Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen fajta kutya illik az...

Milyen fajta kutya illik az én életmódomhoz? Panel lakás (53nm)! Többi lent.

Figyelt kérdés

Fiatal standard munkaidőben dolgozó (8-16) fiatal srác vagyok, akinek több mint 10 éve nincs 4lábú csaholó barátja és nagyon hiányzik. Édesanyámmal élek aki 63éves, ebből kifolyólag nem egy atléta (ez fontos szempont a kutyaválasztás során).


Anyu miatt az ugri-bugri folyton pörgő kutyik kilőve.

Közös megegyezés, hogy divat ölebek kilőve (havanese, bolognese, yorki, shi-tzu és társaik).

A kutya értelemszerűen meg lenne mozgatva napi szinten, én jobban le tudom mozgatni mint édesanyám, így Ő csak az EÜ sétákat vállalná be. Ami nagyon fontos, nyugodt, családcentrikus kutyit szeretnénk, és mivel én még elég kezdő vagyok kutyatartás téren, így a kezdőknek is alkalmas fajtát szeretnék választani.

Amik szóba jöttek:

- francia/angol bulldog (bár rettentően borsos az áruk)

- spánielek (a cocker fejformáját én ki nem állhatom)

- shar-pei

- boxer (ő nagyon tetszik, de a megmozgatástól félek csak)

- basset hound

- tibeti spániel

- mini/közép schnauzer

- mopsz

- törpe pincher


Nyilván nyitottak vagyunk más fajtákra is, szívesen várom az ötleteket, meglévő tapasztalatokat.


Ami nem érdekel az a lakásba kutyából csak a plüsst és hasonló kommentek.


Akik a menhelyet ajánlanák, mert tudom hogy vannak ilyenek, tisztában vagyok vele én is hogy létezik a menhely, csak egy dolgot felejtenek el az emberek, hogy egy adott fajta jellem miatt választunk egy adott fajt, és a menhelyek 99%-a keverék, r-go még a nagyon hozzáértő sem tudja megmondani hogy az a tündérien kis visszahúzódó kutya egy nem nem rágja szét a lakást unalmában úgy hogy előtte 2,5 órát futkározott labdázott, stb. Köszönöm, és bocsánat a hosszú kiegészítésért. Várom a válaszokat ;)#kutya #panel #lakás #milyen fajta kutya való panelba? #milyen kutyát? #elsőkutyás gazdi
2015. nov. 2. 21:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%

Ezért utálni fogsz, de a menhelyen is van rá lehetőség, hogy látogasd (sőt, sok helyen el is várják) mielőtt elhozod, ráadásul az ott dolgozókat is meg lehet kérdezni a kutyáról, mert nem fognak hazudni, max. ha úgy döntesz, hogy ő nem felel meg, viszel másikat. De te tudod, csak egy ro.hadék vagyok, és muszáj volt leírnom. :D


A basset hound elég "lusta" kutya (ugye kutyáknál ilyen fogalom igazából nem létezik...:D), csak nála figyelni kell a gerincére, nem nagyon lépcsőzhet.


A törpe schnauzer nagyon is igényli a mozgást, de tündérek szerintem.:) Viszont általában nem annyira bújósak, és erős kéz kell hozzájuk, mert nagyon önálló kutyák.


A többi fajtában nem vagyok szakértő (bár ezekben sem:)).


Én a tacskókat is imádom :), de hozzájuk is erős kéz kell általában.

2015. nov. 2. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Amit ajánlanék... mopsz. Igazi kanapékutya,de én inkább francia bulldogot vennék. Jó helyről kell venni,sose szaporítótól. De nagyon okosak a törpe uszkárok,kiválóan alkqlmazkodnak, de a szőre igényes,kozmetikát igényel.
2015. nov. 2. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
Bár szerintem a mopsz is a divat ölebek közé tartozik, de mivel a listádon van, szerintem nektek az a fajta a legalkalmasabb. Csak nagyon nézd meg honnan veszed, ma is láttam olyan mopszot, hogy nem tudtam eldönteni, hova néz. Boxert semmiképpen, shar-peit se. Nem a panel miatt, mindegyikből ismerek panelest, de édesanyád a leírtak szerint nem boldogulna velük. Spánielek közül a cavalier kevésbé mozgásigényes és kisebb termetű is, mint az angol cocker. Nem írtad, de ha olyan panelházban laksz amiben nincs lift, és a földszintnél feljebb, ne válassz 8-10 kg-nál nagyobb tömegű kutyát, vagy legfeljebb amekkorát elbírtok, mert cipelni kell, hogy ne tegye tönkre a gerincét a lépcsőzés.
2015. nov. 2. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:

esetleg az amerikai cocker vagy a cavalier king charles spániel, ha az ő fejük tetszik :)

jók a felsorolt ötletek, de a törtpe pincser eléggé pörgős, kifejezetten ugrabugra, tehát a leírásod alapján őt kivenném a listából.

A mopsz és a bulldogok (az angol biztosan) eléggé horkolnak és pukiznak sokat. Aki ezt tolerálja, annak csodás, nagyon nagy szívük van amúgy.

