Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vak kutya? (a kérdés túl rövid)

Vak kutya? (a kérdés túl rövid)

Figyelt kérdés

Elég valószínű, hogy kerül hozzám egy vak kutya. Szívesen fogadom, ha jól kijövünk, lehet, hogy végleges gondozásban marad nálam, viszont felvetődött pár probléma.

Panelban élek, szóval kell majd lépcsőznie. Ebben hogyan tudok neki segíteni? Cipelni nem tudom, 30 kg-s a kutya, nekem viszont az orvosom megtiltotta a hát- és térdproblémáim miatt, hogy ilyen súlyokat vigyek.

Nem nagy, 2 szobás lakásban élek. De meg fogja szokni, tud majd tájékozódni? Ha igen, kb mennyi idő után?

Az utolsó probléma még, ami felvetődött: meg fogja találni a kajás- és vizes tálját?


Soha nem volt még vak kutyám, és ismerősöm sincs, akitől tudnék tanácsot kérni. :/ Köszi a válaszokat :)


2015. okt. 26. 08:55
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan vak kutyám még nem volt, de ha a hallása és szaglása rendben van, valószínűleg könnyen alkalmazkodik majd.

A lépcsőt kitapogatja a mancsával. Segíthetsz neki úgy, hogy szép lassan haladsz vele, fogod a pórázát, hogy le ne essen, és amíg tart a lépcső, minden foknál mondd neki, hogy "lépcső". Vagy: lefelé azt, hogy "le", felfelé, azt hogy "föl". Hamar megtanulja majd, hogy melyik mit jelent. Ha elfogyott a lépcső, mond egy újabb szót, ami azt jelenti számára, hogy most már nincs több lépcső előtte. (pl. "vége").

Lakásban megmutatod neki, hol a vize, kajás tálja, legyen mindig ugyanott. Szaglás alapján meg fogja találni, na meg megtanulja elég hamar, hogy mi hol van.

2015. okt. 26. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Meg fog mindent találni és tanulni. A lépcső akkor lehet problémás, ha előtte sosem találkozott ilyesmivel, egyébként nem lesz azzal sem gond, tudni fogja hamar, hol kezdődik, hol végződik. Segíthetsz neki hangokkal, pl eleinte toppantással minden lépcsőfoknál, és persze amíg nem tudja, állítsd meg a lépcső elején. Ha nagyon újdonság neki, lehet, hámban érdemes azért tartani, ne legyen botlás az első próbálkozásokból.


Arra figyelj, hogy ne nagyon rendezd át a lakást, egy kihúzott széknek pl nagy sebességgel nekimehet, ha már ismeri az alaprajzot, és tudja, hogy ott nem kéne semminek lennie. És kutyamagasságban pakolj el minden hegyes-szúrós-balesetveszélyes dolgot. Sétánál is neked kell figyelni arra, hogy a szemmagasságban lógó ágakba ne gyalogoljon bele.


Kérdezd meg, más kutyákkal milyen a viszonya, a vakság miatt lehet bizonytalan. De csomó kutyának ez sem okoz semmilyen gondot.

2015. okt. 26. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, pár órán belül itt is lesz az ebzet :D Amúgy csupa jót hallottam róla, más kutyákkal normális, az emberekért meg rajong :) Ha fele igaz róla, amit mondtak, akkor nagy eséllyel véglegesen marad.

Zöld kezek mentek :3

2015. okt. 26. 09:24
 4/10 anonim ***** válasza:
85%

Nekünk volt vak kutyánk. 1 éves korára vakult meg. (Műteni nem lehetett.) Alig lehetett észrevenni rajta. A lépcső sem volt gond, és semmi egyéb sem. Költözött is velünk, az sem okozott gondot. Szóval ne tarts ettől!

Semmi "különleges intézkedésre" nem volt szükség, ezért nem is tudok semmilyen speciális tanácsot adni.

2015. okt. 26. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Szia !

Ne ijedj meg: a kutya használni fogja a többi érzékszervét!

