Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ilyen beképzelt és...

Miért ilyen beképzelt és szűklátókörű az egyetemet végzett emberek jelentős része?

Figyelt kérdés

Ismerek olyanokat, akik lenézik a többi embert, mert azok esetleg nem végeztek főiskolát vagy egyetemet. Általában mérnökökre, tudományos végzettségűekre jellemző ez, mert ők külön el vannak ájulva maguktól. Félreértés ne essék, van köztük normális is, mint ahogy felsőbb iskolát nem végzettek között is rengeteg a hülye, de azért van egy jellemző réteg a diplomás mérnökök között, amelyiknek engem a begyöpösödöttsége, szűlátókörűsége zavar a legjobban. Nem hangoztatják, nem mutatják, de többször szembesültem vele, hogy valójában többnek tartják magukat a diploma miatt, mert hogy aki már egyetemet végzett, annak van egy rálátása a világra. Én meg inkább úgy látom, hogy jellemzően kevésbé mer gondolkodni az, akinek diplomája van, inkább azt követi, amit az egyetemen tanítottak, amerre ott terelték. (Ebben mondjuk sok híres értelmiségi, művész és filozófus is osztja a véleményemet, hogy az iskola nem éppen az eredetiséget hozza ki az emberekből.)

A felsőbbrendű értelemről is annyit, hogy ismerek ilyen említett mentalitású diplomásokat, akik több százezer forintot képesek voltak elkölteni egy méregtelenítő lábfürdető gépre, és még el is hitték azt a baromságot, hogy ez a szervezetből kioldja a mérgeket, a diplomával nem rendelkező ismerősöm meg megmutatta nekik, hogy ha a lábad nem rakod bele, akkor is koszos lesz a víz, mivel a vízben lévő vasról oldja le a rozsdát a gép. Ezért mondom, hogy a papír nem jelent semmit, mert lehet, hogy a másik embernek attól még sokkal több esze van.

Nem szimpatikus ennek a rétegnek a technikamániája sem. Mindenre modern kütyüket akarnak használni, arra is, amire egy darab papír százszor kényelmesebb. Azon kívül odavannak a technikai fejlődésért. Ha valaki csak egy kicsit is kritizálni meri ezt, akkor az szerintük menjen vissza a barlangba lakni, mintha csak ilyen végletes lehetőségek léteznének. Ujjongva éljeneznek, használnak olyan megoldásokat, mint a némelyik üzletben bevezetett önkiszolgáló kassza, nem gondolva rá, hogy semmi valódi kényelmi hasznuk nincs az egészből, viszont, ha ott vásárolnak, akkor előbb-utóbb egy csomó ember fogja elveszíteni az állását, mert nem lesz rá szükség pénztárosként. És ez szerintem rávilágít ezeknek a diplomás embereknek egy fontos jellemzőjére. Mivel a munkájuknak köszönhetően viszonylagos jólétben élnek, nem függenek másoktól, ezért nincs igazán kapcsolatuk a társadalom többi tagjával, elidegenednek tőlük, emiatt előítéletek és ellenszenv van bennük a más rétegekhez tartozók felé, vagy csak sima figyelmen kívül hagyás, és innentől aztán nem kell csodálkozni, hogy bármiféle szolidaritásnak még a gondolatától is idegesek lesznek.

De visszatérve a technikamániához. Egyáltalán, elég ellenszenvesnek érzem ezt a mentalitást, hogy a fejlődés, a kényelem, a biztonság és a célszerűség az egyedüli érték az említett gondolkodású embereknek, és úgy látom, hogy legjobban annak örülnének, ha mindenki mérnök lenne a világon. Nem fogják fel, hogy minden ember más, mást szeret. Valaki szívesebben végez kétkezi munkát, művel földet, kertészkedik, vagy éppen választ olyan munkát, amiben van valami kaland, utazás stb. Különben is, milyen világ lenne az, ahol nincs más választásod, csak az, hogy egy irodában görnyedsz? És ezek az emberek, akikről beszélünk, aztán folyton panaszkodnak, hogy fáj a hátuk X évesen, meg mindig szövegelnek a testmozgás fontosságáról, vagyis a saját életmódjuk legtökéletesebb kritikái ők maguk.

Arrogáns a hozzáállásuk a többi emberhez, úgy gondolják, a fejlődés csak jó lehet, és mindenkire rá kell kényszeríteni. Ők azok, akik minden (szerintük) alja munkát robotokkal végeztetnének, és akik szerint például a közlekedésben is robotokat kellene használni. Nem lehet őket meggyőzni, hogy ez mennyire nem működne jól a gyakorlatban, és hogy megint rengeteg ember veszítené el az állását, és megint egy kicsit szűkülnének a lehetőségek. Nem mehetnél például kamionsofőrnek, buszsofőrnek, pedig ismerek olyanokat, akik ezeket a munkákat szeretik, azért is csinálják. Vagy nem motorozhatnál kedvedre, nem autózhatnál, ha épp olyan vagy, hogy néha csak szeretsz menni valamerre, amerre a kedved tartja, mert ebben a jövőben minden járművet gépek irányítanak, és az ember bizonytalan láncszem. Aztán tipikusan jellemző ezekre az emberekre, ami ezzel az Uber céggel van. Jónak tartják, hogy egy, a világ másik végén lévő óriáscéget, ami minél nagyobb lesz, annál nagyobb hatalma lesz, támogassanak, miközben a magyar taxisoktól meg minden fillért sajnálnak. Pedig az a pénz itt maradna, amit a magyar taxis kap, nem csak neki lenne jó ez hosszú távon, nem?

Aztán meg a politika. Az ilyen ismerőseim rendszerint a modern bal felé húznak, és meg vannak győződve róla, hogy értelmesebbek, jobbak a többi embernél, és az általuk követett politikai ideológia tökéletes. Ha valaki kicsit balosabb hangot üt meg, akkor azt kinevetik, lekommunistázzák, ha meg simán konzervatív, akkor az nekik ostoba fideszes. Nem feltétlenül mondják, de egyértelmű a hozzáállásukból. Nem azt mondom, hogy semmiben nincs igazuk, de azért felfoghatnák hogy más ember mást tarthat fontosnak, más problémákat láthat a világban, mint ők. Én inkább csak azt látom, hogy ők folyton a demokráciáért aggódnak, mintha nem is ugyanabban a világban élnénk, nem veszik észre, hogy mennyi más súlyos probléma is van. Úgy gondolják, ők értelmesebbek a többi embernél, mert HVG-t olvasnak, miközben a politikában, gazdaságban nincs objektivitás, különböző iskolák vannak, például közgazdaságtanban is, és az éppen aktuálisan elfogadott trendet szokták az ilyen újságokat követni, mint például jelenleg a neoliberális ideológia. Az említett emberek mégis úgy veszik, hogy ők az objektív tényeket olvassák, és mindenki hülye, aki nem azt mondja, amit a HVG ír. Közben meg észreveszem, hogy más beállítottságú emberrel, aki esetleg nem diplomás, és aki tényleg gondolkodik, és nem csak az újságjában olvasott dolgokat mondja vissza, nem igazán tudnak vitatkozni. Ilyenkor egy ponton inkább lesöprik az egészet, dühösek lesznek, nem hajlandók tovább vitatkozni, és semmilyen önvizsgálatot nem képesek tartani, hogy esetleg valamit rosszul látnának.

Összefoglalva, te mit gondolsz erről? Szeretnél egy túl tökéletes, műanyag, szép új világban élni, ahol nincsenek lehetőségek, csak valami unalmas konzervlét?

2016. jún. 21. 00:31
1 2 3 4 5 6
 21/56 MZ.per.X ***** válasza:
85%
Összefoglalva az egész mondanivalód másról sem szól, csak hogy a köcsög diplomások miatt szar minden, és minden diplomás köcsög még az is amelyik nem.
2016. jún. 21. 19:08
 22/56 A kérdező kommentje:

"Az önkiszolgálós-pénztáros dolognak megint mi köze van a diplomához? Ez inkább egyén és mentalitás függő. Én például azért szeretem az "önkiszolgálást" mert a gép nem húzza a száját, nem várja el hogy hálát adjak hogy kiszolgált, nem áll le beszélgetni fél órát a Marika nénivel, nem panaszkodik."

Na, ez a mentalitás viszont tipikus. Mert rohanni kell, mintha az olyan baromi fontos lenne, mintha nem lehetne pár szót beszélni a pénztárossal, akár valami poénosat mondani, amin tudtok egyet nevetni. Rohansz, rohansz, frusztrált vagy mindenkitől, ismerős? Egyébként meg mi van, ha a pénztáros húzza a száját vagy bunkó? Miért kell olyan baromira érzékenynek lenni, meg egyáltalán, mért kell ilyen karótnyeltnek lenni, ahelyett, hogy megpróbálnád élvezni az életet, meg csak úgy elbeszélgetni, elhülyéskedni a többi emberrel?

Az a baj, hogy azok az emberek, akik ilyenek, hogy senkivel egy szóra nem akarnak leállni, ők azok, akik akkor lennének a legboldogabbak, ha négy fal között, senkit se látva leélhetnék a zombi-életüket. Ezért örülnek minden olyan kezdeményezésnek, ahol nem kell emberekkel kapcsolatot létesíteni. Biztos nagyon boldogok. Közben viszont ingerültek minden kis apróságtól. Ők azok, akik lesz*arják, hogy X ember munkájára nem lesz szükség, csak mert inkább a robotpénztárosnál vásárolnak.

