Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan marad meg a rost az...

Hogyan marad meg a rost az ételben?

Figyelt kérdés
Igyekszem rostban gazdag étrendet folytatni, ezért minden nap szoktam enni párolt zöldségkeveréket. (általában mexikói zöldségkeveréket) De nemrég olvastam az interneten egy cikket, miszerint a zöldségekben gyümölcsökben a rost párolás hatására megsemmisül, így nyersen kell őket fogyasztani, hogy megmaradjanak benne a rostok. Másik helyen, pedig azt olvastam, hogy teljesen mindegy hogyan készíti el az ember a zöldséget, gyümölcsöt, megmarad a rosttartalma. Akkor mi az igazság? :)

2019. nov. 14. 10:45
 1/4 anonim ***** válasza:
Nyersen megmarad az összes rost, főzve, párolva veszít belőle.
2019. nov. 14. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
A legjobb, ha eszel nyers zöldséget, gyümölcsöt IS a párolt mellett (a vitaminok miatt is). Én pl. biztosan nem ennék nyers brokkolit, zöldbabot stb., nyers kukoricát főleg nem :) Gyümölcsöt viszont inkább nyersen, mint főzve. A répa, a hagyma és még pár zöldség jó nyersen és főzve is. Nem csak a rost számít, lehet, hogy a párolt zöldségekben valamivel kevesebb a rost, cserébe viszont könnyebben emészthetők.
2019. nov. 14. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Csak tudnám, hogy azok az emészthetetlen anyagok, amit rostnak hívunk - párolás hatására hova tűnnek egyesek szerint? Emészthetővé válnak? Vagy a gőzzel együtt elillannak? Aki ilyeneket terjeszt mit gondol erről???

Nyugodtan párold meg a zöldségkeverékeket, rostban gazdag marad. A rost nem C vitamin, hogy párolás hatására elbomlik (megsemmisül).

2019. nov. 14. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

A rostok olyan növényi alkotórészek, melyek ellenállnak a szervezetünk emésztőenzimeinek, tehát nem képesek felszívódni, de az emésztés és a felszívódás szabályozásával segítenek egészségünk megőrzésében.


KÉT CSOPORTJÁT KÜLÖNBÖZTETJÜK MEG:


1. Vízben oldódó növényi rostok


Ilyenek például a pektinek, a hemicellulózok kisebb része (például béta-glükán), inulin, növényi gumik és nyálkák, valamint a keményítők.. Gélképző tulajdonságuk miatt lassítják az ételek áthaladását a felső béltraktuson, vala­mint késleltetik, vagy meggátolják egyes tápanyagok és bizonyos élelmiszerek összetevőinek felszívódását. A vas­tagbélben élő baktériumok egy részüket képesek fermen­tálni, és rövid szénláncú zsírsavakat illetve gázokat képez­nek belőlük. Főbb forrásaik: pektin: gyümölcsök (például al­ma, birsalma, cseresznye, szőlő stb.), zöldségek (például sárgarépa), béta-glükán: zabkorpa, árpakorpa, csicsó­ka, cikóriagyökér, fokhagyma.


2. Vízben nem oldódó növényi rostok


Ebbe a csoportba sorolhatók például a cellulóz, a hemicellu­lózok nagyobb része és a lignin. Duzzadóképességük miatt vizet szívnak magukba, ezáltal a székletet lágyítják, és a vas­tagbél működését szabályozzák. Főbb forrásaik: cellulóz: zöldségfélékben (például káposzta, hüvelyesek, kukorica, borsó), búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héjanyaga, olajos magvak (mák, mandula, mogyoró), hemicellulóz: mag­vak külső héjanyaga, fás szövetekben, lignin: növények dur­vább, fás részei (például fás karalábé).


Vannak a szervezetünkben olyan elváltozások, melyek megelőzésére vagy kezelésére a rostdús táplálkozás kiváló, természetes gyógymód lehet. Ezek közé sorolhatók példá­ul a székrekedés, az elhízás, a divertikulózis (vastagbél kiboltosulás), a vastagbéldaganat, a magas vérzsírszint vagy a cukorbetegség.


A ROSTOK ÉLETTANI HATÁSAI


A fogyókúrák nélkülözhetetlen elemeit képezik, mert a telítettség, illetve jól lakottságérzetet fokozzák. A rost-dús élelmiszerek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, hosszabb rágást igényelnek, lassul a táplálékfelvétel és a gyomorürülés, valamint csökken a vékonybél felszívóképessége. Ilyen hatást eredményez a cellulóz, a hemicellulóz és a pektin.


A gyomorürülés és a szénhidrátok felszívódásának lassí¬tásával képesek megakadályozni a hirtelen vércukorszint-emelkedést, valamint csökkenteni a vércukor ingadozá¬sok gyakoriságát. Ebben szolgálhat segítségül a pektin. Az epesavat megkötő tulajdonságuknak köszönhetően képesek a koleszterin és a trigliceridszintet csökkenteni. Ebben a pektin és a lignin lehet segítségünkre.


Az élelmi rostok (például a hemicellulózok) segítenek a bél perisztaltikus mozgásának megfelelő fenntartásában. Ezzel elkerülhető a lelassult testmozgásból adódó salakanyag felhalmozódása, illetve a gyors mozgás miatt keletkező felszívódási probléma.


Növelik a béltartalom tömegét, és lerövidítik az áthaladását (tranzitidőt) a bélcsatornában, ezzel a székrekedés ki¬alakulását tudják megelőzni, valamint a káros anyagok is gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Fogyasz¬szunk ezért magas cellulóz, hemicellulóz és pektin tartalmú élelmiszereket!


Összefüggést találtak a rosthiányos táplálkozás és a vastagbéldaganat kialakulása között is. A kutatások szerint a megnyúlt tranzitidő elősegíti, hogy az epesavak a vas-tagbél nyálkahártyáját irritáló karcinogén (daganatképző) vegyületekké alakuljanak. Magas lignintartalmú táplálékokkal csökkenthető annak lehetősége, hogy bélbaktériumok által képződő karcinogén anyagok létrejöjjenek, és a bélfalra kifejtsék hatásukat.


A rostok seprűként is szolgálnak úgy, hogy útjuk során „ledörzsölik" az elhalt bélhámsejteket.


A cellulóz és hemicellulóz képes csökkenteni a vastagbél¬ben uralkodó nyomást, így a vastagbél izomzatának épsége megtartható, és elkerülhető a gyakori székrekedés miatti izomgyengülős és a divertikulózis.


Az inulin prebiotikus (bélbaktériumokat tápláló) hatása révén kedvezően befolyásolja a bélben a probiotikus, azaz a jótékony baktériumok szaporodását.

2019. nov. 14. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!