Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Mit gondoltok a vadászatról?

Mit gondoltok a vadászatról?

Figyelt kérdés

2014. júl. 31. 22:36
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
41%
Hát van a vadgazdálkodás, amikor szabályozni kell az állatállományt, az rendben van, az a szükséges rossz. Meg van az aberráció, amikor az ember pénzen vesz magának tagságit, leteszi a vadászvizsgát és élvezetből halomra gyilkol pár védtelen vadat, aztán a halott testükkel pózol, az ilyet nyilvános kivégzésre ítélném.
2014. júl. 31. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
49%
Biztos, hogy szórakoztató dolog, de én akkor fogok egy őzikére rálőni, ha nála is lesz puska.
2014. júl. 31. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 A kérdező kommentje:
Nyilván vannak olyanok, akik nem látnak bele a vadászok életébe hiszen télen, amikor az őzike vaddisznó nem talál magának élelmet, akkor a vadászok tartják őket életben és ha nem lőnék meg az őzeket vaddisznót, akkor nem lenne termés a földeken
2014. júl. 31. 22:46
 4/21 anonim ***** válasza:
85%
Én nagy állatbarát vagyok, de vadászat-horgászat is a kedvenceim közé tartozik. Olyan vadászokat ismerek akik vagy selejtes őzbakokat lőnek ki vagy vadkár elhárításkor segítenek. Higgyétek el, a kukorica vagy búzaföldeket sec perc alatt feltúrnák a vaddisznók és muszáj valahogy kordában tartani őket. Süldőkből és kanokból lőnek általában kocát nem nagyon. Azért ha valaki jó vadász pontosan tud lőni úgy hogy az állat nem szenved sokat. Megadja a végső tiszteletet, utolsó falatot ad az állat szájába, töretet csinál, aki ezeket megteszi normális. Azért egy szép trófea vagy agyar szép tud lenni. De ezek mind normális keretek között történjen
2014. júl. 31. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/21 Nimród Csaba válasza:
80%

1. válasz adó: szerinted mi a vadgazdálkodás? Azt terület és vadászvizsga nélküli emberek végzik, és ezek szerint ahhoz nem kell állatokat elejteni?

Az szomorú tény, hogy az emberek többsége a vadászról annyit tud, hogy lelövi az állatokat, azt nem, hogy mennyit tesz az egészséges állományért és az élőhelyük védelméért.

Az intenzív mezőgazdasági termelés felborította a természet egyensúlyát, lévén a szarvasnak és vaddisznónak az emberen kívül Magyarországon olyan ragadozó nem igen akad amely kárt tudna tenni az állományban, így csak az ember tudja szabályozni a létszámot. Az elmúlt 20 évben, a vadászat mellett is a vaddisznó és gímszarvas állomány is a többszörösére nőtt. Egyre több helyen probléma, hogy annyi kárt tesznek a vadak a mezőgazdaságban amit a vadásztársaságok nem tudnak kifizetni. (laikusoknak mondom, hogy a vad által okozott kárt, a vadásztársaságok fizetik). Azt sokat hallom hangoztatni, hogy ártatlan állatokat lőnek halomra ezek a barbár emberek, de alternatívával még nem találkoztam.

2014. aug. 2. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/21 anonim válasza:
84%

Természetszerető emberként is azt gondolom, hogy a vadászatra jelenleg hazánkban szükség van. Ahogyan azt az előttem szóló is írta, jelenleg számottevő példányú természetes ellensége nem található hazánkban a legtöbb nagyvadnak. A vaddisznó szaporasága pedig például annyira nagy, hogy azt szükségszerű kordában tartani, mert nem csak a mezőgazdasági területeken, hanem az erdőkben is, és a védett állat és növények között is képes komoly pusztítást véghez vinni. Egy adott területen a vadászok azon dolgoznak, hogy annyi vad legyen a területen, amennyit az adott terület képes eltartani úgy, hogy az a vadaknak is megfeleljen.