Én még a csövest se hajtom el, vagy ha kocsmában vagyok, bárkivel el tudok beszélgetni egy sörrel a kezemben, még egy lecsúszott emberrel is. A titka az, hogy embernek nézek mindenkit. De mondhatom ezt a kispolgároknak, akik csak a hozzájuk hasonló kispolgárokat, a szerintük normális embereket képesek számba venni...

2016. jún. 21. 20:27
 23/56 A kérdező kommentje:

"Összefoglalva az egész mondanivalód másról sem szól, csak hogy a köcsög diplomások miatt szar minden, és minden diplomás köcsög még az is amelyik nem."

Te nem vagy véletlenül autista?

2016. jún. 21. 20:27
 24/56 A kérdező kommentje:

"Az embereknek ilyen szempontból meg mindegy hogy Orbán haverjának a zsebét tömik, vagy egy külföldiét."

Majd lehet, hogy egy nap nem lesz mindegy, amikor már nemzetközi óriáscégek fognak uralni mindent, és annyi szabadságod se lesz, hogy fingj egy hangosat.

2016. jún. 21. 20:29
 25/56 anonim ***** válasza:
93%
Kérdező, te sokkal előítéletesebb vagy, mint a diplomások, akiket ismerek. Most attól, mert te idiótákkal találkoztál, még nem kellene azt mondani, hogy a diplomával rendelkezők JELENTŐS része ilyen, mert nagyon nem ilyen a diplomások JELENTŐS része, csak te fogtál ki hülyéket.
2016. jún. 21. 20:31
 26/56 anonim ***** válasza:
86%

Ez a kérdés egyre gázabb és egyre inkább úgy tűnik, hogy ezek a diplomások nem a saját diplomájuk miatt néznek le, hanem a viselkedésed miatt.

Előadod itt a dolgokat, írsz egy oldalnyi ellentmondásos átgondolatlanságot. Írok rá egy normális választ, magyarázatot adva jó pár dologra. Reakció: Valaki tyúkszemére léptél. Azért, ez igen sokat elmond rólad. Meg az is, hogy kaptál még egy hosszú választ, amiből csak pár dolgot kiragadtál és kiforgattad.

Az a helyzet, hogy fogalmad sincs a diplomásokról. És nem véletlenül nincs. Az sem véletlen, hogy neked nem lett. Tényleg egy frusztrált és előítéletes ember vagy. Nem gondolod, hogy ha ennyien írják itt is ezt, akkor abban lehet valami? Erre a reakciód: Folyamatosan pontozod le a válaszokat, ami nem istenít, hanem megmondja, hogy veled van a gond, nem mindenki mással.

Az a helyzet, hogy ilyen szintű gondolkodással és ilyen gyerekes hozzáállással, soha az életben nem lennél képes egy mérnöki diplomát összehozni.

De menjünk bele az újabb gyöngyszemekbe, amiket alkottál...

"Mert rohanni kell, mintha az olyan baromi fontos lenne, mintha nem lehetne pár szót beszélni a pénztárossal, akár valami poénosat mondani, amin tudtok egyet nevetni."

Igen, képzeld el, vannak, akik rohannak. Előadod, hogy a diplomások lenéznek másokat a szakmájuk miatt. Te meg gyakorlatilag mindenkit oltasz. A diplomást, aki rohan, akinek nincs kedve mindenkivel beszélgetni. Saját magadon kívül, elfogadsz egyáltalán mást? Vagy elfogadsz olyan viselkedést, ami nem illik rád? Mert az összes ilyen mondatoddal teljesen az ellenkezőjét támasztod alá, mint amit írsz.

És néhányan tényleg rohannak. De oké, leállok én és még pár ember beszélgetni a pénztárossal. Jó hosszú lesz a sor. Mondjuk 5-en emiatt elkésnek valahonnét, buszról, munkából, stb. Te is lekésed a buszt és mondjuk 4 óra múlva jön a következő. Mi történik? Előveszed ugyanazt a viselkedésed, mint amit itt és most: Elkezded szidni azokat, akik miatt lekésted a buszt?

Mondom ezt úgy, hogy szoktam pénztárosokkal beszélgetni, de nem akkor, ha van mögöttem sor és nem azzal, aki egy bunkó. Akihez többször állok és normális, még fáradtan, ott sokszor a visszajárót is ott szoktam hagyni. És most kérjek elnézést tőled, mert olykor sietek? :D Ne viccelj már, inkább nőj fel.

"Rohansz, rohansz, frusztrált vagy mindenkitől, ismerős?"

Rohanok, rohanok. Nem, nem vagyok frusztrált mindenkitől. Te vagy az. Reggelente sokszor elalszok és ilyenkor rohanok. Senkivel sem vagyok bunkó, senki miatt nem vagyok frusztrált. Sőt, megvan a reggeli testmozgásom!

