Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tényleg egészségtelen a BOLTI...

Tényleg egészségtelen a BOLTI tej? Vagy ezt csak divatból mondják?

Figyelt kérdés

2018. aug. 13. 13:29
 1/3 anonim ***** válasza:

A bolti tej olyan tehenektől származik, amiket kishelyen összezárva tartanak, és nem a legelőkón élnek.

Amit a piacon arulnak az pedig szabadon tartott tehenektől való. Nyilván ez az egészségesebb de a bolti tej sem "egészségtelen"

2018. aug. 13. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
én úgy voltam mindig is vele hogy nem egészségtelenebb mint a kóla ;D de köszönöm a választ
2018. aug. 13. 13:40
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Is-is.

A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt ELVILEG egészséges.

DE:

- A nagyobb telepeken iszonyatos körülmények között tartják az állatokat. Ez már kihat a közérzetükre, így a hormonjaikra is. Állítólag ezek is bekerülnek az emberi szervezetbe a hús- vagy tejfogyasztással.

- Ami biztos: antibiotikumos és hormonkezeléseket kapnak rendszeresen pl. a fertőzések megelőzése céljából; és a gyógyszer- és hormonmaradványok biztosan nem ürülnek ki teljesen még vágáskor sem. Szóval a tejben és a húsban is benne maradnak, ezeket esszük.

- A tejből kivonnak egy csomó zsírt (eredetileg 3.5 körül van, ha jól tudom), így jönnek létre a 2.8-as és az 1.5-ös tejek. Ez mondjuk nem egészségtelen, de nem tudom, mire jó.

Én vettem már párszor olyan gazdaságból tejet, ahol "csak" 250 tehén van, napi 5000 liter tejet adnak; a tej nincs pasztőrözve, sem zsírtalanítva. Teljesen más íze van, mint a boltinak. És rendesen ott marad a föl vagy mi az üveg és a pohár falán, ha nem rázom fel rendesen.

- A tejcukorra (laktóz) és/vagy a tejfehérjére (kazein) sokan allergiásak vagy érzékenyek (utóbbi az ún. intolerancia). Az előbbi azért van, mert az emberi szervezet kisgyermekkortól kezdve egyre kevesebb laktáz enzimet termel - ez bontja a laktózt; tehát a termelt mennyiségtől függően tudja csak megemészteni a tejcukrot az ember. Jellemzően 40 körül észrevehető már sokaknál. De vannak, akik kisgyerek koruktól kezdve nem bírják. A "nagykönyv" szerint akinek genetikai hajlama van erre, annak 10 éves kor felett már nem tanácsos magas laktóztartalmú élelmiszereket fogyasztani (tej, lágy sajtok, tejföl stb.)

Ezt a genetikai hajlamot egyébként egy egyszerű szövetmintából (szájnyálkahártya-törletből) ki lehet mutatni, teljesen fájdalommentes, és csak pár perc.

A laktáz enzimet amúgy lehet pótolni tablettával, tehát elvileg a tejcukor emésztése meg lenne oldva. Mégis sokan azt mondják, hogy az nem az igazi, tehát aki laktózérzékeny, az diétázzon.


Szóval nem, nem csak divat, hanem tényleg enyhén szólva is közel sem olyan egészséges a tej, mint amennyire reklámozzák, pláne a bolti.

A tejben lévő vitaminokat és ásványi anyagokat meg egy csomó más élelmiszerrel be lehet vinni; vagy esetleg tablettákkal.

2018. aug. 13. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!