Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért kerülnek 150-200 ezer...

Miért kerülnek 150-200 ezer (vagy akár több) forintba a tenyésztőtől vett kutyák?

Figyelt kérdés
Nemrég beszélgettem egy barátnőmmel (tosa inut szeretne), akinek meggyőződése, hogy egy kiskutya nem kerül annyiba a tenyésztőnek mint amit később elkér érte. Szerinte az 50-60 ezer is bőven elég amit egy szaporító elkér értük. Elgondolkodtam. Mit csinál velük a tenyésztő, hogy ennyit elkér értük? Tudom, hogy a szűrések, meg a törzskönyv és társaik, de szeretném részletesebben megtudni, miért ennyire drágák. (Félreértések elkerülése végett, ez nem szemrehányás a tenyésztők felé. Ismerem a szaporítók és tenyésztők közti különbséget, és a következőkutyámra valószínűleg összeszedem a pénzt, hogy tenyésztőtől jöhessen. Viszont érdekel miért fizetek ki egy vagyont.)

2015. aug. 19. 12:44
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
96%

Idemásolom neked:

A kutyatenyésztés ára


Az alábbi írás szerzője sajnos ismeretlen, de mivel a tökéletességig összefoglalja , hogy mi a különbség tenyésztés és szaporítás között, így mindenképpen úgy gondoltam itt van a helye.A kutyatenyésztés ára

Sokan gondolhatnánk, hogy a kutyatenyésztés jó üzlet lehet, hisz egy-egy kiskutya akár több tízezer, sõt néha százezrekbe kerülhet. De vajon mennyibe kerül egy kutya tartása akkor, ha tenyésztésre szánjuk? Vajon meg lehet gazdagodni a kutyatenyésztésbõl? Hisz nincs abban semmi ördöngõsség...


..miért is nem lehet tenyésztésbõl megélni?Szuka vételár: 100.000,- Ft-tól 2000 Euroig (500.000,- Ft.) De maradjunk csak a 100 ezres kategóriánál.


Szuka felnevelése 2 és fél éves koráig:


Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok: 50.000,- Ft.

Táp: (kutya méretétõl függõ, vegyünk egy közepes termetû, 20 kg súlyú kutyát) 150.000,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?)

Szűrővizsgálatok: 35.000,-

Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelõ, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként 10-15 ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli 300.000,- Ft alatt.

Fedeztetés elõtti állatorvosi vizsgálatok: 20.000,-Ft

Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) 100.000,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: 100-300 ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvezõ esetet: 100.000,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni.

Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft.

Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) 30.000,- Ft.

Kölyöktáp: 40.000,- Ft.

Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) 48.000,- Ft.


Ez összeadva: 878.000,- Ft.


Egy kutyát a tenyésztõ megtart, 5-öt elad (500.000,- Ft bevétel), akkor a végeredmény 378.000,- Ft ráfizetés volt. És persze maradt két szép kutyánk.

Persze, nem egy almot tervezünk, bár egy korrekt tenyésztõ 3-nál többször nem hoz le almot ugyanattól a szukától.


A kutya a hátralévõ életében:


megeszik még 12 év alatt: 720.000,- Ft értékû tápot

állatorvos, oltások, féreghajtás, vitaminok, kullancsirtó: 150.000,- Ft.

fedeztetési díj és a kiskutyákkal kapcsolatos kiadások - ha nem számoljuk az inflációt - késõbb sem változnak.


Ezek együtt: 343.000,- Ft, amennyiben ismét 6-os alommal számolunk.


Természetesen ha a szukát érdemesnek tartotta a tenyésztõ újra fedeztetni, megint csak megtart kiskutyát, marad 5 eladott kutya.


Tehát a fennmaradó 12 év és még két alomra ráköltünk 1.213.000,- Ft-ot. És eladunk 10 kiskutyát 1.000.000,- Ft-ért.

