Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Tudnátok olyan történetet...

Tudnátok olyan történetet írni, képet küldeni, ami megmutatja miért nem szabad állatot venni szaporítótól, kereskedésből?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy furán fog hangzani, de szeretnék készíteni egy videót, esetleg, ha igény van rá blogot írni arról, hogy miért tilos kisállatkereskedésből, szaporítótól állatot venni, hogy minél több emberhez eljussanak az infók, és ne csak közhelyeket, hogy pl.: betegek lesznek az állatok, meg ilyesmiket halljanak, hanem tényleg a tartási körülményekről, eladási körülményekről, tanácsadásról, és ilyesmikről.

2020. júl. 17. 23:31
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Aki szeretné, hogy a történetéhez odaírjam a nevét, az kérem írja oda, hogy milyen nevet írhatok.
2020. júl. 17. 23:47
 2/17 anonim ***** válasza:
81%
Nem mondanám, hogy tilos, csak jó szem és tapasztalat kell hozzá. Enélkül lutri. Nagyon szélsőségesnek tartom azt a hozzáállást, hogy kereskedésből tilos. Van, amit máshonnan nem nagyon tudsz. Amúgy vannak pl egész hozzáértő akvarista cégek is, akik élő állatot is forgalmaznak és nem sóznak rá hülyeséget a vevőre.
2020. júl. 18. 06:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 Sárkánybébi ***** válasza:
100%

Itt gyk-n keress rá az olyan kérdésekre, amik tenyésztő/szapi szavakat is tartalmazzák, mert kb mindegyik alatt kialakult egy vita, és sok szapis kutyus gazdája leírja, hogy velük mi történt.


Illetve online újságokból is összeollózhatsz történeteket, mert sokszor kapnak médiaszereplést ezek az esetek. De az alapítványok is mindig részletesen leírják, hogy honnan kerültek elő a kutyáik.


Különben a leghasznosabbak azt tartanám, ha nem ijesztegetésre épülne a videód, mert az ilyenek nem mindig riasztják el az embert hogy xy ez és ez történt, mert abból indulnak ki, hogy velük ez nem így lesz. És a sajnálatara sem lehet építeni. Inkább valami jó ábrarendszertek, animációval magyarázd el, hogy a szapis kutyák miért lutrik. Miért lehet rá esély, hogy egyezséges, de még több esély egy ideggyenge, ízületi problémás kiskutyára. Hogy miért tud 60.000-es lenni egy 220.000-es kiskutya. Hogy mi a helyzet az anyakutyával. Szapisnak ez megélhetés, tenyésztőnek hivatás. Mutasd be a törzskönyves szaporítókat is.

Magyarázd el azt is, hogy ha megvesznek egy állatot, akkor fenntartják a keresetet a következő és a következő alomra, míg a menhelyen egy kutyával kettőn is segítesz.

Tenyésztőtől vásárolt kutyával a fajta egészségét is támogatod. Stb.


Remélem segítettem, mert az én szapis történetem pozitív, úgyhogy inkább nem írom le.

2020. júl. 18. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 A kérdező kommentje:

#1 Én kisállat kereskedésen belül főleg a gerinces állatokra gondoltam. Tudom, hogy vannak egészséges állatok is, pont ezért nem ezt szeretném kiemelni, mert mindenki azt mondta akit megkérdeztem erről, hogy egészséges állatok is vannak ezért lehet onnan vásárolni.

Én mondjuk arra gondoltam, hogy a kereskedések 99%-ában nem értenek az állatokhoz megfelelően, és bárkinek eladják.

A hiányos, rossz tájékoztatás + hiszékeny, tájékozatlan gazdi állatkínzáshoz vezethet.

Ha veszel állatot azzal azt mutatod, hogy van kereslet, és a kereskedésből főleg olyanok vesznek akiknek a tenyésztő túl drága, vagyis minél olcsóbban akarnak kijönni, és sokszor ha olcsóbb tanácsot ad a kereskedő azt el is fogadják, ez pedig állatkínzáshoz vezethet (sok kereskedésből származó állat nagyon pici helyen van). Vagyis azzal, hogy támogatod a kereskedéseket növeled az állatkínzás esélyét.

2020. júl. 18. 09:07
 5/17 A kérdező kommentje:
#2-esnek köszönöm a tanácsokat, fel fogom használni.
2020. júl. 18. 09:08
 6/17 anonim ***** válasza:
66%

Barátnőm kapott anno egy tengerimalacot úgy 3-4 éve. Utánaolvasott stb megvolt mindene viszont kereskedésből hozták(és csak egyet). Egy nőstény,karamell színű rozettás malacka volt. Nagyon szerettük,kb 6 hónappal utána lett mégegy kislány ugyanonnan. Viszont az előző kb 1-2 napig nem evett(hirtelen nem volt feltűnő)a harmadik nap "behányt" és pik-pakk elpusztult. Sajnos az anyja annyaira nem vette a fáradtságot hogy boncoltatni elvigye.


Szintén ennek a személynek a nagymamájának volt egy szapis palotapibcsije,egy kis tündér volt az a kutyus. Viszont folyton epilepsziás rohamai voltak és az utolsó években már nagyon leromlott szegény állapota.


Én régen állatkereskedésből vettem halat és folyamatosan elpusztultak(aktumatizálás,stb megvolt) Szintén állatkereskedésből vásárolt növények kivétel nélkül csigásak/algásak.


