Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Hogyan lehet a legegyszerűbben...

Attila Bé kérdése:

Hogyan lehet a legegyszerűbben tėsztàt kėsziteni?

Figyelt kérdés
2021. júl. 9. 01:39
 1/6 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés.

Annak, hogy tészta, csak a nagyobb kategóriáiból is így 5 óra, és az első kávé előtt fel tudok sorolni vagy 5 félét, a gyúrttól kezdve a keverten át a felvertig, aztán lehet őket sütni, főzni, gőzölni... kategóriánként létezik vagy 5000 féle tészta.


Úgyhogy erre így ebben a formában az a válasz, hogy összekeversz (összegyúrsz) lisztet, vizet, és egy kis sót.

Arányoktól , technológiától függően ebből lehet mondjuk pászka, vagy tortilla, vagy tojás nélküli "durum" gyúrt tészta, vagy akár vegán palacsinta.


A következő lépés, hogy ezt a tésztát kilazítod valamivel. Élesztő, sütőpor, szódabikarbóna... vagy valami adalékot adsz hozzá, pl olaj, vagy tojás. De ezek már nem a "legegyszerűbbek".

2021. júl. 9. 04:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Kérdező, milyen tésztára vagy kíváncsi...???


Erdélyben a süteményt is tésztának hívják... :)


gyúrt tésztára vagy kíváncsi? Amit kifőzünk? Mákostésztához, káposztáshoz, stb. stb.???

2021. júl. 9. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Kifőzėshez (pl kockatėszta, levestėszta, vagy spaghetti tėszta). A legegyszerűbb elkėszitės ėrdekelne (az arànyok is, hogy pl mennyi liszthez mennyi viz kell, stb).
2021. júl. 10. 16:15
 4/6 anonim ***** válasza:

10 dkg lisztre egy tojás.


Ha spórolósabban akarod, akkor vìzzel pótold a ksvesebb tojás mellett.

2021. júl. 10. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Itt nincs túl egyszerű változat, vagy más szempontból mindegyik az.


Ezeknek a tésztáknak a lényege a gyúrás. Sok gyúrás. Tényleg sok. Úgy értsd, hogy mikor azt hiszed hogy kész vagy, na onnantól számítva még vagy 3-szor annyi gyúrás.

Tökéletesen homogén, sima felületű tésztát kell kapnod, mint egy kisbaba segge!

Ez pl. egy kiváló ellenpélda, hogyan NE elégedj meg a gyúrással, és ne mondd rá, hogy "jójazúgy"

https://www.youtube.com/watch?v=A59M7uCFPgM


1:50-nél, mikor azt mondja, hogy kész van, na akkor van kb. fél úton a tészta . Csak hát ugye ez melós dolog, izzasztó is, fárasztó is, könnyebb beleszarni az egészbe...


Mondok neked egy olyan arányt, ami amellett hogy a legegyszerűbb, a legmagasabb minőségű is.

1 kg liszt, 10 db tojás, só ízlés szerint, egyébként kb. 2 deka. Ha nagyon kicsi a tojás, akkor 11 db.

Víz nem kell.

Víz a galuskába kell.

Meg a teszkós 4 tojásos tésztába.

Ha spórolni akarsz a tojással, akkor tehetsz bele a 10-nél kevesebb tojást is, és vízzel pótolod, annyival, hogy ugyanolyan állagot, keménységet érj el.

A vizes verzióra nem tudok arányt mondani, ha nem bolti tésztát veszek, hanem magamnak csinálom, nem gányolok ilyen moslék megoldásokkal, nincs benne tapasztalatom.

2021. júl. 10. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Amúgy a pihentetés is rengeteget számít, ha ezzel akarsz foglalkozni, beleáshatod magad jobban a témába... nem csak gyúrt tésztánál van jelentősége az érlelésnek, a gluénláncok kialakulásához idő kell.

Nejlon zacskóba rakva, vagy lefolpackozva érdemes hűtőben több órán át pihentetni a kész gyúrt tésztát, és utána dolgozni vele tovább.

2021. júl. 10. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!