Magyarországon sajnos az átlagembernek elég negatív véleménye van a vadászokról (sajnos sok vadász erre okot is ad), azonban azok a vadászok akik a hagyományokat tisztelve ápolják a vadállományt komoly segítségére vannak nemcsak a mezőgazdaságnak, de úgy az erdészetnek, a nemzeti parkoknak, a természetvédelemnek és a társadalomnak. Amikor szomjaznak a vadak inni visznek nekik (hogy ne a Balatonból igyanak mikor mások fürdenek), amikor éhesek enni adnak nekik (főleg télen, hogy ne pusztuljanak el), ha kell betegségek megelőzésére gyógyszerrel látják el őket. A legtöbb az állatnak szenvedést okozó orvvadászt is a vadászok leplezik le.

Az állomány kordában tartása komoly szempontok alapján történik, a vadállomány minőségének növelése illetve állományának megfelelő szintentartása végett.(nem pedig vaktában, ahogy ezt sokan gondolják).

Egyszóval a vadászok többsége hasznos munkát végez a társadalom és a természetvédelem szempontjából is!

2014. aug. 4. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:
11%

Egyrészt az ún. "vadgazdálkodás" lövöldözés nélkül is megoldható. Másrészt balesetveszélyes az erdőjárókra.

A vadászok élvezetből lőnek, a vadásztársaságok a vadásztatásból igen nagy bevételre tesznek szert.

A vadászat pártiak egyik érve hogy túl szaporodnának ezért lőni kell, a másik meg hogy etetni kell őket hogy télen ne pusztuljanak el - elég nevetséges.

2014. aug. 4. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim válasza:
84%

Hogyan kivitelezné az előttem szóló a vadgazdálkodást puska nélkül, erre szerintem nagyon sokan kíváncsiak lennének, illetve szerintem arra is hogy az Ön által kínált megoldás illetve annak következményei mennyire lenne balesetveszélyes az erdőjárókra!? Hogyan oldaná meg például a rókaállomány, vagy a vaddisznóállomány szintentartását? (fel is teszem ezt a kérdést egy új topic-ban)

A vadászat az előttem szóló szerint balesetveszélyes az erdőjárókra. Ha valóban annyira balesetveszélyes linkelje már be azokat a cikkeket ahol túrázót lőttek meg a vadászok véletlenül. Cikkeket amiket találni fog: hajtót, illetve vadásztársát lőtte le, vagy szándékosan valamelyik családtagját - előzőek gondatlanságból történtek, utóbbit nem is tekintjük vadásznak- , de turistát? 56 000 vadász van ma Magyarországon, illetve 25 000 vendégvadász érkezik minden évben az országba, mindez túlnyomó részt balesetmentesen. Azt állítani, hogy a vadászat veszélyes az erdőjárókra szerintem alaptalan állítás. Az ötös lottó megnyerésére nagyságrendekkel nagyobb esélyt látok, mint egy erdőjáró vadász általi gondatlan lelövésére.

Az igazi vadász nem a lövés élvezetéért vadászik (aki a lőni szeretne az agyaggalambozik). Idézem gróf Széchenyi István aki maga is vadász volt: „A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.” Az átlag magyar ember fejében az van, hogy a vadászat úgy zajlik, hogy a vadász kiül a lesre, majd a vad kijön az etetett helyre , és a vadász lelövi bármiről is legyen szó. Nos ez a valóságban a következőképpen működik: a vadász elfoglalja a leshelyet, illetve megérkezik a vadászni kívánt területre (cserkelés esetén), majd az előre meghatározott vadfajból/fajokból (aminek vadászati idénye kell hogy legyen, és a tervezett kilövési mennyiséget a vadásztársaság nem haladta meg) lőheti a meghatározott nemű és korú egyedet (illetve a betegeket). Ez körülbelül annyit tesz, hogy kimegy a vadász vadászni, majd a sok madárcsicsergés mellett megnéz jópár nem lőhető egyedet és sok esetben nem is lő semmit. Azonban ilyenkor a közhiedelemmel ellentétben nem csalódva megy haza, hanem jókedvűen. Hiszen a természetben töltött el egy kis időt (ott ahol szeret lenni), egészséges egyedeket látott, illetve fejlődő, jó kondiciójú vadakat, amik a jövő évi szaporulatban ezeket az ismérveket viszik majd tovább. Ez olyan érzés, mint amikor a kertész látja, hogy szépen fejlődnek a gyümölcsök a kertben: elégedettséggel tölt el, megérte dolgozni érte, anyagiakat áldozni.