Így a későbbiekben már "csak" 213.000,- Ft-ot fizettünk rá.Nem beszélek itt azokról az esetekrõl, ha a szukától nem kívánunk 3 almot lehozni (mert pl. telített a létszám és nem tudunk új kiskutyát bevállalni), vagy ha komplikációk merülnek fel a vemhességnél, szülésnél, többször kell utazni külföldre, mert első alkalommal nem sikerült a fedeztetés. Esetleg a kutya sok kiállításra jár külföldre is, vagy a fedezésért sokkal többet kérnek, mint itt számoltunk. És persze nem minden fajtánál van 6 kiskutya, egy kisebb testűnél nem ritkaság, hogy csak 1-2 kiskutya születik vagy marad életben. És természetesen nem adtuk hozzá a kutya tartási költségeihez a méltó búcsút. Nem mindenkinek van lehetõsége a kertjében eltemetni elhunyt kutyáját.

Egy hamvasztás vagy kisállat-temetõben elhelyezés 60-100 ezer forint.


Természetesen ettől kisebb eltérések előfordulhatnak, ám a lényeg látható: ha a kutyánknak mindent megadunk, ha törekszünk a minõségre és a tisztességes állattartásra, az összegek nagyjából így alakulnak.

2015. aug. 19. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. Viszont nekem ez most úgy jött le, hogy azért mert a tenyésztő kutyákat tenyészt és tart, sőt, sokba kerül az a szóban forgó szuka, én szívok, nekem kell ráfizetnem. Értem én, hogy drága meló, sok munka van velük és hasonlók, de ha egy szimpla, egészséges, fajtatiszta hobbikutyát szeretnék magamnak, akkor miért kell ugyanannyit kifizetnem mint annak aki kiállításokra jár a kutyájával, vagy sportol vele stb.?

Ilyen alapon valahol megértem azokat akik a szapisokhoz mennek. Bár nem valószínű, hogy törzskönyvet kapnak, de elég nekik az is ha a kutya pont úgy néz ki mint egy németjuhász például, és ha szerencsések, akkor még csak nem is egy szemétláda a szaporító, a kutya meg élete végéig egészségesen él.

2015. aug. 19. 13:43
 3/26 A kérdező kommentje:
Mondhatnám úgy is, hogy a kölyökért fizetek és nem az évek alatt a szukára elköltött pénzt akarom visszafizetni.
2015. aug. 19. 13:52
 4/26 anonim ***** válasza:
87%
A szaporított kutyákkal több a baj, mivel a szaporító csak a pénzt látja, nem érdekli a kölykök egészsége, be se oltatja, chippelteti őket. Ha a kicsinek baja van, nem fogja érdekelni. A tenyésztőnél viszont reklamálhatsz, ha ott a szerződés. Törzskönyv nélkül egy kutya nem fajtatiszta, mégis agyon vannak szaporítva. Aki nem tud fajtatiszta kutyát venni, az vagy gyűjtsön rá, vagy hozzon ki a menhelyről egy Kutyát, még azzal is jobban jár. Hiszen a szapis kutyáknál se lehet tudni hogy fog kinézni.
2015. aug. 19. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/26 A kérdező kommentje:

Ez igaz.

Viszont én szaporítók közt is láttam már olyat aki imádja a kutyáit, mindent megad nekik, és igyekszik ugyanilyen szerető gazdát találni nekik. Természetesen nem helyes amit csinál, és nehéz is ilyen embert kifogni (meggyőzni főleg).

2015. aug. 19. 13:56
 6/26 anonim ***** válasza:
86%

Tenyésztésre és kiállításra drágábbak a kutyák. Szóval míg egy kiállítási,tenyésztési kutya pl 150 ezer, 90-100 ezer-ért lehet hobbira kapsz kutyát,annyi,hogy lehet szín vagy foghibás, vagy kisebb az alomból vagy a szőrminősége nem olyan stb.


Én is kinéztem egy fajtát ami 200-250 ezer ft körül mozog vagy még több. Hobbira fogok venni így reménykedem 150-180 ezerből megúszom. De inkább legyen egészséges jó idegrendszerű,viselkedésű,külsőleg is úgy nézzen ki mint a fajta kutyám. Mint 40-50 ért egy szaporított,kitudja nem lesz-e diszpláziás? rossz idegrendszerű, nem szeretném ha egy kb 50-60 kg-os kutya túl félős vagy túl agresszív lenne a szar idegrendszere miatt,mivel a jövőben gyereket is tervezek,nem szeretnék egy kiszámíthatatlan kutyát!!Vagy egy keveréket...


Akinek nincs pénze a minőséget megfizetni 10-15 évre az menjen menhelyre.