"Egyébként meg mi van, ha a pénztáros húzza a száját vagy bunkó? Miért kell olyan baromira érzékenynek lenni, meg egyáltalán, mért kell ilyen karótnyeltnek lenni, ahelyett, hogy megpróbálnád élvezni az életet, meg csak úgy elbeszélgetni, elhülyéskedni a többi emberrel? "

Te amúgy néha miről beszélsz? :D Élvezzem az életet, mert a pénztáros bunkó? És hülyéskedjek el más emberekkel? Elszoktam. De nem a bunkó pénztárossal, mert se neki, se nekem nincs a dologhoz kedvem. Te miért nem élvezed az életet és beszélgetsz, hülyéskedsz el a diplomás mérnökökkel? Jé, újabb ellentmondás...

"Az a baj, hogy azok az emberek, akik ilyenek, hogy senkivel egy szóra nem akarnak leállni, ők azok, akik akkor lennének a legboldogabbak, ha négy fal között, senkit se látva leélhetnék a zombi-életüket. Ezért örülnek minden olyan kezdeményezésnek, ahol nem kell emberekkel kapcsolatot létesíteni. Biztos nagyon boldogok. Közben viszont ingerültek minden kis apróságtól. Ők azok, akik lesz*arják, hogy X ember munkájára nem lesz szükség, csak mert inkább a robotpénztárosnál vásárolnak. "

A szociológiát még mindig ne erőltesd, mert nemhogy minimális háttértudásod, de még minimális emberismereted sincs.

"Én még a csövest se hajtom el, vagy ha kocsmában vagyok, bárkivel el tudok beszélgetni egy sörrel a kezemben, még egy lecsúszott emberrel is. A titka az, hogy embernek nézek mindenkit."

Ezzel én is így vagyok. Diplomás mérnök leszek. Most akkor legyek öngyilkos vagy mit vársz tőlem? :D

2016. jún. 21. 21:17
 27/56 MZ.per.X ***** válasza:
92%

"Rohansz, rohansz, frusztrált vagy mindenkitől, ismerős?"

Továbbra is csak azt kérdezem, hogy ennek mi köze a diplomához? Az átlag munkás nem siet ugyanúgy haza a családjához, barátaihoz? Mert én igen. És igen, bevallom hogy k..vára nincs kedvem egy idegen ember nyavalygását hallgatni mikor lenne jobb dolgom.

"Egyébként meg mi van, ha a pénztáros húzza a száját vagy bunkó?"

Az van, hogy ez a munkája, és annyi feladata lenne, hogy normálisan kiszolgáljon. Nem azt mondom, a vevőket sem kell félteni, de normális embernek tudnia kell helyén kezelni a dolgokat. És sajnos pont ugyanúgy, mint ahogy nem mindenki való pilótának, katonának, ugyanúgy van aki nem való pénztárosnak.

"Miért kell olyan baromira érzékenynek lenni, meg egyáltalán, mért kell ilyen karótnyeltnek lenni, ahelyett, hogy megpróbálnád élvezni az életet, meg csak úgy elbeszélgetni, elhülyéskedni a többi emberrel?"

Ezt vicces hogy pont te kérdezed aki felkaptad a vizet, és ódákat zengesz arról hogy minden diplomás köcsög :D

"Ők azok, akik lesz*arják, hogy X ember munkájára nem lesz szükség, csak mert inkább a robotpénztárosnál vásárolnak."

Továbbra is azt kérdezném, ennek mi köze a diplomához? Mert akiket ismerek diplomások 90%-a inkább kifejezetten társasági ember.

"Te nem vagy véletlenül autista?"

Jaja, diplomás autista vagyok.

"Majd lehet, hogy egy nap nem lesz mindegy, amikor már nemzetközi óriáscégek fognak uralni mindent, és annyi szabadságod se lesz, hogy fingj egy hangosat."

Újabb értelmes megnyilvánulás. Nem mellesleg jelenleg pont afelé halad az országunk hogy a saját "Nagyvezérünk" uralkodik felettünk, az sokkal jobb.

2016. jún. 21. 22:21
 28/56 A kérdező kommentje:
#26-os: Vigyázz, mert ha az ember folyamatosan kitalál dolgokat, és aztán elhiszi, hogy azok valóságosak, akkor súlyos baj van.
2016. jún. 21. 22:30
 29/56 anonim ***** válasza:
82%

Hasonló szintű válaszra számítottam. Miért nem fogadod meg a saját tanácsod?

Tessék, gyorsan pontozd le ezt a választ is, ha már konkrét összetett és értelmes választ képtelen vagy írni. De a diplomások a rosszak! :D

2016. jún. 21. 22:36
 30/56 anonim ***** válasza:
83%
Kérdező, ez rád is vonatkozik.
2016. jún. 21. 22:38
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!