Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Feldolgozás során a gyümölcsök...

Feldolgozás során a gyümölcsök/ zöldségek mennyit veszítenek a vitamintartalmukbó?

Figyelt kérdés

Azt tudom hogy minden vitamin mást bir , meg hogy pl az azonnali lefagyasztásnál nem veszit annyit a vitamintartalmából egy gyümölcs. Azt is hallottam, hogy főzés során egy zöldség vitamintartalmának a 90%-a kifől. De azt is hogy ha csak 2 percig forraljuk akkor a vitamintartalma megmarad.


Van erre valami konkrét tanulmány, vagy könyv ami ilyen információkkal van tele ?

Szeretnék egészségesen êlni, és kiváncsi vagyok mennyire fontos a nyers zöldség, gyümölcs fogyasztás, mert nem vagyok oda értük nyersen , de minek eszem a gyümölcs levest ha nem marad benne vitamin?



2021. jan. 26. 21:07
 1/8 A kérdező kommentje:
Omg
2021. jan. 26. 21:14
 2/8 anonim ***** válasza:
21%
Omg
2021. jan. 26. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
A C-vitamin termólabilis, főzés során tehát ez valóban kimegy belőle
2021. jan. 26. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Hasznos a válasz csak kevés még kérek infoookat
2021. jan. 26. 22:22
 5/8 A kérdező kommentje:
Es a tobbi vitamin is termólabilis?
2021. jan. 26. 22:25
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
Miert nem tudod beérni ennyivel? Neked semmi sem elég, "kedves" kérdező?
2021. jan. 26. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes és hasznos téma, de sok idő kell, ha igazán bele akarod ásni magad. Sajnos egyetlen, mindent tudó linket sem találtam hirtelen, de nem zárom ki, hogy létezik ilyen könyv.


Ráadásul többnyire talán inkább zöldségekkel foglalkoznak a különböző cikkek, mivel jellemzően azokat szoktuk inkább megfőzni. A vitaminok mellett az aminosavakra és nyomelemekre is érdemes figyelni, és lényeges, hogy minél frissebb legyen a zöldség/gyümölcs.

Gyors keresés alapján általában 50-60 %-kal csökken a vitamintartalom, úgy tűnik.


Hogyha magyarul nem találtál összefoglalót, esetleg nézz szét angol oldalakon is. Ha nem is tudsz angolul, némi szótárazással kideríthető a lényeg, illetve a Google fordító is elég jó, és oda nagy mennyiségű szöveget is bemásolhatsz egyszerre.


Például:


[link]


A cikk vége felé van egy rövid összefoglaló, hogy mely zöldségeknek csökkenti-növeli a jótékony hatását a hőkezelés (Foods That Are Healthier Raw alcímnél kezdődik ez a rész). Ugyanitt tippek is vannak, hogyan kerülhetjük el a tápérték veszteséget (pl. amit lehet, nagyobb darabokban főzzünk).


Itt egy tanulmány, szintén angolul: [link]

(Ebben például arról írnak, hogy egyes hőkezelés fajtákkal akár nőhet is a béta-karotin tartalma bizonyos zöldségeknek, mert jobban meg tudjuk emészteni a hőkezelés által az adott ételt, például ilyen a brokkoli.)


Itt pedig egy rövid táblázat, hogy mely vitaminokra vannak negatív hatással a különböző behatások (fény, hő, levegő): [link]


A vitaminokról szóló magyar wiki oldal is elég hasznos, ha kifejezetten hő hatásáról nincs is szó sok helyen: [link]


Próbáltál keresni recepteket, amik nyersen tartalmaznak akár zöldséget, akár gyümölcsöt, hogy hátha lennének köztük kedvedre valók? Később írok példákat, ha szeretnéd.

2021. jan. 27. 01:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Persze az sem elhanyagolandó kérdés, hogy eredetileg mennyi volt a növényben. Mert nagyüzemi gazdálkodásban termelt növényben logikusan eleve kevesebb van, mint ott ahol hagyják megújulni a talajt.
2021. jan. 27. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!