Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit kell tudni a Mudiról?...

Mit kell tudni a Mudiról? -miket nem szabad kutyának enni adni; -hetente hány óra séta; -mennyi időt kell egy nap nonstop vele tölteni; stb.

Figyelt kérdés
Első kutya lenne, és nagyon megtetszett a fajta. Viszont ha majd bevállalom, hogy szerzek egy kutyust akkor jó gazdi akarok lenni. Melyek azok a dolgok amiket tudnom kell egy Mudiról? Persze, majd érdeklődöm tenyésztőknél meg oldalakat is nézek, csak kíváncsi vagyok a véleményekre.

2014. máj. 6. 19:21
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően én annyira nem javaslom kezdőknek, mert baromi érzékeny kutya, de nagyon domináns is tud lenni. De kutyasulival jó lehet kezdőknek is. Nagyon értelmesek, tényleg hihetetlen, hogy mennyire. Leginkább kinti-benti kutyának ajánlom. Napi 2 óra séta, sok játékkal és tanulással megspékelve elég nekik, de a több mindig jobb.
2014. máj. 6. 20:34
 2/30 anonim ***** válasza:
75%

Az első dolog, amit tudnod kell a mudiról: nem való kezdőknek. Kutyaiskola mellett sem, mivel az iskolák nagy részében nem értenek a mudihoz, nem tudják, hogy hogy kell hozzányúlni (én Budán és környékén rengeteg suliban voltam már). Mondom ezt úgy, hogy első kutyának én is mudit választottam, és évek elkeseredett küzdelmével sikerült csak mostanában helyretenni a dolgokat. Nagy segítség, ha olyan tenyésztőtől hozod a kutyát, aki el tud látni használható tanácsokkal (mint a mi tenyésztőnk is).

Fontos tudnod, hogy a mudid bevédhet téged, ezt már a kezdetekkor érdemes lerendezni, nehogy kialakuljon a rossz viselkedés. A szocializáció is nagyon fontos (más fajtánál is)

De tulajdonképpen, megérte, mert remek kutyám van. :)

Ha ennek ellenére is ragaszkodsz a fajtához: nem mindegy, hogy honnan veszed. Nagyon fontos, hogy ismerd a standardot, ránk első körben ránk akart sózni egy nyilvánvalóan keverék kölyköt egy kennelneves tenyésztő. Nagyon fontos, hogy a szülőknek legyen csípőszűrése. Ha nem akarsz sportolni vele, akkor ezt feltétlenül jelezd a tenyésztőnek, és ne vásárolj sport vagy munka célú párosításból, csak ha tényleg agility, terelés a cél (ezeket egyébként érdemes kipróbálnod a mudiddal).

A mudi nagyon emberközpontú kutya, de alapvetően (attól függetlenül, hogy rettenetesen akaratos - ezért nehéz eset... meg mert rafkós kis dög) sok mindenben alkalmazkodik a gazda igényeihez. A mudi számára a legjobb az, ha szabadon ki-be járhat a házba, hogy a gazdival lehessen. Szerintem nem igazán való 100% kerti kutyának, de elviseli.

Én lakásban tartok mudit, reggel-este gyors séta (kb 30 percesek), délután egy nagy séta, ha lehet, találkozás más kutyákkal (1- 2 óra), heti egyszer megyünk agilityzni és hétvégente gyakran megyünk túrázni. Mindemellett érdemes trükköket is tanítani, de erre nem kell egy nap 10 percnél többet szánni, mert nagyon gyorsan tanul és unatkozni kezd - viszont aztán pl séta közben lehet csináltatni a trükköket. :)

Fésülni nem kell, sőt, tilos.

Most így ennyi jut eszembe. Nyugodtan írhatsz privátban, ha kérdésed van.

Igazán nagyszerű fajta a mudi, de kezdőként jó, ha tudod, hogy kemény fába vágsz. :) De nem megoldhatatlan.

