Akkor tisztázzuk: a növényi vagy az állati eredetű zsír jobb?
Növényi olaj alatt a napraforgóolajat és a kókuszzsírt értem. Tisztában vagyok vele, hogy más magvakból, növényekből is készülnek olajok, amik talán egészségesebbek, de sokan nem engedhetik meg maguknak anyagilag.
Aztán ott van a kacsa/libazsír, illetve a disznózsír.
A "táplálkozási szakértők" folyton ellentmondanak egymásnak, egyszer azt írják, hogy az étolaj rákkeltő, sokkal jobb az állati zsír. Utána meg állítják, hogy a koleszterinszintet az egekbe viszi a disznózsír.
Most akkor melyiket érdemes használni? Teljesen összezavar a sok információ és örülnék, ha valaki elmagyarázná, hogy van ez a valóságban, melyiknek vannak rosszabb élettani hatásai?
(Kíváncsiságból csatolok egy szavazást is, ki mit használ gyakrabban?)
Én alapvetően olívaolajat használok - de nem szoktunk bő olajban sütni semmit. 1-2 kiskanálnyi elég pár szelet hús serpenyőben való sütéséhez, vagy egyéb kajákhoz.
A hagyományos magyar levesekhez, pici rántáshoz, stb. napraforgóolajat használok.
Néha csinálok pörköltet, vagy hasonló magyaros kaját, akkor disznózsír, vagy szalonnából olvasztva.
Libazsír - kacsazsír: pirítósra, friss kenyérre időnként..
Van néhány étel, amit vajjal készítek.
Van otthon mogyoróolaj ill. szezámolaj is - ezeket távol-keleti kajákhoz használom.
Kb. ennyi a repertoárom. :) Kókuszzsírt, pálmazsírt soha nem használtam még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!