Pórázzal való irányítással, egyszerű vezényszavak megtanításával megoldhatod a házon belüli problémákat: nem kell cipelned őt. Ami neked a lépcső korlátja, az neki a tőled érkező hang iránya, a póráz és a lábad szára lesz. Neked kell tudni, mikor veszed lazábbra, mikor fogod rövidebbre, mikor "inted" lassításra, óvatosságra. Nagyon fontos, hogy beszélj hozzá, szóval is minden alkalommal tartsd vele a kontaktust. Pld. számára hallhatóan számold, hány lépcső van a következő lépcsőfordulóig! Így vezényszóvá válhat, megjegyzi majd hogy akkor kell kanyart vennie, amikor pld. azt hallja, hogy "kilenc" ( nálunk ennyi egy "félemelet" ). Vagy találj ki bármi szót, ami csak azt jelzi, mikor váltson irányt. ( nálunk a "fordul!" ez a szó : tévedhetetlenül követi. Amikor pedig rögzül benne, reflexxé válik, hol, merre kanyarodjon. Ha az szükséges éppen, a lábaddal kissé told odébb, "mutasd be" neki a lakást, többször vidd "felfedező körútra"! Jómagam nem vagyok a jutalomfalatok híve. Minden alkalommal biztasd és dícsérd, simogassad, jelezd neki, ha már "jól tesz olyasmit, amit odakerülésekor még nem tudhatott, amit azóta tanult, mióta "nálad van". Érezze, hogy magabiztosabbá, önállóbbá válhat, mert téged maga mellett tud, "védelmet" adsz neki.

Együtt kitaláljátok majd azt is, melyik kutyát kerüljétek, ki viselkedik vele ellenségesen.

A lakásban "akadálymentesíts" , pld. ne hagyj előtte éles tárgyakat, egyébként meg sokat beszélj

hozzá: pontosan "beméri" majd, merről hallja a hangodat. Kezeddel is irányíts, finoman told odébb, ha az kell. Szagoltassad meg vele azt is, amit ki kell kerülnie. Állandó helyre tedd neki a tányérjait, a fekhelyét, a kedves játékait: a kutya használni fogja a szaglását, az intelligenciáját, a gyors tanulási képességét, reflexeit.

Nem is hiszed, milyen gyorsan beletanul, hogy "merre hány méter"! Konkrét időt nem

tudok mondani, de ha türelmes társa, jó gazdája leszel, szinte teljes értékű életet élhet melletted.

Látáskárosult ismerősöd nincsen? Ha tudsz ilyet, ne röstelld kérdezni, ő milyen tanácsot adna!

Mennyi időt tudsz a kutyusra fordítani ? Dolgozol még , vagy sokat vagy otthon?

2015. okt. 26. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha időd engedi, írj majd néhány sort eddigi tapasztalataidról! :)
2015. okt. 28. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

8 órában dolgozom.


Tapasztalat? Hát.... mindenkinek ajánlom egy vak kutyus befogadását. Csodás tünemény ez a kutya, hangját sem hallani. Tegnapelőtt délelőtt hozták, most már nem ütközik neki semminek. Elsőn lakom, szóval kanyarogni sem kell a lépcsőházban, a lépcsőzés egész szépen megy neki. A sétáknál is ügyes, tanítom neki a "vigyázz" parancsot, essméletlenül okos. A póráz egy kicsit mindig feszes, hogy kapcsolatban maradjunk, így semmi probléma. Volt már kutyám, de ez a kutya valami csoda. A gyerekeket meg imádja... azt hiszem, marad itt :)

2015. okt. 28. 18:02
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Jaj de jó ilyet olvasni, kérdező. Látod, hogy próbál alkalmazkodni. :) Remélem, megtartjátok.
2015. okt. 28. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Meg hánytam-vetettem a dolgot, beszéltem attól, akitől hoztam, hogy marad nálam, két nap múlva intézzük a papírokat Életem legjobb döntése volt.
2015. okt. 28. 20:58
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Gratulálok, sok boldogságot vele :-)
2015. nov. 1. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!