Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A párizsi tényleg bíborbogárbó...

A párizsi tényleg bíborbogárból készül?

Figyelt kérdés
Van egy roma kolléganőm és ma mondta, h a párizsit bíborbogárral daraljak össze, és attól olyan rózsaszín.

márc. 12. 09:33
 1/4 anonim ***** válasza:
94%

Ha van benne E120, akkor igen, azzal színezik.

Nem konkrétan a bogarat tedzik bele, csak a belőle kivont színezéket.

A párizsi egyébként vágóhidi hulladékból van. Minden olyan állati alkatrész belekerül, amit máshogy nem tudnak felhasználni.

márc. 12. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Szikszai.B válasza:
100%

A valódi párizsi vagy parizer (amire tényleg rá is van írva, nem csak úgy néz ki) legalább 51% húsból készül, és legfeljebb 10% lehet benne a mechanikusan lefejtett hús (izomszöveg, zsírszövet, inak, izület, izületi folyadék, gerinc- és csontvelő, csonthártya, csont). A többi része szója, színezék, és egyéb adalékanyagok.


A Spar pritaminos párizsi (amit épp most eszek) összetétele így néz ki:

Sertéshús (66%), Ivóvíz, Sertésszalonna, Sertés bőrke, Piros és zöld szárított paprikapehely, Nitrites pácsó (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), Stabilizátorok: difoszfátok, feldolgozott euchema moszat, Sűrítőanyag: xantán, Fűszerek és fűszerkivonatok, Ízfokozó: nátrium-glutamát, Antioxidáns: aszkorbinsav, Színezék: kárminsav

márc. 12. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A színezék lehet természetes eredetű, attól még nem a bogárból készül a húsipari termék (hanem hulladékból, de az már téma). Csak egy összetevője, mint kb. mindennek amiben van piros színezék és fel van tüntetve a kódszáma.


Ha esetleg eddig nem tudtad:

E120 - kárminvörös bíbortetűből (piros színezék)

E441 - zselatin állati csontokból és bőrből (gumicukor)

E541 - állati csontpor

E901 - méhviasz

E904 - sellak lakktetűből

E910, E920, E921 - L-cisztin állati szőrből és tollakból

E913 - lanolin gyapjas állatok szőréből

márc. 12. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Magyar párizsit fogyasztani nem célszerű, ennek ellenére a hagyomány miatt pl egészen szeretem. Egyszer azt is láttam hogy csinálják és tényleg mindenfélét beleraknak, amit találnak és sok vizet adnak hozzá. addig szerintem ezzel nincs is probléma, amig azt a hulladékot nem adják hozzá ami pl megromlott. Mert erre is van bőven példa.


Ausztriában pl, akiket épp most fogunk utolérni a párizsi érezhetően jobb minőségű.

márc. 12. 10:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!