Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » A www.gyakorikérdések.hu...

A www.gyakorikérdések.hu honlapon mit jelent és miért százalékolják a kiírt kérdések kommentjeit?

Figyelt kérdés
Már többször hozzászóltam az említett honlapon megjelenő kérdésekhez és azok kommentjeihez. Számomra mindig meghökkentő módon az egyes kommentek végén mindig kiirják, hogy hány százalékos az adott szöveg. Megnyugtató lenne, ha egyúttal azt is közölnék, hogy ki vagy mi határozza meg a százalékokat és mit jelentenek azok. Így ugyanis úgy érzi az ember, mintha Orwell: 1984 című könyvében szereplő "Nagy Testvér" nevű abszolút diktátora minősítené.

2015. nov. 2. 10:24
 1/6 anonim ***** válasza:
24%
Algoritmus százalékolja a felhasználók reagálásai alapján. A pontos szempontok nem publikusak.
2015. nov. 2. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Koplárovics Béci ***** válasza:
70%

A (többi) válaszoló (és a kérdező) pontozhatják a válaszokat elméletileg a hasznosságuk szerint: hasznos (100%), félig-meddig hasznos (50%), haszontalan(0%). Ezekből a pontozásokból adódik egy érték, ez lesz kérdésenként az adott válasz "hasznossága" a felhasználók szerint. Egy válaszoló összes válaszának hasznosságának az átlaga a válaszoló "hasznossága". Ez az elmélet.

A gyakorlat a facebook alapján a "teccik-nemteccik" pontozást követi inkább. Sok rovatban (pl politika) hiába írod le a teljesen nyilvánvalóan igaz választ, mivel az az embereknek fáj (azaz nem tetszik), így lepontozzák. Szóval mind a válasz hasznosságát, mind az adott válaszoló hasznosságát illik fenntartásokkal kezelni. Nálam pl ha nem írogatnék a politika rovatba, akkor 80-90% között lennék. De ott akármit írsz, valamelyik oldal lepontoz.

2015. nov. 2. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Hiszi a piszi, hogy a kommenteket az olvasók pontozzák, illetve százalékolják. Hiszen a százalékolás, gyakorlatilag már a kommentek kiírásakor megjelenik. A kommentezők pedig önkéntelenül is ahhoz igazodva írják a saját szövegüket. Szóval van itt szólásszabadság, de azért akkora mégse, hogy az abszolút diktatúrára törő "Nagy Testvért" valóban bírálni lehetne.
2015. nov. 2. 14:19
 4/6 anonim ***** válasza:
97%

Ha azonnal és automatikusan értékelődnének a válaszok, akkor nem lennének többéves, értékelés nélküli válaszok. Pedig vannak. Hogy ne általam kiválogatott példákat hozzak: a tárolt kérdések közül az első tíz, 1000-rel osztható számú csoportban levő, csoportokon belüli első kérdést néztem meg:

1000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__randiz.. 13 válasz, 6 értékelt

2000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes.. 7 válasz, 0 értékelt

3000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek.. 4 válasz, 0 értékelt

4000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__randiz.. 3 válasz, 0 értékelt

5000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes.. 4 válasz, 0 értékelt

6000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula.. 14 válasz, 10 értékelt

7000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__tomegkozlekedes__2.. 3 válasz, 0 értékelt

8000.csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__2.. 5 válasz, 0 értékelt

9000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__haztart.. 11 válasz, 6 értékelt

10000. csoport: http://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__egyeb-.. 6 válasz, 0 értékelt.


Az tény, hogy az értékeléssel kapcsolatban nem közölnek leírásokat, algoritmusokat. Egyedül a pontrendszert ismertetik, de ott is maradnak fehér foltok: 0%-tól 100%-ig terjedő 101 db értéket hogyan osztanak el -5-től +5-ig terjedő 11 db értékhez; mennyi az „elegendően értékelték”; az azonos pontszámúaknál mi dönt a sorrendről stb.

Sőt, nem is válaszolnak az ilyen kérdésekre.


Ugyanakkor, részben szervezett kísérlettel, másrészt megfigyelésekkel, elemzésekkel, mások megtapasztalásait olvasva: 8 nem közölt „titkot” sikerült megfejtenem. (Egyébként, a kísérletnél belezavart volna, ha automatikus értékelés is lett volna, hiszen kivártunk, hogy egyértelmű legyen, hogy csak a mi értékelésünk van. Jelentős idő eltelte után, valószínűtlen volt, hogy éppen akkor értékeli több válasz mindegyikét más is.)


A megfejtettek között van „A válasz …%-ban hasznosnak tűnik.” is. Ez az értékelés 2 értékelés után jelenik meg; függetlenül attól, hogy azok egyezőek-, vagy eltérőek. Az értéket súlyozott átlagszámítással határozzák meg.

Az értékek: a „Hasznos” (zöld kéz): 100; a „Félig-meddig hasznos” (kék kéz): 50; a „Nem hasznos” (piros kéz): 0.

A súlytényezők az értékelők értékelési %-ai. (Amit a főoldali toplista alatt, ki-ki magára nézve, úgy olvashat, hogy pl.: „73%-ban hasznosan értékelsz válaszokat.”)

Számpéldával, ha egy 57- és egy 86 értékelési %-ú felhasználó piros kezet, egy 77 értékelési %-ú zöld kezet nyom, akkor

((57*0) + (86*0) + (77*100)) / (57+86+77) = 35 % lesz az érték. (Persze, érték már két értékelés után megjelenik; valamint, ha nem lenne egész szám az eredmény, akkor a kerekítési szabályok szerinti érték mutatkozna.)


Még az is kiderült, hogy ha nincs is más értékelés, idővel ez az érték (a példában 35%) változhat, ha az értékelők értékelési %-ai úgy változnak, hogy más érték adódik.


Ez azt is mutatja, hogy időnként újraszámolják az értékeket; vélhetően az éjszakai toplista frissítéskor.

Arra utaló jelek is vannak, hogy nem mindenkiét miden éjjel: lehet, hogy csoportokat képezve egy-egy éjjel csak egy-egy csoportét. A tényleges gyakoriság, számomra, még nem derült ki.


(Már nem a kérdés témája, de ide kapcsolódik, hogy a pontszámokba és az összesített %-ba egy-egy válaszhoz kapott egyetlen értékelés is beszámítódik; bár abból semmi sem látszik a válasznál.)

2015. nov. 2. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy tök jó, hogy a kérdező a kognitív disszonanciáját lepontozással redukálja. Gyerekes viselkedés.
2015. nov. 2. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
47%
Sokszor van olyan is, hogy értékelem a válaszokat, frissítek, de nem változnak meg. Általában, ha kommentelek is egyet, akkor rendesen frissít.
2018. dec. 15. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!