Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ideje a vágtának neki kezdeni?

Ideje a vágtának neki kezdeni?

Figyelt kérdés
3 eve lesz h lovagolok de eddig csak magan haznal es max ugettunk de nem voltam vmi jujjdejo.Aztan most lesz az 5. Oram a lovaardaban es eleg lusta lovak akadtak eddig a kezembe viszont az edzo azt mondta h le a kalappal elottem h tudom kontrollalni ezeket a "nehez" lovakat es h legkozelebb megyunk terepre es elkezdjuk a vagtat.Tul korai lenne?

2015. máj. 11. 22:08
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:

35-ös válaszoló, a szegénységi bizonyítványodat most szépen kiállítottad magadról... Látszik, hogy tudásod nulla, tehát nem is vitatkozom tovább a dologról.

Nyilván ha matektanár lennél első osztályban, akkor is függvénytáblával kezdenél, nem a számok megtanításával, hiszen ne ragaszkodjunk már a szabályokhoz.... gratulálok, lovagolj ahogy akarsz, de legalább másokat kímélj meg a szó szerint borzasztó szakértelmedtől.

2015. máj. 16. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 42/65 piriiiii ***** válasza:
0%
Piri miért szegény?
2015. máj. 16. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 43/65 anonim ***** válasza:
41-es! Gyerekekkel nem vitázom! :p
2015. máj. 17. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 44/65 anonim ***** válasza:
A lovak miért szegények?
2015. máj. 17. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 45/65 anonim ***** válasza:

41-es: én részletesen kifejtettem, hogy miért terepen tartom az első vágtákat. Ott szebben, jobban, egyenletesebben megy a ló, és a kezdők könnyebben ráéreznek a vágtamozgásra.

Ezzel szemben annyit tudtál felhozni, hogy az örkénytábor... de azt nem tudod megmondani, hogy MIÉRT úgy csinálták ahogy, de szerinted mindenki hülye, aki nem utánozza őket.

Talán ne tegyél dehonesztáló megjegyzéseket másokra, ameddig nem tudod szakmai érvekkel megvédeni az álláspontodat, jó???

2015. máj. 17. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 46/65 anonim ***** válasza:

Kedves 42%-os válaszoló! Lehet, itt osztani az észt, hogy ideális iskola ló és oktató nincs, meg hasonlók, de akkor honnan van ideális terep meg terep ló? Mert, az ideális terepló megy a előtte lévő után (amit egyébként sokkal biztonságosabb környezetben karámban is megtehetne), nem kezd el vele versenyezni, nem ijed meg semmitől,nem marad le, nem gondolja meg magát és fordul vissza egyszer csak, sorolhatnám...Az ideális terep dettó, nincs köves talaj, nincs messze, nincsenek ijesztő dolgok stb. Ha ezek a tulajdonságok mind a terepre és a tereplóra véletlenszerűen összeeshetnek, akkor az ideális iskola lóra, miért kevesebb az esély?


De akkor most leírom én hogy tanultam meg a vágtát az ideális iskola lovakon: hárman lovagoltunk, a húgom, egy profibb lány és én. Én és a húgom először vágtáztunk. A profibb lány ment elől, mi ketten utána. A karámban bent volt két oktató egyik rám figyelt, másik a tesómra és ha látták hogy bármelyik ló is egy kicsit vissza akar esni kicsit cuppogtak neki és mentek tovább a lovak. És láss csodát tökéletesen és biztonságosan megtanultam vágtázni!


De én eltudom fogadni azt is ha te úgy tartod jónak, ahogy, mert én is jártam már ilyen helyeken, de akkor te is legalább legyél képes elfogadni más véleményét , ha ő nem ért egyet veled, mert a mondani valóddal semmi baj nincs, inkább az alpári, primitív és provokatív stílusoddal.

2015. máj. 17. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 47/65 anonim ***** válasza:

Aztán én azt hol írtam, hogy olyan mazsolát viszek ki terepvágtára, aki meg sem tudja állítani a lovat? Sehol. Egy bizonyos szintet természetesen meg kell ütni, addigra, mire én megvágtáztatom, addigra már néhány "sétaterepen" túl vagyunk, és olyan balgaságot sem csinálunk, hogy egy, a rangsorban alább álló lóval vinnék vezetett vágtára egy, a rangsorban felette álló lovon ülő tanítványt, ennyire lükének már ne nézzél! Régi, bevált felállások ezek, unalomig ismert útvonalakon, egyetlen új tényező benne csak az újabb és újabb tanítvány, semmi más.

Sajnos a lovak halálra unják a karámot. Meg én is. Meg a tanítványok is. Egy idő után muszáj egy picit belenyalniuk a mézesbödönbe, különben nem jönnek többet. Egy kis terepvágta után már lehet neki azt mondani, hogy "tegnap ügyesen vágtáztál, most pedig bent maradunk, és megmutatok egy-két finomságot" de ha alapból ezzel jövök neki, hogy futószár, meg "miért nem csinálod szabályosan azt a nyavalyás beugratást, hát nem megmutattam, hogyan kell??? Addig ne is álmodj semmiféle terepről, amíg nem tudod a lovat úgy beugratni, mint egy igazi örkénytábori csodaoktató" akkor egy idő után elküld a k...a anyámba, és keres másik helyet. És neki lesz igaza! Ők azért jönnek ki, és hagynak itt nem kis pénzeket, hogy kikapcsolódjanak a mindennapi stresszből, nem azért, hogy én még egy lapáttal rátegyek. És hát az iskolában sem csak akkor mutatják meg a "B" betűt, amikor az "A"-t már kalligrafálni is tudod, hanem fél év alatt lenyomják az egész ABC-t, és utána együtt gyakorlod írás és olvasás órán. Vagy legalábbis amikor én jártam, még így volt.


Egyébként meg tárt kapukat döngetsz, már a 14-es válaszomban leírtam, hogy "akinek van olyan lova, az oktasson vágtát a futószáron, nem vagyok én ennek ellenére..." Itt nem én vagyok az intoleráns. Itt velem szemben intoleráns néhány okos pulykatojás, akik semmiféle szakmai érvvel nem tudják alátámasztani a nézeteiket, csak olyanokat mondanak, hogy "az nem szabályos" meg hogy "az örkénytáborban nem így csinálták tehát te felelőtlen vagy"

2015. máj. 17. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 48/65 anonim ***** válasza:
59%

Sétaterep???? Egy szintet meg kell ütni a vágtához???? Ne haragudj, de ennél már úgy érzem,nincs lejjebb.....

Először: ha nincs megfelelő lovad az oktatáshoz,ne oktass. Másodszor:ha nem tudsz lovagolni -márpedig elég gyenge szinten lehetsz, ha annyira se vagy képes megtanítani egy lovat, hogy oktatni lehessen rajta, akkor mit akarsz mégis tanítani? Harmadszor: MINDEN jármódot meg kell tanítani VOLTIZSHEVEDERREL, ahol a tanítványnak semmi más dolga nincs, mint megérezni, hogyan is mozog a ló és megtalálni az egyensúlyt. Ha ez megvan, jöhet a nyereg, még mindig futószáron, így meg tudod tanítani a könnyűügetést, tanügetést, természetesen a vágtát is. Ha ez is megvan,még mindig futószáron, de már a tanítvány kezébe adod a szárakat, hogy megtanulja a kéz függetlenítését, valamint elkezditek tanulni a helyes segítségadásokat. Ha jól csináltad, akkor ezek után bátran mehet osztályban vagy egyedül karámban, s ha benn gond nélkül lovagolja a lovat bármilyen jármódban, alap feladatokat, mint kiskör, kígyóvonal stb. jól végrehajt, akkor mehet a tanítvány terepre.

A sétaterepeddel kiverted a biztosítékot nálam rendesen. Honnan tudod garantálni, hogy nem történik valami váratlan, nem ugrik meg a ló, stb? Hogyan fog rajtamaradni a lovon az, aki még soha meg se próbált vágtázni? Sehogy. Bepánikol és jó eséllyel még nagyobb bajt csinál, mint egy szimpla leesés.

És akkor nézzük a ló oldaláról: értem, miért nincs olyan lovad, amelyikkel lehetne benn normálisan dolgozni. Hiszen minden kezdőnek hagyod,hogy szétrángassa!!! Amellett, hogy szerencsétlen lovaid milyen fájdalmakat kénytelenek elviselni a hátukon huppogó, szájukba kapaszkodó lovasoktól, még természetesen azt az esetleges tudást is kiirtod belőlük, ami azelőtt bennük volt, hogy szerencsétlenségükre hozzád kerültek! Nyilván mind ferde lesz, nem lesz szája, se oldala, gőze se lesz a segítségekről, ha így vannak dolgoztatva!

Az meg már csak a hab a tortán, hogy hogyan számolsz el a saját lelkiismereteddel, amikor (és sajnos csak idő kérdése hogy nem "ha", hanem "amikor" lesz a megfelelő szó) a tudatlan ostobaságod ember vagy ló életébe kerül...

2015. máj. 17. 21:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 49/65 anonim ***** válasza:
25%

Van megfelelő lovam az oktatáshoz. Nekem megfelel, a tanítványoknak megfelel, és pont azt valósítom meg a terepvágtával, amiről te is beszélsz: "a tanítványnak semmi más dolga nincs, mint megérezni, hogyan is mozog a ló és megtalálni az egyensúlyt" Én ilyen helyzetet terepen tudok előállítani. Karámban nem.

És igen, bizony, sajnos az iskolalovaknak el kell tűrnie ezt-azt, mire a mazsola megtanul rajtuk lovagolni, és mire megtanult, addigra el is marad, vagy mert megunta, vagy mert átmegy sportistállóba, vagy mittudomén.

A dolgok természetes rendje, hogy amit használnak, az amortizálódik is. Nem tudok minden dülöngélő, szájtépő kezdő segge alá vadonatúj, frissen képzett lovat adni, akkora pénz nincs az ágazatban, te is tudod, én is tudom. Ettől még hogyha holnap bekövetkezik minden rossz, amit ideokádtatok, um. megugranak a lovak, én leesek, a tanítványt elragadja a másodló, később ő is leesik, pont az egyetlen kődarabra a réten, és esés közben eltörik a telefonja, eltéved a mentőautó stb. stb. akkor az még mindig csak az első eset lesz többszáz lovas közül.

2015. máj. 18. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 50/65 anonim ***** válasza:

Nincs megfelelő lovad az oktatáshoz, ezt nem fogod fel! Az oktatáshoz megfelelő ló képes tökéletesen menni futószáron, lehet vele dolgozni karámban. És nem, nem új lovat kell venned, hanem elegendő tudással kell rendelkezned ahhoz, hogy időnként átlovagold, felfrissítsd azt a lovat. Amúgy pedig nem is romlik el annyira az a ló, ha úgy oktatsz, ahogy én is leírtam. Mert mire a tanítványod a kezébe kapja a szárakat, már valamelyest helyén van mindene.

Amiről pedig te beszélsz, mint tereplovaglási baleset, az csak egy apróság. Ne tettesd már magad teljesen sötétnek, pontosan tudod, miről beszélek. Ha pedig nem, akkor még nagyobb a baj, mint gondoltam.

Komolyan kíváncsi lennék, hol fizetted ki az oktatói papírodat. Mert hogy normális helyen erre, amit te oktatásnak gondolsz nem adnak bizonyítványt, az tuti. Ha meg nincs, akkor végképp no comment.

Azért tart ott a magyar lovastársadalom, ahol, mert olyanok nevezik magukat oktatónak, akiknek nem szabadna tanítványt a közelébe engedni. :-(

2015. máj. 18. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!