Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Az orvosok colitis ulcerosa...

Kapo1588 kérdése:

Az orvosok colitis ulcerosa betegséget álapítottak meg nálam mit ehetek?

Figyelt kérdés
Tudnátok segíteni mivel lehet enyhíteni a tüneteket? meg ha valaki ismer jó gasztroenterológust azt is megírhatja meglátogatnám.. eléggé nekikeresedtem így 25 évesen...

2013. jan. 21. 06:07
 1/3 anonim ***** válasza:

TÜNETMENTES időszakban érdemes fehérje és enregiabő étrendet tartani, mert a hasmenések során nem csak a felszívódott kalória mennyiség csökken drasztikusan ,de a hasznosított fehérje is. Érdemes kipróbálni a kókuszzsírt, mivel ez a zsiradékfajta könnyen emészthető, hatékonyan szívódik fel. Emellett omega 3 zsírok fogyasztása is javasolt: tengeri hal hetente min. 1x, ha pedig semmiképpen nem szereti, akkor szedjen halolaj kapszukát. A növényi eredetű Omega 3 rossz hatásfokkal szívódik fel, de a lenmagolajban és a repceolajban sok található, ezért fogyasztásuk mégis ajánlott. Igyekezzünk szénhidrátban (keményítő, pektin) gazdag táplálékot fogyasztani: rizs, burgonya, tészta, zöldségek, gyümölcsök, de kerüljük a vízben nem oldódó rostokat, és a cokrokat. A vesekőhajlam miatt a nagy oxaláttartalmú élelmiszereket és nyersanyagokat (a kakaót, a csokoládét, a sóskát, a spenótot, az egrest, a rebarbarát, a narancsot, a ribizlit és a belőlük készült lekvárokat, dzsemeket és szörpöket szintén kerüljük el.


Zöldségek közül:

Ajánlott: répa, főzőtök patiszon, saláta, brokkoli, karalábé, cukkini, padlizsán, petrezselyem. gyökér, bürgonya, sütőtök, cékla.

Egyéni tűrőképesség szerint: paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, karfiol, karalábé, kínai kel, zöldborsó, zöldbab, vöröshagyma, póréhagyma, zeller.

Kerülendő: szbab, sborsó, lencse, kel-, fejes-, vöröskáposzta.


Gyümölcsök

Ajánlott: alma, birs, körte, öszibarack, (sz.e. hámozva) citrom, narancs, grapefruit présnedvek.

Egyéni tűrőképesség szerint: szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán. A kivi, eper, málna, ribizli aprómagvai gyakran panszt okoznak, így ezek szűrt levét fogyasszuk.


Sütőipari termékek

Ajánlott: fehér liszt, fehér, félbarna kenyér, kifli, zsemle, kukoricapehely, rizspehely, zabpehely, tészta, extrudált kenyerek.

Egyéni tűrőképesség szerint: teljes kiőrlésű lisztek, és az abból készült pékáru, korpák, csírák.

Kerülendő: magas zsír és cukor tartalmuk miatt a finompékáruk: kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, roissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós, stb.


Tej, tejtermékek

Ajánlott: sovány kefir, joghurt, sovány,és félzsíros sajtok (Tolnai, Köményes, Túra, Óvári, Medve light stb) [zsír a szárazanyagban 45% alatt legyen]. Sovány és félzsíros tehéntúró, cukrozatlan gyüm. joghurt, esetleg házilag készített; laktózmentes tej, zsírszegény tejföl.

Egyéni t.k.sz.: vajkrémek, sovány tej, uzsonnakrém, túrókrémek

Kerülendő: zsíros tej, zsíros füstölt sajtok (Márvány, ementáli, pannónoa Trappista, Karaván), juhtúró, 20%-os tejföl, tejszín, vaj.


Tojás: heti 3-5 zsírszegényen elkészítve.


Húsok és húskészítmények:

Ajánlott :sovány húsok húsrészek: szárnyas mell bőr nélkül, karaj, comb, borjúvomb, nyúl, vesepecsenye, felsál, makréla, heck, tonhal ,busa. Sonkafélék, párizsik.

Nem ajánlott: füstölt zsíros termékek, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak, szalmáik, kolbász, hurkák.


PANASZOK ESETÉN

Első körben: Rizsnyákleves, zabnyákeves, főtt burgonya, rizs, srépa, vizes burgonyapüre, reszelt alma, sült alma héj nélkül, pirsalmapüre, tejmentes alma és birsalma mártás és leves, natúr srépapüré és leves, szárazon pirított dara, világos pirítós, pászka, cukor mentes tea.

Enyhüléskor bővíthető: fiatal állatok húsával: főzve vagy zsírmentesen süte.zsírszegény savanyított tejtermékek, sovény sajtok, laktóz mentes tej és az ezekből készült ételek

zsenge zöldfőzelékek főzve, párolva száraz rántással, egyszerű, vagy kefíres habarással: főzőtök, saláta, zsenge zöldbab, zöldborsó szükség esetén áttörve, pattiszon, cukkini, cékla. sütőtök

Zsíradék fokozatosan: MCT: kókuszzsír,és Rama, omega-3 halak ,repce, és lenmagolaj,


FŐZÉSI, SŰRÍTÉSI TECHNIKÁK, FŰSZEREZÉS:

javasolt: főzés, párolás, sütés: sütőzacskóban, teflonban, cserépedényben, alufóliában, száraz rántás (a lisztet szárazon hevítjük, és lassan adagolva keverjük hozzá a főzelék levét), egyszerű, vagy kefíres habarás, diétás rántás (szárazon pirított liszt, majd tűzről levéve hevítés nélkül adjuk hozzá az olajat. ),burgonyával sűrítés, saját anyagával sűrítés. Kímélő fűszerezés: zöldfűszerek. Az ételekhez a hagymát vágjuk apróra, forrázuk le és alágyújtva épp csak melegítsük át a kevés zsiradékon.

Nem javasolt: bő zsírban. sütés, magyaros, barna rántás, legírozás, szalonnával zűzdelés, füstölés, pácolás, zsíradékban pirított hagyma, csípős fűszerek, ketchup, mustár, zacskós levesek, gyorséttermi ételek, savanyúságok, szénsavas italokat.

2013. jan. 21. 06:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

Szia.


Konkrét ételkre(receptekre) gondolsz?

Amit az elöző válaszíró írt az is nagyon jó. Én is coltis-es vagyok. Ha gondolod szívesen írok neked néhány receptet ami nekem bejött. :)

2013. szept. 7. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:

Nagyon jo amit az elos valaszolo irt.:)

En is c.u.-os vagyok.

Nekem talan az etrend valtoztatas volt a legnehezebb ebben az egeszben,de anyuval egesz jo recepteket gyartottunk.:)

Ha gondolod irj privit es akkor szivesen leirok nehanyat,amiket szeretsz. Nem akarom ide lekormolni az osszeset ugy,ha pl a halat nem szereted.

17/l

2014. febr. 6. 01:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!