Én pont valamelyik nap próbáltam lebeszélni 2 középkorú nőt(akiknek semmi köze nem volt az akvarisztikához)hogy ne,ne vegyenek olyan halat ami fakó/rossz úszói vannak/nehezen lélegzik/lesüllyed/üveges a szeme stb. mert megfertőzi az otthoni állományt. Csak felfogták végre hogy nem kellene onnan halat venni...aztàn végül vettek cápaharcsát és cápamárnát. Ha ennyi eszük van,én magyaráztam nekik hogy ne,mert költséges,megnőnek stb,de utána se olvastak meg semmi...utálom az ilyeneket.


Volt egy nagyon régi osztálytársam aki csak azért hívott át mert kapott egy leogekkót és nekem is volt egy. Na az övé kb egy csontváz volt...próbáltam etetni,itatni...semmi...a mirigyei televoltak. El is pusztult másnap szerencsétlen...ők is valami boltból kapták,de amiket boltban adnak nem szabadna értékesíteni mert túl kicsik,megkellene várni a min 1 éves kort. Oh és mindenhol azt látom hogy csak bedobják neki a tücsköt és otthagyják(amit TILOS) mert a gekkót megrágják,zavarják...


Láttam már olyan állatkereskedést(10 év tapasztalat,áll a weboldalon) ahol nem tudták megmondani a tengerimalacok nemét(nem kezdő volt az eladó,hanem az egyik tulaj)


+sztori az emlegetett barátnőm papájának van egy haverja,a papával mi ketten elmentünk kecskét etetni egy farmra(ott már 2 idegbeteg kutya fogadott minket láncon,+3 kinti ivaros,oltatlan macska)na kint,3 kb 100as ketrec egymáson 3 nyúlall,alul két nőstény,felül egy bak. A saját ürülékükben éltek,egyedül szénát,füvet és minimális répát kaptak,a rács tiszta rozsda. Undorító volt...aztán megtudtuk hogy szaporítják őket. Az állatbolt megveszi 3500Ftért majd eladja 11ért. És szegény barátnőmre akartak rátukmálni egy ilyen nyulat ahonnan tudta honnan származik...


Ha eszembejutnak még ilyen csodák akkor írok még.

2020. júl. 18. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem klasszik szaporítótelepről, hanem egy vidéki család által lehozott alomból vettünk 10 éve egy német juhászt. Rossz tartási körülmények ott nem voltak, voltunk bent a kertben, volt 1 db szukájuk, akit szerettek, jól bántak vele, a faluban volt 1 kan, gondolták, miért ne. Hozzáteszem, mi nem tudtuk akkor, hogy ez is egyenlő a szaporítással, és rosszat teszünk, később mentünk bele jobban a témába, és jöttünk rá. Nos, a kutya nagyon jófej, gyönyörű, szuper természete és idegrendszere van, már 10 éves apóka. Viszont 1 évesen már műteni kellett a jobb mellső lábát porcnövekedési probléma miatt. A hátsók csámpásak, illetve a bal hátsónál van valami szalag rendellenesség is, ami miatt kacska. Ezzel nem csinálunk semmit, mert fájdalmat nem okoz neki, csak hülyén jár, állatorvos szerint fölösleges így piszkálni. Az ízületei sem az igaziak már, bár ez adódhat a korából is.

Szóval ultra nagy szívás nem volt, de azért megtanultuk, hogy legközelebb vagy menhely, vagy tenyésztő. Menhely lett egyébként, egy bull keveréket hoztunk nemrég az öreg mellé, jól kijönnek. Meg hát most már elvből sem hozunk szapitól kutyát, akkor sajnos még tájékozatlanok voltunk.

2020. júl. 18. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
A kereskedés dolgozóitól nem is lehet elvárni a hozzáértését, ők csak alkalmazottak, esetleg ki tudják venni az állatokat, de ne számíts többlet tudásra, jó, ha valakinek van, de nem ez az általános. Én monitort is vettem már úgy, hogy jobban értettem hozzá, mint az ott dolgozó. Ezen nem kell meglepődni.
2020. júl. 18. 19:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 A kérdező kommentje:

#8 Az még oké, hogy egy egyszerű eladó szakmával az alkalmazott nem ért hozzá, nem is várom el (Bár akkor nem kellene mosolyogva rossz tanácsot adnia), de több olyan kereskedésben is jártam már, ahol a tulaj meg volt róla győződve, hogy az aranyhörcsögöt cipős doboz méretű akváriumban kell tartani, és mosolyogva mondogatta mindenkinek, ráadásul rám akarta sózni a testvéreket, hogy majd szaporodnak és a szaporulatot visszavihetem.

Másik kereskedésben pedig meg volt róla győződve a tulaj, hogy a tengerimalacnak nem kell társat, venni, mert nem érez olyan hiányt, mint az ember, amikor meg mondtam neki, hogy a tengerimalac társas lény, akkor nagy szemekkel meglepődve bámult rám, hogy: "Ezt meg hol hallottad?". Amikor mondtam, hogy állatorvos, tenyésztők, és más képzett emberek bebizonyították, akkor fel volt háborodva, hogy ez nem igaz, meg az internet megbízhatatlan, és a legrosszabb az volt, hogy láttam ahogy a rengeteg állat be van zárva a kis helyekre.

Ráadásul életem során azt is tapasztaltam, hogy rengeteg kereskedés tulajdonos szerint a tengerimalac és a hörcsög, csak a nevében különbözik.

2020. júl. 18. 19:30
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Kereskedésben érdemes már felkészülten menni. Ezt kellene az emberekben tudatosítani. Ha akarod, jelentheted azokat, ahol a tulaj is butának bizonyult, de nekem erre nincs energiám, inkább arra figyelek, hogy tudom, mit akarok venni, amúgy is utálom, ha segíteni akarnak, mikor még csak a küszöbön léptem be.
2020. júl. 18. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!