Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Elvállalnátok nem bejelentett...

Elvállalnátok nem bejelentett jogi gyakornoki munkát?

Figyelt kérdés

Joghallgató vagyok, és nagyon szeretnék gyakornokként dolgozni, úgy gondoltam, ősszel kezdek keresni, ugyanakkor most egy barátnőm munkahelyén keresnek gyakornokot, és valószínűleg behívnának interjúra, talán fel is vennének.

Viszont feketén foglalkoztatják a gyakornokokat, most is olyat keresnek. Nekem azonban nagyon fontos, hogy később beírhassam az életrajzomba, hogy volt gyakornoki helyem, igazából egy önkéntes szerződés is jobb lenne, mint a gyakornoki fizetés nem bejelentve.

Ugyanakkor ott van a másik oldalon, hogy jogi gyakornoki pozíciót (ha nem a kötelező szakmai gyakorlatról van szó) bejelentéssel gyakorlatilag lehetetlen találni, nincs is olyan ismerősöm, akit ne feketén foglalkoztatnának -- max. azok, akiknek rokonai az alkalmazók, de az én családomban csak orvosok és közgazdászok vannak, szóval ez kiesett.

Lehet, hogy kicsit előreszaladás emiatt aggódni, hiszen még életrajzot se küldtem, de nem szeretném kínos helyzetbe hozni a barátnőmet, hogy beajánljon, és aztán nem fogadjam el az állást, így lehet, hogy jobb lenne nem is pályázni.

Ugyanakkor az önbecsülésem miatt is fontos lenne, hogy legyen gyakornoki helyem, és úgy örülök, hogy van egy ilyen lehetőségem. Plusz ingatlanjoggal is foglalkozik az iroda, ami engem érdekel, és a nők vannak többségben (az irodavezető is hölgy), első munkahelyen így pedig komfortosabb lenne nekem.

Ti mit gondoltok? Érdemes nem bejelentett gyakornokságot vállalni?

2016. jún. 28. 15:00
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha van aktív hallgatói státuszod, ahol fizetik a TB-t, akkor megfontolandó lehet, mert a későbbi önéletrajzodban jól mutathat.
2016. jún. 28. 15:22
 2/4 anonim válasza:
100%

Nyilván nem akarnak utánad járulékot fizetni. Ha van spórolt pénzed, akkor beszéld meg velük, hogy jelentsenek be minimálbérre, te pedig fizeted a járulékokat magad után. Így szerintem bele fognak menni.

De először is jelentkezz, nyerd meg a pályázatot, kedveljenek meg, és utána mehet a kérés. :)

2016. jún. 28. 17:04
 3/4 A kérdező kommentje:

Hallgató vagyok aktív féléven, tehát a TB-met az állam fizeti.

Heti 2 napról van szó, szóval nem hatalmas járulék lenne, ahogy a fizetés sem lenne szignifikáns nyilván.

1-es: pont az a gondom, hogy hogy írhatok bele fekete munkát az önéletrajzomba? Mikor rákérdez mondjuk végzés után egy multi vagy állami szerv, csak kinyögöm, hogy nem voltam bejelentve, de eskü, hogy dolgoztam ott?

Igen, nyilván mindent a maga idejében, csak azért kell ezt most eldönteni (vállalom-e feketén is), hogy a barátnőmet ne hozzam kínos helyzetbe.

Köszönöm a válaszokat!

2016. jún. 28. 18:13
 4/4 anonim ***** válasza:
Semmi körük hozzá, hogy hogyan voltál alkalmazva. Simán beírhatod.
2016. jún. 28. 19:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!