Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A vegánság mennyire fenntartha...

A vegánság mennyire fenntartható? A mindenevés mennyire nem?

Figyelt kérdés

A vegán propaganda egyik alappilére, hogy a jelenlegi rendszer nem fenntartható, és csak a növényi táplálkozás a megoldás.

Tisztán tudományos szempontból, elfogulatlanul mennyire reális ez az álláspont?


1. Például ha állati takarmáyozáshoz nem lenne szükség a földekre, ugyanazokat a termőföldeket lehetne egyáltalán emberi étkeztetésre használni? Pl ahol megterem a lucerna, ott a szója is? (Most csak írtam két random növényt, sajnos nem értek hozzá, melyik mennyire igényes. De laikus fejjel azt gondolnám, amit takarmánynak szánunk, azt könnyebb terneszteni)


2. Az állati trágya hiánya mennyiben érintené negatívan a növénytermesztést?


3. Mi a helyzet a rengeteg növényi maradékkal? A legtöbb növényt borzasztó pazarló módon fogyasztjuk, csak a termését, csak a gyökerét, stb. A maradék eddig mehetett a takarmányba, állattartás nélkül viszont mi lenne vele?

Tudom, hogy részben egyéb iparégak is használják a növényi hulladékot, pl bioüzemanyag gyártásához, de ez a jelenlegi rendszerben is elég minimális mennyiséget jelent.


4. Részben átfed az előző ponttal ugyan, de úgy gondoltam, megér egy külön kérdést. A vegánok szeretnek azzal példáloznj, hogy 1 kiló állati termék előállításához kb 10 kiló növényt pazarlunk el az állat felneveléséhez. De visszatérve arra, mennyire minimális részét fogyasztjuk rengeteg növénynek, vajon nem jobb-e még így is a hús hatásfoka táplálkozás szempontjából?


5. Az export kérdése. Ugye nem sokat segítettünk a környezeten, ha helyileg kevesebbet ártunk neki, globálosan viszont többet, mert rengeteg élelmiszert nagy távolságokból kell exportálni.

A kérdés, mennyire jellemző az, hogy egy teljes értékű növényi étrend minden hozzávalója helyben megtermeszthető?


6. Az ár. Rengeteg vegán termék árai egyszerűen horribilisek. Sokan egyszerűen meg sem engedhetnék maguknak, hogy azok legyenek, mert se pénzük nincs rá, se idejük hogy mindent maguknak gyártsanak otthon.

Kérdés, ha átállnánk tisztán növényi táplálkozásra, ez feltételezhetően mennyire befolyásolná a vegán termékek árait?



2018. máj. 16. 19:33
 1/4 A kérdező kommentje:
Ha csak egy-két pontra is tudna valaki válaszolni, az is sokat segítene!
2018. máj. 16. 19:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Ezek elég hibás koncepciók.


Miért ne lehetne emberi fogyasztásra használni egy termőföldet..


Miért kéne szóját termelni .Én is vega vagyok azt még nem is ettem szóját.



Állati trágyából is tulterlmelés van amúgy sem csak azzal trágyáznak. A változatos több fordulós növénytermesztés meg nem is égetné ki annyira a földet mint hogy ha állandóan kukoricát növesztesz rajta.


Miféle növényi maradék ? Lol ezt most komolyan mondod . Hát mi lenne vele megy a komposztba és már meg is válaszoltad magadnak az előző problémád a hiányzó állati trágyával.


Mi az hogy a hús hatásfoka? Jelenleg 10x annyi kaját doubunk ki a kukába és 10x annyi húst eszünk meg mint ami az életfeltételeinkhez szükséges volna. Kalória és tápanyag kielégítéséhez nem kell húst zabálni. Zsír szénhidrát fehérje és vitaminok kb ebből épül fel a szervezeted . Amúgy aki allergiás a gluténra az ez után sem ehetne ilyent.



Milyen export ? Marhaság ,jelenleg értelmetlenül exportálgatunk meg importálgatunk olyan élelmiszereket amikre nincs is szükségünk. Minden élelem megterem a saját országodban ,legfeljebb a téli időkben való gyümölcs importálás lehet cél de ez most is megvan.


Az ár azért magas mert szűk a vásárlókör és a gyártó megteheti a bio marketing kamu dumát is amiért felárat kér . Ha nem létezne hús akkor megynyílna a vásárlókör és az árak lezuhannának a valós kereslet kínálat törvénye szerint.

2018. máj. 16. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

1. A takarmánynövény nem igénytelenebb a normálnál. Ahol megterem a takarmány kukorica szója gabona ott a rendes is.

2. Semennyire, sőt az állati trágyából felszívódó nitrát ok kifejezetten károsak. Vetésforgóval és komplsztálással sokkal egészségesebb termőföldet kapunk.

3. Komposzt, bioüzemanyag, textilgyártás, stb., a lehetőségek tárháza végtelen.: az emberi fogyasztásra szánt növény semelyik része sem megy állati takarmányba, ezt a butaságot nem tudom hol olvastad. :)

4. Ha 10 kilóval kevesebbet használsz fel de annak csak az 50%-át eszed meg még mindig megspóroltad a felét.

5. A hús a legnagyobb exportcikk, nagyrésze Ázsiából jön úgyhogy ez irreleváns.

6. Vegánként 160€ két felnőtt étkezése az szerintem minden csak nem drága. A hüvelyesek gabonák zöldségek gyümölcsök olajos magvak tésztafélék lisztek stb mind olcsók ami drága az a késztermék meg az egzotikum. De a húsos ételnél szintén. Ha kaviárral eszel minden nap az drága, ha szalámit nem. Vegánoknál meg mondjuk a barack olcsó a mangó drága... stb.

2018. máj. 16. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

A veganizmus nem a legfenntarthatóbb étrend, itt van egy cikk erről:

[link]

Az eredeti tanulmány konklúziója szerint az alacsony ill. mérsékelt húsmennyiséget tartalmazó étrendek jobban teljesítettek a vegán étrendnél, összességében a lakto-vegetáriánus étrend teljesített legjobban.

2018. máj. 18. 01:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!