Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés

A kérdés

Versenytilalmi megállapodás, munkaviszony megszűnése után plusz 2 havi bér? Bővebben lentebb.

Üdv! 2,5 hónap után elküldtek egy cégtől. Elején a munkaszerződéssel írtunk egy versenytilalmi megállapodást is, miszerint a cégtől való esetleges távozás után 6 hónapig nem mehetek konkurens céghez. A munkaviszony megszűnése napján a munkáltatónak nyilatkoznia kell arról hogy NEM ragaszkodik ezen versenytilalmi megállapodáshoz, ha ilyet nem tesz,2 havi extra bér illet meg engem. Na most a munkáltató a felmondás napján nem nyilatkozott erről, és én úgy gondolom jogosan vártam a 2 havi extra bért, amit nem kaptam meg. Miután ezt megírtam nekik levélben, utólag írtak egy visszadátumozott nyilatkozatot, hogy nem ragaszkodnak a versenytilalmi megállapodáshoz. És hogy ezt postázzák nekem. Na most szerintem nekem ezek alapján jogosan jár, mivel minden dátum szerepel a postai leveleken, illetve e-mailekben, amely bizonyítja hogy ők a munkaviszony megszűnése után, miután én kifejezetten felhívtam a figyelmüket, hogy a 2 havi bérem nem került utalásra, ezek után csináltak egy papírt, és írtak hogy postázzák. Mit gondoltok?


  ápr. 27. 13:29  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Azt gondolom, hogy sokkal jobban jársz azzal, ha a 6 hónap letelte előtt el tudsz helyezkedni, mint 2 havi berrel és 4 havi munkanélküliséggel

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/15Időpont ápr. 27. 13:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, de nem konkurenshez mennék. Tehát el tudok helyezkedni, nem kell bizonyítanom hogy konkurens céghez megyek, bárhova mehetek, viszont ők visszadátumoztak egy papírt, miután én vártam 2 havi extra utalást, ami úgy gondolom megillet engem. Mivel a versenytilalmi megállapodás az szerepel, hogy amennyiben a munkáltató NEM ragaszkodik ezen versenytilalmi megállapodáshoz, ezt írásban aznap közölni kell, minden más esetben 2 havi extra bér illet meg.

# 2/15Időpont ápr. 27. 13:36 Privát üzenet
ügyvéded elintézi

A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/15Időpont ápr. 27. 13:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem jogos alapon perelheted őket irathamisításért.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/15Időpont ápr. 27. 13:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Első körben még ügyvédre sem költenék.

Írnék nekik egy e-mailt, amiben leírnám, amit te itt most.

Kitérnék arra, hogy akkor kellett volna nyilatkozniuk, és kifejezetten, érthetően leírnám, hogy utólag dátumozták vissza a nyilatkozatot, ezt sajnos nem fogadom el, ráadásul okirathamisításnak is minősül, és igényt tartok a pénzre.


Úgy gondolom, ebben benne van, hogy ha nem kapod meg, akkor további lépéseketr teszel, és mivel ők jogilag kifogásolható dolgot tettek, jó esély van rá, hogy inkább fizetnek, mint hogy egy munkaügyi pert kapjanak a nyakukba.

Sok sikert, ne hagyd, hogy hülyének nézzenek!A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/15Időpont ápr. 27. 14:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, én is így gondolom ahogy írtátok. Egyből nem szeretnék ügyvéddel meg perrel fenyegetőzni, hanem érthetően, dátumokkal megírnák egy levelet, amiben mindent levezetek. Szerintem is jogosan jár a 2 havi extra bér, mivel nagyon egyértelmű a szerződés szerint. Gondoljatok bele, ha most tegyük fel a munkaviszony megszűnése után másnap egy konkurens cégnél kötök ki, amit ők megtudnak, akkor ilyen logika alapján ők perelhetnének engem, hogy a versenytilalmi megállapodásban leírtak szerint ezt jogtalanul tettem.

Utólag visszadátumozni egy papírt, amin csak a munkáltató aláírása szerepel, az pedig okirat hamisítás, ilyen alapon én is visszadátumozok egy papírt, amin meg csak az én aláírásom szerepel, ugyanaz.# 6/15Időpont ápr. 27. 14:05 Privát üzenet

"A munkaviszony megszűnése napján a munkáltatónak nyilatkoznia kell arról hogy NEM ragaszkodik ezen versenytilalmi megállapodáshoz, ha ilyet nem tesz,2 havi extra bér illet meg engem. "


Ez benne van a munkaszerződésben?A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/15Időpont ápr. 27. 14:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Munkaszerződés 7.4 pontja egészen pontosan: A felek megállapodnak abban, hogy a munkaviszony bármely okból történő megszűnésének esetére versenytilalmi megállapodást kötnek. Felek megállapodnak abban, hogy a munkaviszony megszűnésétől számított 6 hónapig a munkavállaló sem közvetlenül, sem közvetve nem vállalhat közreműködést semmilyen jogviszony alapján a munkáltatóval azonos tevékenységet végző vállalkozásnál. A versenytilalmi megállapodás ellenértékeként a munkavállalót 2 havi alapbére illeti meg az utolsó munkanapon történő kifizetéssel. Munkáltató fenntartja magának a jogot, hogy a fenti versenytilalmi megállapodással kapcsolatban a munkaviszony megszűnésének napján írásban nyilatkozzon, hogy igényt tart -e a kikötött versenytilalmi megállapodásra vagy sem. Nemleges nyilatkozat esetén a munkavállalót értelemszerűen díjazás (a megállapodás ellenértéke) nem illeti meg,(Ugye ők ezt papírozták és dátumozták vissza!) de a versenytilalmi megállapodás sem terheli. A munkavállaló ezt kifejezetten elfogadja. A versenytilalmi megállapodás megszegése esetén a munkavállaló 6 havi távolléti díjnak megfelelő kártérítés megfizetésére köteles.

