Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért mondják, hogy ártalmas...

Miért mondják, hogy ártalmas a cukor? Vékony vagyok, ehetek sok cukros ételt?

Figyelt kérdés
Számtalan összeesküvés-elméletes oldalon olvasni, hogy a cukor ilyen meg olyan rossz, tönkretesz stb. Ezeknek biztosan nincs valóságalapja, de ha táplálkozásról vagy egészségről van szó, akkor is sokan szidják a cukrot. Mi a baj vele? Miért nem jó, mint szénhidrát? Mivel jobb a krumpli vagy a rizs, mint mondjuk egy sütemény? Nagyon vékony vagyok, hízni szeretnék, ehetek rengeteg cukros édességet? stb.. sportolás előtt, hogy legyen energiám és ne fogyjak

2016. jún. 21. 22:32
 1/3 anonim ***** válasza:
56%

Nincs tápanyagtartalma, üres kalória, persze attól még használható lenne, de elég sok hátránya van. A fogaknak se tesz jót, az inzulint is kegyetlenül felviszi...

Néha nem is igazán értem, hogyan fér bele az emberek kalóriakeretébe egy csomó cukor is... Én inkább értelmesebb dolgokkal tömöm tele, így se tudok fogyni, pedig a zsírra is vigyázok s nem lassú az anyagcserém.


Vannak sportok, illetve emberek, ahol és akik tolják a cukrot is. Ha valaki jól bírja, lelke rajta, ha amúgy OK a tápanyagbevitele s csak kalória kell. Kinek mi jön be. De a rengeteg inzulincibálásnak sokszor megvan az eredménye. Mozgás előtt vagy után még a legbüntetlenebb, de az emberek máskor is nagy mennyiségben képesek cukrokat enni.

2016. jún. 21. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Elvileg a súly szempontjából a kalória számít. Tehát ha csak a súlyt nézzük ehetsz, mivel vékony vagy (=híznod kellene) és a cukros ételekben sok a kalória.

DE! Az előző már említette, hogy sok más szempontból rosszak, így nagy mennyiségű fogyasztás nem ajánlott-persze valamennyit mindenből lehet enni.

2016. jún. 21. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 lencsefőzelék ***** válasza:
94%

"Ezeknek biztosan nincs valóságalapja,..." Helyesen: Ezeknek biztosan nincs valóságalapjuk,...

Pedig van. Én nem egy netes oldalról, hanem William Dufty: Cukor blues c. könyvéből fogok idézni.


Cukor: Finomított szacharóz (C12H22O11)*, amelyet a cukornád illetve a cukorrépa nedvéből a növény 90 %-át alapvetően alkotó rostanyagok és fehérjék teljes kivonása után bonyolult vegyi eljárással állítanak elő.

* A számok alsó indexben vannak.


A könyv (Sakurazawa: Sanpakuk vagytok mindannyian) egyik fejezete a cukorról szól, amelyben egyebek mellett a következőket írja:


A nyugati tudomány és orvostudomány csak most kezdett riadót fújni az egy személyre jutó cukorfogyasztás elképesztő megnövekedése miatt, különösen az Egyesült Államokban. Félek azonban, hogy kutatásaik és figyelmeztetéseik sok évtizeddel elkéstek… Bízom benne, hogy a nyugati gyógyászat egy napon beismeri azt, amit Keleten már évek óta tudnak: a cukor minden kétséget kizáróan az emberiség egyes számú gyilkosa. Halálosabb, mint az ópium vagy a radioaktív csapadék, különösen azok számára, akiknek a rizs a legfontosabb táplálékuk. A cukor a modern ipari civilizáció legnagyobb rákfenéje, amellyel a Távol-Kelet és Afrika országait megfertőzte… Azok az ostobák, akik ma cukrokkal tömik a gyerekeket vagy cukrot adnak el nekik, egy nap döbbenten jönnek majd rá, hogy óriási felelősség terheli őket.


A természetgyógyászok sok kérdésben eltérő nézeteket vallanak, de egy dologban egyetértenek: az emberi szervezet nem képes kezelni a mesterségesen finomított cukrot, a szacharózt.


...


A finomított cukor halálos az emberi szervezetre, mert a táplálkozástudósok értékelése szerint csak „üres kalóriák”-at tartalmaz. Ráadásul a cukor fogyasztása rosszabb, mintha semmit sem ennénk, mert megemésztéséhez, méregtelenítéséhez és kiválasztásához a szervezettől értékes vitaminokat és ásványi anyagokat von el.

[…]

A napi rendszerességgel fogyasztott cukor a vér állandó savas eltolódását eredményezi. Ennek ellensúlyozására a szervezet tartalékaiból egyre több ásványi anyagot mobilizál. A sav-bázis egyensúly megóvása érdekében annyi kalcium kerül ki a csontokból és a fogakból, hogy az belső szerkezetük gyengüléséhez vezet.

A túlzott cukorfogyasztás előbb vagy utóbb minden szervre kihat. Eredetileg a máj tárolja a cukrot glükóz (glikogén) formájában. Mivel azonban a máj kapacitása véges, a – szükséges természetes cukormennyiségen felül eső – finomított cukor bevitele egy idő után úgy felfújja a májat, mint egy léggömböt. Amikor a máj eléri befogadóképességének felső határát, a felesleges glikogén zsírsavak formájában visszaáramlik a vérbe, a vér pedig elszállítja a kevésbé aktív területekre: a hasba, a tomporba, a mellekbe és a combokba.

Amikor ezek a viszonylag ártalmatlan területek teljesen feltöltődnek, a zsírsavak olyan aktív szervekben raktározódnak tovább, mint a szív és a vese. Ezek működése lassulni kezd, szöveteik elfajulnak. Csökkent működőképességük kihat az egész szervezetre, és felborul a vérnyomás. A finomított cukorban nincsenek természetes ásványi anyagok (amelyek viszont megvannak a cukorrépában vagy a cukornádban). Paraszimpatikus idegrendszerünk is érintetté válik, és az általa irányított szervek – például a kisagy – működése részben vagy teljesen leáll. Elárasztódik a keringési és nyirokrendszer, és elkezd megváltozni a vörösvértestek minősége. Elszaporodnak a fehérvérsejtek, és lelassul a szövettermelődés.

Csökken szervezetünk toleranciája és immunitása, ezért nem tudunk megfelelően válaszolni az olyan szélsőséges hatásokra, mint a hideg, a meleg, a szúnyogok vagy a mikrobák. A cukorfelesleg nagyon rossz hatással van az agyműködésre. Az agy normális működésének kulcsa a glutaminsav, amely életfontosságú anyag számos zöldségben megtalálható. A B-vitaminok döntő szerepet játszanak a glutaminsav lebontásában olyan vegyületekre, amelyek „folyamatelindító” vagy „folyamatszabályzó” működésre serkentik az agyat. B-vitaminokat termelnek a bélflórában velünk szimbiózisban élő baktériumok is. A naponta fogyasztott finomított cukor következményeként ezek a baktériumok elsorvadnak és elpusztulnak, és B-vitamin fedezetünk erősen megcsappan. A túl sok cukortól elálmosodunk, számoló- és emlékezőképességünk romlik.

[…]

Bebizonyosodott azonban, hogy 1. a cukor döntő szerepet játszik a fogszuvasodásban; 2. a cukor elhízást okoz; 3. a cukormentes táplálkozás meggyógyít olyan általánosan elterjedt, súlyos betegségeket, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség.

2016. jún. 23. 01:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!