Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Állítólag a jó régi parasztken...

Állítólag a jó régi parasztkenyér ehető és finom egy hétig, és még csak nem is morzsál? Ráadásul semmi SZER nem kell hozzá! Hát miért nem ezt sütik?

Figyelt kérdés
kenyér, parasztkenyér,

2013. aug. 30. 04:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ennek sajnos rém egyszerű a magyarázata.

Amikor tanultam a szakmát,akkor a liszt sikértartalma ami fontos szempont a kenyér előállitásához 30 feletti értékben volt!!!

Napjainkban még a búza sikértartalma sem nagyon haladja meg a 24-et.

Ha a termelő előállit ilyen "viszonylag" magas sikértartalmú gabonát,az jelentős vegyszert fog belepermetezni és kisebb átlagot fog termelni hektáronként.Ez jelentősen megdrágitja a kenyér árát.

Tehát kb jelenleg 700-1000Ft lenne egy kiló kenyér elég alsó hangon.Kiváncsi volnék a nagy multi bevásárlóközpontok 150Ft-s kenyérbe mi a fenét használnak........

2013. aug. 30. 04:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
igen, régen a liszt is más volt, + kovászt használtak, tovább gyúrták, másként kelesztették, volt ahol egy kis főtt krumplit is adtak hozzá, fatüzelésű kemencében sütötték, stb - de azért a parasztkenyeret se kell misztifikálni, az se sikerült mindenkinek mindig tökéletesre, manapság is kapni hozzá nagyon hasonló finomat a kisebb pékségekbe
2013. aug. 30. 05:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

én még ettem 1 hetes parasztkenyeret,

-őszintén megmondom,nem volt az egyáltalán finom ,csak nem volt más,azt muszáj volt azt rágni.....

2013. aug. 30. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:

Gőzöm sincs mi az a SIKÉR!

Ezt fogjátok fel!

Ne Ilyeneket mondjatok!

De adnék kétszer annyit egy NORMÁLIS kenyérért!

!!!!!)

2013. aug. 30. 07:35
 5/14 anonim ***** válasza:
Felfogtuk! Máskor nem mondunk neked semmit! Szivesen!
2013. aug. 30. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:

Kedvesebben is válaszolhatsz ám, kérdező.


A sikérm más néven glutén a búzaszemben levő egyik anyag. Nyilván ezt az őrlés után is tartalmazni fogja a liszt. Minél több a lisztben a sikér, annál jobb lesz a kenyér. Mivel - a fenti hozzászólók szerint - ma a búza sajnos kevesebb sikért termel, rosszabbak a kenyerek.


A másik probléma az, hogy sok pékségben nem kovászt, hanem élesztőt használnak. Próbálkozz a Lipóti pékségekben, ott állítólag kovásszal sütik azt a nagy kenyeret.

2013. aug. 30. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
Ja, és egyébként azért használnak élesztőt a kovász helyett, mert azt sokkal egyszerűbb használni. A kovászt macerás érlelni, tárolni, az élesztővel sokkal egyszerűbb.
2013. aug. 30. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
Meg egy másik oldala a dolognak: ha a kenyeret egy hétig is lehetne enni, akkor nem dobnák ki másnak és nem vennenek újat - sokkal kevesebb lenne a forgalom és a bevétel.
2013. aug. 30. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:

1 hétig?

Akik a tanyán éltek, bejöttek a városba a lovas-kocsival, nagy, 5 kg-os kenyérből bevásároltak 2-3 db-ot (attól függ, hány gyerek szaladgált odakint), és kb. 3 hétig is ehető volt az a kenyér.

Ahol felnőttem, egy maszek-pékség volt a szembe-házban. Kismilliószor láttam, ahogy a kocsi-derékba bepakolták a rengeteg kenyeret!

Igaz, hogy oda kellett figyelni, hogy vászon-abroszba, és nem papírba, meg celofánzacsiba, müa.zacsiba, stb. volt csomagolva, de kibírta!

2013. aug. 30. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

Lipóti pékségben lehet kapni parasztkenyeret. Sokan odavannak érte, de szerintem nem éri meg az árát.

meg úgy tudom, hogy a régi parasztkenyereknek elég sok a kelési ideje. A boltban kaphatók gyorskelesztettek. Rövidebb elkészítési idő, gyengébb minőség.

2013. aug. 30. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!