Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ki mire váltotta ki a cukrot...

Ki mire váltotta ki a cukrot az étkezéséből?

Figyelt kérdés
2017. szept. 2. 13:26
 1/7 anonim ***** válasza:
61%

Semmire. Több okból: az édesítősz@rok olyanok, mintha plasztikot rágnál (azaz egészségtelenek), másrészt pedig migrént okoznak. Számomra teljesen logikus, hogy évezredekig cukrot ettünk, akkor nyilván nem most kellene édes"mű"anyagot zabálni.


Mire váltsd ki a cukrot? Kevesebb cukorra. Mire váltsd ki a zsírt? Kevesebb zsírra. Ez annyira egyszerű, ehelyett az emberek hulladékot esznek... Míg én 100 évig fogok élni, addig az édesítőket elkezdőknek van még max. 20 éve, HA elég fiatalok hozzá.

2017. szept. 2. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Xilit, néha eritrit. Teljesen jó édesítőszerek, a természetben is előfordulnak, persze amit veszek, azt iparilag állítják elő, mint a répacukrot, növényből.


Nagyon keveset használok belőlük, főleg, hogy évek alatt rengeteget esett az édességigényem, úgy értem, most is sok édességet eszem, mert nincs velük semmi baj, de nem annyira édesek, mint régen.


Sok esetben a gyümölcsök is jók édesítésre, főleg a mazsola és a banán, de ezen kívül is rengeteg édes dolog van. A répa, a zab, a dió, a vaj is édeskés. S nem feltétlenül kell valaminek igen édesnek lennie. A kávét pl. édesítés nélkül iszom (na jó, vaj vagy kókusztej mindig van benne), kávét akarok inni, nem szirupos cuccot. Mivel a keserűt nem bírom, a lehető legkevésbé keserű kávét használom, azt is visszafogottan, de pár év után sikerült kihagyni belőle a cukoralkoholt :D


Természetesen simán lehet élni tömény cukrok és más édesítők nélkül, nem kötelező enni ezeket. Nekem jólesik, nem egészségtelen, úgyhogy miért ne? A xilit még a fognak is jót tesz. Attól még nem vinném túlzásba, mégsem egy normális tápanyag, de egy kevéssel nincs baj.

2017. szept. 2. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Semmire,csak gyümölcsöt eszem,ha kimondottan édességre vágyom.
2017. szept. 2. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Én egy ideig nyírfa cukorra, mert emelkedett volt a reggeli cukorértékem, de leálltam vele, mert fogytam vagy 5 kilót, ami nem vált előnyömre. Most csak csökkentem a cukor és mézadagomat. Szerintem bizonyos cukorra szüksége is van a szervezetnek.
2017. szept. 2. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
49%

Ami cukor a testünknek kell, azt elő tudja állítani magának. A legtöbben eleve esznek elég cukrot, max. összetettet (gabona, zöldség, miegymás). Elég egyszerűen átalakul.

Aki szinte semmi szénhidrátot nem fogyaszt, annak sem áll le az agya meg semmi (a szénhidrát nem esszenciális tápanyag, ahhoz túl fontos az agyunknak a glükóz, muszáj megoldani, különben 2 napig nem evésbe belehalnánk), de az kicsit trükkösebb, mert fehérjéből, esetleg zsírból kell alakítani, nem mintha ez az emberi szervezetnek kihívás lenne.


Attól még van, akinek a cukrok adnak energiát, anélkül csak vegetál. Soha egy szavam nincs az egészségesebb cukrok ellen, csak nekem ne kelljen enni, ha épp nem bírom. Ezért sem jó nekem a gyümölcs. No meg mert nem pótolja a csokit. Ami nélkül lehet élni, de én nem akarok. Ha nem lenne cukoralkoholom, akkor is ennék csokit, csak nem lenne édes. Remélhetőleg megszoknám, végülis a kakaóport szeretem benne, nem az édességet.

Igenis van, akinek extrém életmódváltás lenne kihagyni az édességet. Sok drasztikus lépést tettem már e téren, de azért van határ.

2017. szept. 2. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Én egyszerűen elhagytam nagyjából.

A fő az, hogy a napi limited kb. 30gramm ne lépd túl. Bizonyos mennyiségű cukor kell, tehát az nem baj, ha beledobsz egy cukrot a kávédba reggel.

De ne egyed mértéktelenül pl. péksüti reggelire-vacsira, cukros üdítők egész nap.

2017. szept. 3. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Édesítőszerek között elvi különbségek vannak. A lassú cukrok (gyümölcscukor, nyírfacukor) ugyanúgy cukoralkohol, mint a kerülendő szőlőcukor és répacukor. Viszont az agy csak cukoralkoholból tud energiát nyerni, a cukorbetegség szempontjából kedvezőbb nem-cukoralkohol édesítőszerek, mint szintetikus eritritol, vagy a növényi kivonatok (sztivia) az agyat nem táplálják. Poliszaharidból nem lehet teljesértékű cukrot csinálni, szerencsére az igen kevés cukormennyiség nem édes növényi alapanyagokban is megtalálható.


Tehát mindenkinek az egyéni állapota és pénztárcája szabja meg, hogy milyen arányban fogyaszt lassú cukrokat és nem cukor édesítőszereket. Mérni kell a vércukor-szintet, hogy belőjjük az optimális fogyasztást.


Aki meg azt mondja, hogy az összes édesítőszernek sz..r íze van, az már biztos evett azt is, innen van összehasonlítása. A lassú cukrok íze teljesen természetes. A sttívia szerű drága nemcukor édesítőszereknek van eltérő íze, de ez is kellemes. Viszont kedvezőbb a glikémiás faktoruk, nem fogyasztanak inzulint.

2017. szept. 12. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!