Gondolom te se veszel 40 ezerért Iphone 6-ot, vagy BMW X6-ot,kitudja mikor döglik be,meg viheted szervizbe,meg csak vmi koppintás,sose lesz az eredeti minőség.


És pl nem értem,hogy vki 150-250 ezret kifizet telefonra amit 1-2 jó esetben 3 évig használ.Míg egy élőlényért aki 10-15 évig vele marad nem képes ennyit. Igazából csak kicsit gyűjtögetni kell.Ha vkinek van 50 ezre kutyára,gyűjtsön még plusz 3-4 hónapig,hogy egyen 150 e kutyára.


Meg a sok olyan eset mikor vesznek kutyát30-40 ezért,de egy éves koráig több száz ezerbe benne van a kutya,mert olyan beteg,ilyen olyan baja van.Ilyen speckó táp kell neki és stb....

2015. aug. 19. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/26 A kérdező kommentje:

"Aki nem tud fajtatiszta kutyát venni, az vagy gyűjtsön rá, vagy hozzon ki a menhelyről egy Kutyát, még azzal is jobban jár."

Tökéletes ellenpélda erre az én esetem:

Szeretnék idővel egy fajtajellegű, vagy tiszta husky kiskutyát. Szívesen hoznék fajtamentéstől is, gyönyörű kutyáik vannak, viszont ott nagyon ritkán vannak kiskutyák. Nekem meg fontos, hogy kiskorától kezdve neveljem. Menhelyen nem találok, fajtamentés kilőve. Mi maradt? Szaporító, vagy a vagyonokat elkérő tenyésztő. Ha találok olyan szaporítót akinek egészséges szülőktől születtek kölykei, és olcsón eladja őket, miért ne választhatnám azt? Nincsenek törzskönyvek, nincsenek kiállítási bizonyítékok, ránézek a szülőkre és két husky-t látok, ergo a kölyök is az lesz. Sokaknak ez elég, és az nem fogja őket meggyőzni, hogy mennyi pénz van a szülőkben.

2015. aug. 19. 14:08
 8/26 A kérdező kommentje:

6-os, neked is igazad van az egészség terén, viszont arra sincs garancia, hogy a tenyésztős kiskutya végig egészséges lesz. Sok olyanról hallottam, hogy a fajta bizonyos betegségekre hajlamos, és hiába szűrt a kutya, idővel előjött neki.

Ha ugyanúgy megvan ennek az esélye tenyésztőnél mint szapisnál, akkor megint ott vagyunk, hogy nem mindegy?

2015. aug. 19. 14:11
 9/26 anonim ***** válasza:
94%

"Mondhatnám úgy is, hogy a kölyökért fizetek és nem az évek alatt a szukára elköltött pénzt akarom visszafizetni."


Ezzel kapcsolatban azért a következőket megjegyezném:


- Egy jól és egészségesen tartott szukának egészségesebb, erősebb kölykei lesznek.

- Egy kiállításokra hordott szuka jobb eséllyel kap minőségi kant a pároztatáshoz, így ismét csak jobb és egészségesebb kölykök születhetnek.

- Egy tenyésztő a szukáit 2-3 alkalomnál többször nem elleti, ugyanis egy agyonelletett szuka nem tud minőségi kölyköket felnevelni.


Mindhárom esetben a szuka tartása kihat a te kutyád minőségére és egészségére is, tehát nem lehet lekülöníteni anyagi szempontból a szukát és a kölyköt.


Még egy megjegyzés etikai szempontból:


Ha valóban állatszerető ember vagy, akkor nem csak egy adott kutya érdekel, hanem globálisan át kell látnod, hogy az etikus állattartásba beletartozik a szukák megfelelő tartása, egészségét nem veszélyeztető elletése, a tenyésztésből kivont példányok megfelelő életkörülmények között tartása.

2015. aug. 19. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/26 A kérdező kommentje:

9-eshez nincs mit hozzáfűznöm, teljesen egyetértek.

A tenyésztők felé húz a szívem egyébként, nekem is fontos, hogy egészséges kutyám legyen, de szeretek minden a témát minden oldalról megvizsgálni elfogultság nélkül. Jó látni, hogy nem bunkó hozzászólók vannak :)

Mentek a zöld kezek mindenkinek.

2015. aug. 19. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!