Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Akkor tisztázzuk: a növényi...

Akkor tisztázzuk: a növényi vagy az állati eredetű zsír jobb?

Figyelt kérdés

Növényi olaj alatt a napraforgóolajat és a kókuszzsírt értem. Tisztában vagyok vele, hogy más magvakból, növényekből is készülnek olajok, amik talán egészségesebbek, de sokan nem engedhetik meg maguknak anyagilag.


Aztán ott van a kacsa/libazsír, illetve a disznózsír.


A "táplálkozási szakértők" folyton ellentmondanak egymásnak, egyszer azt írják, hogy az étolaj rákkeltő, sokkal jobb az állati zsír. Utána meg állítják, hogy a koleszterinszintet az egekbe viszi a disznózsír.


Most akkor melyiket érdemes használni? Teljesen összezavar a sok információ és örülnék, ha valaki elmagyarázná, hogy van ez a valóságban, melyiknek vannak rosszabb élettani hatásai?


(Kíváncsiságból csatolok egy szavazást is, ki mit használ gyakrabban?)



2021. dec. 1. 14:09
A kérdező szavazást indított:
Étolaj
Kókuszzsír
Kacsa/libazsír
Disznózsír
Egyéb növényi olaj
Egyéb állati zsír
8 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
Többfélét használj, kiegyensúlyozott mértékben.
2021. dec. 1. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Használd mindkettőt. Én csak napraforgóolajat meg disznózsírt használok gyakorlatilag, mihez mit. Bár most pont van egy kis libazsírom is, azt pirítósra szoktam kenni.
2021. dec. 1. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
89%

Én alapvetően olívaolajat használok - de nem szoktunk bő olajban sütni semmit. 1-2 kiskanálnyi elég pár szelet hús serpenyőben való sütéséhez, vagy egyéb kajákhoz.


A hagyományos magyar levesekhez, pici rántáshoz, stb. napraforgóolajat használok.

Néha csinálok pörköltet, vagy hasonló magyaros kaját, akkor disznózsír, vagy szalonnából olvasztva.

Libazsír - kacsazsír: pirítósra, friss kenyérre időnként..


Van néhány étel, amit vajjal készítek.

Van otthon mogyoróolaj ill. szezámolaj is - ezeket távol-keleti kajákhoz használom.


Kb. ennyi a repertoárom. :) Kókuszzsírt, pálmazsírt soha nem használtam még.

2021. dec. 1. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem az állati eredetü a JOBB, ami jobban izlik nekem. Melyiket egészségesebb fogyasztani, azt meg jol jellemezted a szakértöi véleményekkel. (A szakértöt melyik gyárto fizeti!!!)
2021. dec. 1. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Csapágyba?
2021. dec. 1. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Egészségesnek semmilyen feldolgozott olaj nem egészséges, de a legtöbb növényi olaj így is kevésbé rossz, mint az állati zsírok.
2021. dec. 1. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!