Egy átlagos vadásztársaság költségvetése pedig úgy néz ki, hogy van a vendégvadászatból származó bevétel (itt a vadásztársaságok tagjai gyakorlatilag átengedik a vendégnek a vadászat lehetőségét némi díjazás ellenében – ezt bérvadászatnak hívják), van a vadásztársaság tagjai által fizetett tagdíj. Ezen bevételekből a legtöbb vadásztársaságnál nem jön ki a kiadási oldalon szereplő vadkárok kifizetése, illetve a vadászati jogért kifizetett költség, valamint a vadgazdálkodással kapcsolatos egyéb költségek (pl. a vadak etetése télen) , ezért a vadásztársaság tagjai között a fennálló különbözetet szétosztják, amit nekik be kell fizetniük. Ha mégis kijönnek a bevételből, akkor azt fejlesztésre fordítják (mely fejlesztéseket túlnyomó részt a vadállományra fordítanak)

Remélem sikerült jól szemléltetnem, hogy a vadgazdálkodás egy olyan munkában és anyagiakban folytatott ráfordítás, melynek az eredménye az adott területen a vadeltartó képességnek megfelelő mennyiségű és a lehető legjobb kondíciójú, lehető legegészségesebb vadállomány.

2014. aug. 5. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim válasza:
78%

"Sokan azt hiszik, hogy aki vadászik, az nem szereti az állatokat. Pedig ahol vadászok vannak a világon, ott van vad, ahol nincsenek vadászok, ott nincs vad, mert ott az orvvadászok kiirtották. A vadászok nemcsak lelövik a vadakat, hanem vigyáznak is rájuk."

Bodrogi Gyula

2014. aug. 5. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
7%

Vannak olyan állatok, amelyekre nem lehet puskával vadászni, valahogy mégis megoldják a létszámuk szabályzását. (pl. patkány, hal, szúnyog) Csak valahogy a vadászható állatok esetén nincs rá igény, mert a vadászok szívesen végzik ezt a munkát.

Egyrészt a "vadászbeleset" szóra keresve az első oldalon több olyan cikk jön fel, ami szerint gondatlan vadász lőt meg idegen embert akinek köze nem volt a vadászathoz.

[link]

[link]

Másrészt normális ember ha hallja hogy lőnek másfele megy mert a vadászat veszélyes - talán ezért nem történik annyi baleset.

Harmadrészt kerültem már olyan szituációba, hogy az erdő széle felé közelítve vissza kellett mennem az erdőbe, mert felém lőtek (inkább nem vizsgáltgam ki volt.)

A "vadászat úgy zajlik" részből kimaradt az alkohol, amiről a leshelyek környékén elobott szemét tanuskodik. Ha szegény vadász a természetben töltött idő után jókedvűen akar hazamenni akkor meg ne vigyen puskát.

A veszteséges vadásztársaságok meg nyugodtan megszűnhetnek és akkor a tagoknak nem kell befizetniük.

Meggyőzőbb lenne olyan hírességektől idézni a vadászok dicséretét, akik nem vadásznak.

Én nem ítélem el a vadászokat. Bizonyos embereknek szükségük van erre. Valószínüleg az emberi természet része. De ne akarják ezt másnak magyarázni, szemléltetni mint ami.

2014. aug. 7. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!