dolgozik egy lapnál, de más lapokhoz is ír külsősként? Mennyit kap egy-egy cikkért, ha így dolgozik? Az újságíró kéri érte az árat, vagy az adott lap ajánl fel egy összeget, esetleg nézettséghez kötik?

2021. ápr. 26. 14:36
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A nyomtatott újságok flekkenként fizetnek, én legutóbb 4000ftot kaptam egy flekkért, de ennek már jópár éve. Én kiszálltam a sajtóból, mert túl sokszor nem fizettek ki, a rendes nyolcórás állásomban sem. És szép lassan mindent felfaló a Fidesz, ebbe pedig nem vagyok hajlandó betagozódni. Havi magazinoknál minimális az állandó stáb, a többség katás vállalkozóként számláz. Kezdőként nagyon nehéz szabadúszni, hiszen kevés a kapcsolati tőkéd. Ha már dolgoztál egy-két helyen, akkor már könnyebb, jön egy-egy munkatárs, hogy lenne egy kis meló.

Mindent összevetve nagyon nehéz kenyér.

2021. ápr. 26. 16:18
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Leginkább kapcsolatok kellenek, anélkül komolyabb laphoz nem tudsz bekerülni. Írni már nem kell tudni. Külsősnek filléreket adnak.
2021. máj. 4. 00:15

Kapcsolódó kérdések:

Hogyan tudta meg az Átlátszó újságírója, hogy hol és mikor fog nyaralni Szíjjártó? Honnan tudta a szerkesztőség, kiken keresztül jött az info?

Ez az eset nagyon hasonló a Rogánféle Helikopterezéshez, meg Orbán meccsre repüléseihez (több hasonló eset most nem jut eszembe, de van dögivel), és ha ez nincs benne a vagyonnyilatkozatba, hogy miből lett ez finanszírozva, akkor ez valószínüleg törvényellenes. A...

Nyugaton is előfordul, hogy a médiatulajdonosok beleszólnak a szerkesztőség, újságírók munkájába? Ott milyen szabályozással védik az újságírókat,...

Nálunk nagyon szembetűnő, hogy például a Magyar Nemzet, TV2, Origo, 888 nagyon kormánypárti, biztosan van felsőbb utasítás a dolgozóknak, hogy nem szabad kritizálni, támadni a Fideszt. A 444, HVG, Magyar Narancs esetében pedig nyilvánvaló, hogy a jobboldali,...

Miért van az, hogy az Origo újságírói elolvasás nélkül törlik az e-mailben küldött híreimet?

Ellenben a 24.hu vagy a 444.hu újságírói rendre elolvassák és körülbelül a küldött hírek 30-50%-át lehozzák. Az Origo újságíró pedig... ...a küldött hírek maximum 1%-át hozták le. Általában fejlesztési, gazdasági, politikai híreket küldök, de nagy ritkán kulturális...

A kuruc info-n kik írják a cikkeket? Hol van helyileg szerkesztőségük?

Vagy van valakinek tudomása arról kik állítanak dolgokat, amihez nem adják a nevüket? Hol van helyileg a szerkesztőségük?

Újságírók/Lapszerkesztők! Van e olyan, hogy független újságíró? S hogy adhat el cikkeket? (lent részletesen)

Sziasztok! azon gondolkodtam, hogy van e lehetőség arra,hogy írok egy cikket és azt, mint laptól független újságíró eladom egy újságnak? pl.: blikk,Nők Lapja vagy bármelyiknek. Vagy ilyen egyáltalán nincsen? Válaszokat előre is köszönöm!!

Újságnál szerkesztőségben mennyit lehet keresni, mint szerkesztő, szerkesztőségi munkatárs?

Milyen nagyságrendekben lehet gondolkodni fizetések terén? Komolyabb napilapokra, magazinokra gondolok.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!