2015. nov. 2. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
Ha ott a listán a boxer és a sharpei is, akkor mivel nekem van egy boxerem, és írtad, hogy anyukád is sétáltatná, akkor inkább a sharpei. A boxer is normális, ha lemozgatod, mert itthon kb csak alszik. De a sharpeitől jóval energikusabb és erőteljesebb. Szóval pl az enyém normálisan is tud sétálni ugyan, de! Időnként tökhirtelenrántegyetelőre. Namost ez anyukádnak nem lenne felemelő. Igen meg lehet tanítani, stb. De akkor is lesznek olyanjai, hogy hirtelen beleránt. A spánielt én nem ajánlom, nem valami szociális állatok. Persze tudom, nevelés kérdése is. De amiket itt látok, kb csak flexi végén vannak. Francia bulldog is jó, de inkább szukát, angol mégjobb, de az dominánsabb típus. Pincher iszonyú izgága, nagyszájú, viszont nem félős és így nyugodtan el lehet engedni, és nem is tudna elrántani senkit. Nagyon labdás, így könnyen lefárasztható. Basset hounddal én nem tudnék mit kezdeni, elég lusta jószág, csak úgy van.mopsz is jó választás, habár nagyon beteges, mint a bulldogok. Jó persze, hogyha jó helyről veszed stb, de rohadt drágák. Snaucer az elég ellenálló fajta, de már a törpe is eléggé főnök típus, erősen kell szocializálni-mint minden kutyát. A közép már eléggé erőteljes sétáltatást tekintve. Szóval én a helyedben, vagy sharpei, vagy pincher, vagy törpe schnauzer.
2015. nov. 3. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:

@13:04 pincher-nél a törpére gondoltál ugye? Elég tapasztaltnak tűnsz ilyen téren, a shar-peiek is nagyon tetszenek ^^.

De valamiért nagyon megragadott a boxer. Az alpom "végéről" választanék egy nyugisabb ebet, lehetőleg szukát, ha esetleg a boxosra esne a választás. Így talán kicsit nyugisabb ebbel gazdagodhatok. Köszönöm a válaszokat mindenkinek, vágom a továbbiakat ;) Hátha felszedhetek még némi hasznos infót ^^.

2015. nov. 3. 15:53
 7/13 anonim ***** válasza:
Én is a mopszot tudom ajánlani, nekem 2 is van: NEM ÖLEB! Társasági kutya, nem öleb. Egy szép kan sokszor több, mint 10 kg.
2015. nov. 3. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A menhelyen, ahol van mondjuk 300 kutya, mint nálunk, BIZTOS hogy találsz olyat ,aki megfelel neked, mert fajtánál is van egyed,és lehet az egyik cuki a másik agresszív lesz, illetve erősebb dominánsabb jellem. Vag yamíg az egyik pörgős, a másik nyugis. Menhelyen ismerik a kutyákat, el tudják mondani, hgoy ki az aki való idős emberhez, ki az aki nem, stb stb. De ha már ennyire fajtatisztát akarsz (illetve fajta jellegű keveréket, ha szaporítótól vásárolsz), akkor ott van a FAJTAMENTÉS!


Amúgy rengeteg menhelyen van "fajtatiszta" kutya.


Csak az elmúlt hétben láttam, a felsorolt fajtáid közül shar-peit, spánielt,boxer, pinschert. Akik FAJTATISZTÁK és gazdira várnak.


Kölyökkutyát csak akkor ha sok időd van rá, szerintem mivel egyedül lennél a nevelésére, mert írtad hogy anyukád nyugis inkább, akkor inkább ne kölyök legyen, mert a fejetekre nő.

Basset Hound amúgy kanapés, nyugis kutya, bár vadász, szóval ki kell elégíteni majd a vadászösztönét.

mopsz is lakáskutya, bohókás, horkolós, de pörgősebb mint a basset.

Schnauzerek nagyon okosak, és igénylik is a foglalkozást, elég pörgősek.

Tibeti spániel, spániel kintibenti kutya is lehet, bár nyilván inkább benti. Okosak, de pörgősek.

Boxer pörgős, bohókás, jó őrző-védő, sokat kell tanítani, na ő lehet elrántaná anyukádat..mondjuk meglát egy macskát.. kész a baj.

Bulldogok: Elég jó szobakutyák, szerintem nyugisak is, bár pörögnek néha,d e viszonylag sokat alszanak. Játékosak, horkolósak:D

Shar-pei, talán a aboxertől nehezebb a nevelése, mert elég makacs fajta, könnyen lehet agresszív, ha hozzá nem értő kezekbe kerül, de nyilván nem egy kaukázusi..Kutyasuli vele és a boxerrel mindenképp ajánlott.


Amit még ajánlok, a golden retriever, mert nyugisabb, nagyon okos, gyerekek idős emberek mellé kitűnő választás. Esetleg még a skót juhász.

De menhelyen van közepes méretű, nyugisabb, okos kutya, én azt mondom, hogy menj ki párszor menehlyre, ismerkedni, és ha nem találsz, akkor előjegyezhetsz egy törzskönyves kutyára. Mivel arra úgy is várni kell, lehet addig találsz menhelyen egyet. Tacskó még ami eszembe jut.

2015. nov. 4. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
13:49 Köszönöm! nagyon elgondolkodtató amit mondasz, és rettentően tapasztaltnak tűnsz. A goldennek és a skót juhásznak nem lenne túl nagy a mozgásigénye egy olyasmi életmódhoz amit leírtam? És én is tudom hogy milyen kutyik vannak menhelyen, de eddig még! nem találtam meg ott az igazit. De kitartóan keresem. Esetleg privátban válthatnánk a témáról pár szót.
2015. nov. 4. 20:07
 10/13 anonim ***** válasza:
Boxeres vagyok. A boxert, ha Te egy nap egyszer egy órára úgy is elviszed sétlni, hogy akkor vagy el van engedve, vagy a futtatón kiőrjöngi magát, akkor nincs semmi gond vele. A sétánál látom kicsit neccesnek, hogy anyukádat esetleg elrántja. Nálunk amúgy átalussza az egész napot itthon, csak akkor pörög, amikor kint vagyunk, el sem hiszem, hogy otthon meg mintha téli álmot aludna....
2015. nov. 4. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!