Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Egészség » Táplálkozás

A kérdés

Melyik egészségesebb a vaj a margarin vagy a libazsír?


 2008. aug. 18. 14:02  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Azt mondják, hogy a növényi zsiradékok egészségesebbek, mint az állati zsírok! Tehát, ha így nézzük a margarin a nyerő. A libazsír magas koleszterinhez vezethet, ami ér és szívkárosító hatással bír!

A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2008. aug. 18. 14:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én viszont azt mondom, ha nem eszel belőle sokat, akkor inkább vaj, esetleg libazsír. A margarin nem teljesen természetes ennivaló, ha jól tudom (ha nem javítsatok ki), de ez hidrogénezett növényi zsír, amiről nemrégiben megállapították, hogy nagyon káros lehet a szívre.

A válasz 83%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2008. aug. 18. 14:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
a növényi zsírok valóban egészségesebbek, így a libazsírt nem ajánlom. Ha szeretnél valamivel sütni akkor akármilyen növényi olaj megteszi (oliva a legegészségesebb) de tök mindegy mert az összes olajnak alacsony a koleszterinszintje. Én viszont margarin helyett teavajat eszem, az az egészséges a margarin helyett. Én így tudom, ha nem akkor javítsatok ki.

A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2008. aug. 18. 16:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
EGYIK SE EGÉSZSÉGES!
AZ előttem szólók részben elmondták:
-margarint semmiképp ne használj, mert transzzsírt tartalmaz! Olvasd el ezt!
[link]

-a vajat, libazsírt ha kis mennyiségben fogyasztod, OKÉ, bár ezeknek meg magas a koleszterin tartama.

JAVASLATOM: használj növényi zsiradékokat a következők szerint:
-olajban sütésre pálmavaj/kókuszzsír, esetleg finomított napraforgó olaj.
-salátákhoz, KÉSZ ételekhez, amit már nem hevítesz: finomítatlan, azaz hidegen sajtolt olajakat: szűz oliva olaj, napraforgó olaj, lenmagolaj, tökmagolaj, búzacsíra olaj, kukorica csíra olaj, szőlőmagolaj, szezámolaj, dióolaj, mogyoróolaj, stb...
Ezen finomítatlan hidegen sajtolt olajoknak nagyon jó a tápanyagtartama, és egészségesek, nem növelik a koleszterint. Hangsúlyozom hevíteni viszont nem szabad őket, mert elvész az értékük. Bio/gyógynövényboltokban leled őket.
Ne riadj meg hogy drágábbak mint a gazdaságos finomított olajak, a készételekbe használva gazdaságos a használatuk. Nagyon megéri ilyesmiket fogyasztani.

A válasz 96%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2008. aug. 18. 18:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ismerőstől azt hallottam, hogy egészséges, szikár, hosszú életű nagybátyja kizárólag libazsírt használt étkezésekhez. Ezért kerestem rá a libazsírra. Egyes helyeken azt olvasom, hogy TELJESEN koleszterinmentes, itt viszont nem ezt írják többen. Ismer valaki erről vizsgálatot, eredményt?

# 5/10Időpont 2009. ápr. 18. 13:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A margarinról egyértelműen tudom,hogy káros. Vaj tekintetében, a tisztított vajat a ghít szoktam enni. Vegetariánus vagyok, így a libazsír kilőve. Most a pálmavajat kezdtük el használni zsíradékként. Erről nincs információm, hogy káros lenne. Az erek tisztítására meg egy gombakészítményt használok.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik.
# 6/10Időpont 2009. jún. 17. 01:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Idézek a TDK dolgozatomból a témában:

A telítetlen és hidrogenizált zsírsavak és olajok ( ilyen pl. a margarin és a szilárd formában árult növényi olajok nagy része ) károsabb, mint a telített (pl. állati eredetű zsírok) zsírsavak.

Nagy mennyiségben mindkét fajta fogyasztása magas koleszterinszintet, fáradékonyságot, érrendszeri problémákat okozhat.

Kis mennyiségben (pl. egy kenyér megkenve) inkább a libazsír a javallott a te kérdésedben.

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2009. aug. 18. 12:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A margarin a leginkább ipari eredetű anyag a felsoroltakból, amelyet a szervezet nem tud feldolgozni.

A vaj jobb egy fokkal, mert természetesebb.

A libazsír a legjobb szerintem (persze mértékkel fogyasztva), mivel ez a legtermészetesebb anyag a felsoroltakból, feltéve ha a hájat te veszed és magad sütöd ki. Így nem kevernek bele semmit.

A válaszíró 96%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont 2011. jan. 21. 12:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A libazsír. A vajjal csak egy baj van: a benne lévő kazein. A margarin pedig transzzsírsavakat tartalmaz, illetve a túlzott omega-6 tartalmával (az omega-6-ra szükséged van, de egyenlő arányban kell lennie az omega-3-mal) gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben. Aki pedig a koleszterinnel jön... nos a koleszterinhipotézis már régóta megdőlt, rossz volt a logikai következtetés, ugyanis a koleszterinszintet a szervezet magának állítja be, de erről olvashatsz itt: [link]

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2011. jún. 5. 13:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
# 7 Na gondolom a TDK-d ilyen ostobaságoktól nem ment át :-P

A válaszíró 37%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont 2014. dec. 1. 11:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Melyik jobb és egészségesebb?
A vaj vagy a margarin egészségesebb?
Melyik egészségesebb a vaj vagy a margarin?
Az oké, hogy a vaj egészségesebb, mint a margarin, de hogy kenitek?
Az olaj, a vaj vagy a margarin az egészségesebb?
Az olíva, lenmag és dióolajakat lehet használni pl rizsek készítéséhez is és kiegészíteni velük a sütésre való olajakat is hogy ezzel egészségesebb legyen az étel?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések a Táplálkozás rovatból








Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | WebMinute Kft. | | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu