Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Valószínűleg visszaestem a...

Valószínűleg visszaestem a betegségbe. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Januártól jártam havi szinten pszichiáterhez alvászavarral - illetve kevert szorongásos és depressziós zavarral.

Kezdetben Ataraxot kellett szednem, majd miután adagnövelés ellenére sem javult az állapotom, orvosom hatására áttértünk a Valdoxan nevű antidepresszánshoz.

Nem szívesen szedtem, hiszen nem szerettem volna rászokni, illetve gyógyszereken élni, s azzal sem értettem egyet, hogy bármikor amikor mentem, mindig adagot növelt, ahelyett, hogy az állapotomnak az okát találta volna meg. Így, miután már napi 2 antidepresszánst írt fel ,s az sem használt (nagyon súlyosra fokozódott az alvászavarom),ezért úgy döntöttem, hogy keresek valamilyen természetes megoldást.

A teák, vitaminok, stb, a gyógyszer előtt sem használtak, így tudtam, hogy valami más kell nekem.

Megtaláltam az 5HTP nevű természetes antidepresszánst, s mivel egyik ismerősöm is azt szedte, meg a neten is csak jókat olvastam róla, így elkezdtem szedni.

Mikor visszamentem a dokihoz most szeptember elején, s mondtam Neki, hogy kialakulóban van egy párkapcsolatom (amiből végül is nem lett semmi), illetve lehetőségem van egy külföldi modellmunkára (sajnos ez sem jött össze), továbbá közöltem vele, hogy az antidepresszáns nem használt, így elkezdtem az 5HTP-t, s voltam metamorf masszázson is, azt mondta, hogy örül, hogy találtam magamnak valami új dolgot, s mivel úgy néz ki, hogy pozitív dolgok történnek az életemben, ezért majd csak egy év múlva kell visszamennem kontrollra, de akkor is csak úgy, ha szeretnék (!), ha netán nem mennék vissza, akkor sincs semmi baj.

Utólag belegondolva, teljesen úgy jött le, hogy Ő így már nem akar velem foglalkozni, ha nem szedem azt amit ő mond, akkor oldjam meg magam a problémám.


A depresszív , szorongásos hangulatingadozásaim nem múltak el, s kb. egy hete egyre sűrűbben, egyre tovább tartva és egyre súlyosabban jelentkeznek.

Az 5HTP-t szedem ugyan úgy, de semmi változás.


Mit tegyek ? Ha visszamegyek az orvoshoz, akkor ismét csak gyógyszert fog felírni, ami vagy használ vagy nem,de inkább az utóbbi, és csak a mellékhatások jelentkeznek. Magánrendeléses pszichiáterhez nincs pénzem menni, TB alapon pedig csak ő van aki a legnormálisabb. Pszichológushoz régebben jártam, az nem segített, magánrendeléses áron pedig nem tudok eljárni máshoz sem.


Érzem, hogy ez az állapot nagyon nem jó, egyre több a rossz gondolatom, amiket még csak-csak kordában tudok tartani, de félek, hogy később nem fog ilyen "könnyen" menni.


Bocsánat, hogy hosszúra sikeredett, köszönöm, ha elolvastad..


18/f



2014. nov. 7. 16:27
 1/7 anonim ***** válasza:
Orvos úgysem fog mást csinálni, csak rajtad próbálgatja az őt utaztató gyógyszergyárak termékeit, míg bele nem rokkansz. A régi mondás szerint: segíts magadon és az isten is megsegít. Foglald el magad jobban fizikailag és szellemileg is alkotó, értelmes tevékenységekkel és jobban fogod érezni magad. Majd rájössz, hogy a segítség sosem kívülről jön.
2014. nov. 7. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Szerintem nyugodtan menj vissza az orvoshoz, hiszen azért küldött el, mert jöttek a pozitív dolgok az életedbe, és azt hitte ezek majd megoldják a gondodat, most rosszabbul vagy, semmi gond, ha visszamész.


Amúgy szerintem jót tenne, ha bekapcsolódnál valamilyen közösségi szakkörbe, ahol jól érzed magad, barátokra, esetleg társra lelsz. Kirándulós csapathoz is csatlakozhatsz, ezzel is sokat tehetsz az egészségedért.

2014. nov. 7. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Én nem igazán értem milyen reakciót vártál a dokitól. Mármint a tények: jó pár nagyon pozitív történést előrevetítettél, plusz önkényesen úgy döntöttél (nem hibáztatlak vagy leszóllak, értem miért tettél így) hogy elhagyod azt a szert, amit a pszichiátered jónak látott, ezzel pedig elég drasztikusan kifejezted a véleményedet arról, hogy mennyire bízol benne és a tudásában. Valóban nem tévedhetetlen, valóban írhat fel szert, ami végül nem segít, de azért az ilyesmit meg is lehet vele beszélni. Egyébként ha nem hatott a valdoxan, akkor nem értem miért csodálkozol, hogy növelte az adagot. És a dokik nem mindig kizárólag megnyugtatás céljából mondják, hogy nem lehet rászokni. Egy ilyen állításnak alapja is lehet. Ha bizonytalan vagy, szegezz kérdéseket az orvosnak, vagy nézz után alaposan a neten.