2014. máj. 6. 22:19
 3/30 anonim ***** válasza:
74%
Még annyi, hogy kerti tartás esetén különös figyelmet kell fordítani az ugatásra... lakásban is, de a kertben több az ugatni való. De ez nem nehéz egyébként, mert nagyon gyorsan levágja, mit akarsz, ha megfelelően tálalod (mi kispárnát vágtunk hozzá félálomban (1x), azóta csönd van a lakásban).
2014. máj. 6. 22:24
 4/30 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy nekem egyszerűen szerencsém van, de szerintem egyáltalán nem egy nehéz kutya. Nekem is első volt a mudi, nem jártam vele kutyaiskolába, mert én tapasztaltam, hogy nem értenek hozzá (mint pl amikor vadidegenként beraktak körhergelésbe, mikor akkor voltam ott először, semmit sem tudtak rólam. Utána mikor a kutya csak ült és nézett a csávóra, hogy mi a francot akar, akkor közölték, hogy reménytelen... ). Mégis ő lett a legjobb kutyám, sosem volt vele semmi gond pedig azóta már több mudim van.
2014. máj. 6. 23:17
 5/30 anonim ***** válasza:
100%
Ja és a mudit igenis kell fésülni. Különben hogy jönne ki az összes szőre amikor vedlik, vagy valami más van? Csupán nem szabad túlzásba esni. Nyírni tilos véleményem szerintem, mert egyrészt ronda, másrészt felesleges, nem véletlenül alakult ki ilyen szőre, de ezért más mudisok már leharapták a fejem.
2014. máj. 6. 23:19
 6/30 anonim ***** válasza:
91%
71%-os, ezt párszor már leírtad itt, de a saját tapasztalatom és másoké alapján nem ajánlom kezdőknek. Sok tapasztalt kutyást láttam már mudival szenvedni. Persze vannak kivételek, ismerek olyat, akit 6 éig a kertből sem vittek ki,egy vezenyszot sem ismert, mégis kifogástalanul viselkedett z
2014. máj. 7. 08:51
 7/30 anonim ***** válasza:
*viselkedett az első sétáján.
2014. máj. 7. 08:51
 8/30 anonim ***** válasza:
100%
Minden csak attól függ, hogy adott kutya passzol-e az adott emberrel :) Első kutyának is tök jó akármelyik, ha annak a konkrét gazdának jó az a konkrét kutya (fajta és egyed). Aki zsigerből megnevelne egy corsót, mert olyan erős személyiség, hogy nem okozna neki gondot, meg a kutyáját is ilyen tökösnek, jó kiállásúnak képzeli el, az hiába visz haza először spánielt, mondván az "egyszerű", nem lesz meg a harmónia. Ellenben ha egy spánieles gazda azt hiszi, hogy ő már tapasztalt, és hazaviszi a corsót, ami abszolút nem illik hozzá, akkor gáz lesz. Az önértékelésen múlik minden, hogy az ember tudja-e fajtaválasztásnál, hogy mik az igényei és a lehetőségei. Meg persze egy kis szerencse sem árt, hiszen a kutyák sem gépek :) No és egy jó kutyasuli, biztos ami tuti.
2014. máj. 7. 09:38
 9/30 anonim ***** válasza:
50%

A vedlés más, vedléskor minden ép eszű ember fésüli a kutyát, és az nem tartozik bele a normál szőrminőség ápolásának kategóriájába.

A másik pedig, hogy nem mindegyik mudi olyan temperamentumos, de azért a legtöbb az, és tulajdonképpen a mudit kedvelők, a tenyésztők azt szeretik, ha az, hiszen ez jellemző a fajtára. Ettől függetlenül lehet az embernek "mázlija", és kifoghat egy kevésbé erős kutyát.

2014. máj. 7. 10:15
 10/30 anonim ***** válasza:

Vedlésen kívül sem tilos a mudit fésülni, csak nem kell túl sokszor. Én nem hagyom a kutyám fésületlenül ha mondjuk tiszta sár lesz és két kefehúzással kijön belőle, vagy ha megyünk valahova és úgy gondolom, hogy kicsit rendbeszedem. Mint mondtam vannak olyan komoly mudisok, tenyésztők akik képesek nyírni is, ami inkább tilos véleményem szerint.

Arról pedig fogalmad sincs, hogy milyen tempramentumú akármelyik mudim, de megsúgom, hogy egyik sem tejbepapi. :) Csak azért mert nekem nem volt vele gondom, még nem kell kiutálni. Ez ugyanolyan tapasztalat, mint bárki másé, a kérdező pedig erre volt kiváncsi.

2014. máj. 7. 16:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!