# 8/15Időpont ápr. 27. 18:10 Privát üzenet

Teljesen egyértelmű. Nyert ügyed van egy per esetén.

Én perelnék, már csakazértis, no meg azért is, hogy "tanítsam" őket tisztességesnek lenni.

Azon kívül, ami jár, sérelmi díjat is kérnék azért, mert jogi útra voltam kénytelen terelni az ügyet olyanért, ami a megállapodás alapján egyértelműen jár.

Egy belevaló ügyvéd nagyon klassz jogcímeken tud "kártérítést" kérni.


Én így kaptam 1,5 milliót a volt cégemtől sérelmi díjként. Az mondjuk nem versenytilalmi megállapodás megszegése miatt volt, de a munkaügyi per, az munkaügyi per.


Előtte persze írásban jelezném - felhozva az érveimet - hogy hajlandóságot mutatok egy perre, ha önként nem fizetnek. :)


Sok mocsok, kivagyi munkáltató...A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/15Időpont ápr. 28. 05:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kedves x!


Sajnálattal közlöm hogy nem áll módomban elfogadni a nyilatkozatot, az alábbi okok miatt.


Miután az előző e-mailemben felhívtam a figyelmedet, hogy a munkaszerződésem 7.4 pontja szerinti 2 havi bérem utalása nem történt meg, te ezek után utólagosan készítettél egy visszadátumozott nyilatkozatot.


Szeretném a figyelmedbe ajánlani a munkaszerződésem versenytilalmi megállapodásra vonatkozó részét, mely egészen világosan fogalmaz:


"Felek megállapodnak abban, hogy a munkaviszony megszűnésétől számított 6 hónapig a munkavállaló sem közvetlenül, sem közvetve nem vállalhat közreműködést semmilyen jogviszony alapján a munkáltatóval azonos tevékenységet végző vállalkozásnál. A versenytilalmi megállapodás ellenértékeként a munkavállalót 2 havi alapbére illeti meg az utolsó munkanapon történő kifizetéssel. Munkáltató fenntartja magának a jogot, hogy a fenti versenytilalmi megállapodással kapcsolatban a munkaviszony megszűnésének napján írásban nyilatkozzon, hogy igényt tart -e a kikötött versenytilalmi megállapodásra vagy sem. Nemleges nyilatkozat esetén a munkavállalót értelemszerűen díjazás (a megállapodás ellenértéke) nem illeti meg, de a versenytilalmi megállapodás sem terheli. A munkavállaló ezt kifejezetten elfogadja. A versenytilalmi megállapodás megszegése esetén a Munkavállaló 6 havi távolléti díjnak megfelelő kártérítés megfizetésére köteles."


A 2019.04.15-i e-mailedben azt írtad, hogy minden dokumentumot postáztok nekem, amit én később meg is kaptam, mely nem tartalmazta a nemleges nyilatkozatot a versenytilalmi megállapodásra vonatkozóan.


2019.04.18-án megkaptam az utalást mely tartalmazta az időarányos béremet áprilisra vonatkozóan, azonban a plusz 2 havi béremet nem.


Ezt én a 2019.04.25-i e-mailemben jeleztem feléd, miszerint a munkaszerződésem értelmében, az élő versenytilalmi megállapodás szerint nem történt meg 2 havi alapbérem számfejtése és utalása, és továbbra is várom hogy megtörténjen.


Te ezek után utólagosan hoztál létre egy visszadátumozott nyilatkozatot, melyről fényképet is küldtél, és azt írtad hogy postázod részemre. A nyilatkozatot elkészítetted, általatok alá van írva, de az én aláírásom, mellyel elfogadom, nem szerepel. Ez bizonyítaná, hogy a nyilatkozat valóban az utolsó munkanapon készült.


Amennyiben nem hívom fel a figyelmedet a nyilatkozat hiányáról, és időközben elhelyezkedem konkurens cégnél, és tudomásodra jut, akkor olyan nyilatkozatot dátumozhattatok volna vissza, amivel tőlem követelnétek a 6 havi távolléti díj megfizetését.


Ezek alapján az általatok egyoldalúan, utólag készített és visszadátumozott nyilatkozatot sajnos nem áll módomban elfogadni.


Szeretném kérni a plusz 2 havi alapbérem számfejtését és utalását, 2019.05.03-ig.Üdvözlettel,


y


2019.04.29# 10/15Időpont máj. 8. 10:53 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Munkaviszony megszűnése után, hány nap múlva kapom meg a szabadság pénzem?
Szerződésbontás után rosszul fizettek ki?
Munkaviszony mellett alkalmi munka?
Részmunkaidős állás esetén hogy működik az "x év munkaviszony"?
Megfelelő érvek a béremelésre: átlagbér emelkedése árszínvonal növekedése bérrobbbanás lakás ás albérletárak szárnyalása minimálbér és gar bérmin emelése és több éves emelés nélküli munkaviszony?
Határozott idejű munkaszerződést, hogy lehet megszüntetni?

Kérdések az Üzlet és pénzügyek rovatbólKérdések a Karrier, fizetés rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!