A valdoxanról egyébként még annyit, hogy én is szedem, napi két bogyót, és míg az egy bogyó nem segít túlzottan, a kettő mellett tényleg elég jól alszom, mivel ez a szer első sorban egy olyan anyagot juttat a szervezetbe, ami az alvást segíti, mármint azt hiszem az ilyen alvási fázisoknál segít, hogy jobban működjenek a dolgok. Szóval lehet, hogy hatott volna.


Egyébként én azt tanácsolom, hogy menj vissza a pszichiáterhez és beszélj vele. De csak ha jobban el tudod fogadni a munkáját. Mert az ő feladata tényleg az, hogy orvosilag segítse az ilyen mentális problémákat és ez nem azt jelenti, hogy egy órát lelkizik veled, hanem azt, hogy gyakorlatiasabb módon segít. Gyógyszert ír fel, figyel az egészségedre és néha szoktak tippeket adni hogy valamit így vagy úgy csinálj, de ennyi. Nekik ez a dolguk.

Pszichológus ügyben ha ilyen fiatal vagy, akkor körülnézhetnél esetleg ilyen helyeken, hogy családsegítő, vagy valami hasonló nevű ifjúságtámogató szociális hely. Esetleg menj el a házidokihoz, kérdezd meg tőle milyen olyan helyet tudna még, ahol talán ingyen tudnál pszichológushoz jutni. Nem tudom hol laksz, de van olyan hely, ahol van ilyesmi, szóval pár kört még megér a téma. Sok sikert!

2014. nov. 7. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem,hogy milyen az életed?Mozogsz eleget?Eszel rendesen zöldség,gyümölcs,stb.Pár éve olvastam egy kommentet,ott a fiúnak candida gomba fertőzése volt az egész testében és az okozott nála alvászavart,pszihés tüneteket.Nézz utána a candina gombának is.
2014. nov. 8. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

#3 válaszoló!


Szerintem félrértettél.

Nem azt mondtam,hogy kételkednék a doki tudásában, de tény, hogy a Valdoxan nem használt, s ha tovább szedtem volna a napi kettő szemet mindaddig,míg időpontom nem volt (azt hiszen 3 hét kb.), tuti,hogy megőrültem volna.

Az alvászavar nálam nem abban merül ki,hogy nem tudok elaludni-illetve nehezen tudok felkelni. Mindezeket tetőzi a nagyon súlyos holdkórosságom,ami nevéből adódóan nálam nem csak teliholdkór jelentkezik,hanem szinte minden éjjel. A Valdoxan ezt csak fokozta, volt olyan,hogy egy éjszaka 4-5x voltam alvajáró, de nem szimplán járkáltam, hanem egy adott szituációban voltam,beszéltem, agresszív voltam, halucináltam,stb. Ezt így nehéz leírni, de hidd el,eléggé abnormális dolgok,melyek gyerekkorom óta (a depresszióm előtt is ) jelen vannak, s mára már fokozódtak. A Valdoxan elhagyása után most azt tudom mondani,hogy sokkal ritkábban fordul elő, de sajnos még mindig jelen van az életemben. Volt szó az alvásvizsgálóról is,de végül egyszer sem küldött el oda.

2014. nov. 9. 00:59
 6/7 A kérdező kommentje:

#4 válaszoló!


Heti rendszerességgel sportolok, próbálok odafigyelni az étrendemre, sportos testalkatú vagyok.

Nem hiszem,hogy nálam ez okozná a depressziót /alvászavart.

2014. nov. 9. 01:01
 7/7 anonim ***** válasza:

3. vagyok

Bocsánat, azt hiszem tényleg félreértettelek kicsit. De egy valamit nem értek. Ahova én járok TB alapon (Pszichiátriai Gondozó) ott az a rendszeres, hogy ha a betegnek van valami azonnali problémája, például a gyógyszer ront a dolgokon, nem pedig hat, akkor egyrészt felhívja az orvosát rendelési időben és tanácsot kér, másrészt a megbeszélt időponton kívül is bármikor bemehet. Én is mentem már be úgy, hogy időpontilag semmi keresnivalóm nem volt ott, de sose küldtek el, sőt foglalkoztak velem. Szóval ha ennyire súlyos problémáid voltak a gyógyszer miatt, akkor miért nem kerested fel a dokit? Mert nem tudom TB alapon jársz vagy magánba, de ha TB alapon létezik ilyesmi, akkor nehogy már a pénzedért dolgozó doki ne törődne veled.

2014. nov. 9. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
